Når Salman Rushdie kigger forbi

Skrevet af

13. oktober, 2014

De fleste danskere forbinder Odense med H.C. Andersen, og på trods af nogle års metaltræthed efter 200-års fejringen i 2005, så sker der igen mange tiltag i H.C. Andersens og eventyrets navn i byen.

Det seneste tiltag er Hans Christian Andersen Festivals, der er Odenses nye tiltag i forbindelse med skabelsen af en årlig ‘storbyfest’ med H.C. Andersen og eventyret som paraply over en uges festligheder og med internationalt islæt. Festivalen er baseret på et solidt økonomisk tilskud fra en håndfuld af byens store virksomheder i samarbejde med Odense kommune.

Eksempelvis uddeles Hans Christian Andersen Literature Award, og det er en pris, der er kommet for at blive. Prisen (1/2 mio. kroner) er Danmarks største litteraturpris og bliver uddelt hvert andet år til en verdenskendt forfatter, som på en eller anden måde er inspireret af Andersen.

Både når det gælder H.C. Andersen Festivals og Andersen Literature Award er sigtet internationalt. Begge initiativer er primært drevet af privat økonomi, men understøttes af kommunen og dens institutioner med både økonomi og arbejdskraft.

I år var festivalen og litteraturprisen for første gang slået sammen, og prisuddelingen markerede starten på festivalugen. Og hvilken start…

Sir Salman Rushdie på biblioteket
Det allerførste offentlige arrangement i prisuddelingsweekenden foregik i Odense Centralbibliotek, hvor Salman Rushdie lagde vejen forbi for at møde 100 engagerede tilhørere i en time med både interview og oplæsning fra bogen 'Luka and the fire of life'. Det var en magisk time i selskab med en veloplagt og velformuleret hovedperson, mesterligt interviewet af Søren Frank og Sten Moslund, lektorer i litteraturvidenskab ved SDU og begge med stort kendskab til Rushdie.

Den time var kulminationen på ugers forberedelse. Rushdie tiltrækker stadig det helt store sikkerheds-setup, så tidsplanen for besøget på biblioteket med forudgående pressemøde blev revideret mange gange, før den var på plads på minuttal, og biblioteket blev i detaljer sikkerhedsscreenet af PET og politi. På selve dagen var der om morgenen bombehunde gennem huset, og lydmandens udstyr og alle gæster fik gennemgået deres tasker og kropsvisiteret på vej ind. Men alt gik nemt og blev af tilhørerne taget som en del af oplevelsen.

Samarbejde er sagen – også når vi taler verdenslitteratur
For Odense Centralbibliotek og vores brugere er det noget helt enestående at forfatterbesøgene bliver tænkt ind i Hans Christian Andersen Literature Award.

Ud over Rushdie har Isabel Allende lagt vejen forbi biblioteket, og J.K. Rowling deltog i 2010 i Harry Potter Festivalen, som biblioteket står for hvert år i efterårsferien ­– i øvrigt i et tæt samarbejde med kommunen, Cityforeningen og en række andre partnere og sponsorer.

Sammen med glæden ved at kunne præsentere de kendte forfattere, er vi også lidt stolte af at være et naturligt litterært stoppested på vejen mod uddelingen af prisen i Odense Koncerthus senere på dagen.

Det er de kommercielle initiativtagere bag prisen, der har ønsket biblioteket som stedet, hvor prisvinderne under intime rammer kan møde læserne. Og selvom vi som bibliotek har en selvforståelse, der omfatter at være den kommunale arena for litteratur, så er det meget opløftende på denne måde at få bekræftet den antagelse. Samarbejdet falder også fint i tråd med vores ønske om at være en stærk kulturel medspiller i byen. Jo flere netværk af såvel offentlig som privat karakter vi indgår i, både som kommunal institution og som attraktiv partner, des stærkere ser vi os selv.

Arrangementet kom desuden til at ligge fint i forlængelse af sidste års meget mediedækkede biblioteksarrangement med Yahya Hassan og det internationale Fribyforfatterprogram for forfulgte forfattere under organisationen ICORN. Et projekt, som biblioteket også er stærkt involveret i. Odense Centralbibliotek har inden for det sidste år bestræbt sig på at skabe flere arrangementer med ‘kant’ – og gerne med internationalt islæt. Her er nu spillet tre stærke kulturelle kort, der alle også inddrager den principielle debat om ytringsfrihed.

Vi gør det igen
Forfatterne elsker det – hverken Isabel Allende eller Salman Rushdie var til at få ud af biblioteket. Hele 6 minutter gik Rushdie over den afsatte time (hvilket er rigtig meget, når PET er involveret med en nøje tilrettelagt tidsplan!). Det var i hvert fald ved at give prisoverrækkelsens arrangører sved på panden.

Vi havde også sved på panden, da arrangementet var overstået. Men det var glædens sved over at have været med til at præsentere Sir Salman Rushdie for byens borgere.

Vi gør det igen om 2 år, når Hans Christian Andersen Litterature Award uddeles næste gang!

Public Library of the Year 2024

Skal jeres nye biblioteksbyggeri nomineres til årets bibliotek, eller er der et andet biblioteksbyggeri du vil nominere?

De kommunale budgetter og bibliotekets samfundskraft

Biblioteket skal rykkes op på dagsordenen. Budgetkataloger er på vej, og i kommunerne går drøftelserne om midler og muligheder på drift og anlæg i 2025 i gang fra april. ...

Sønderborg Værtsby Bibliotekspolitisk Topmøde 2024

BESØG MULTIKULTURHUSET! Folk stod i kø på havnen for at være med til åbningen af Multikulturhuset. “Vi har nu fået nogle helt fantastiske faciliteter for kultur og kunst. ...

Interview – EBLIDA står et godt sted

Vi bliver involveret i flere EU-projekter, vi laver vores egen EU-ansøgning, og vi øger vores tilstedeværelse i Bruxelles, fortæller Mikkel Christoffersen, den nye direktør ...

Man kan regne med bibliotekerne

Også i AI-tider, fastslår Annette W. Godt i forlængelse af “Er der nogen, der vil være med” – debatten om bibliotekernes informationsopgave i dag. Men med ...

Set fra MIN stol: Kalundborg – vejen til en moderne innovativ videns- og oplevelseskommune

Kalundborg Kommune er inde i en gennemgribende udvikling! Fra at have været en mindre havneby i Vestsjælland til at være den største havneby på Sjælland med ny industri og ...

Grundloven har 175-års jubilæum

Og bibliotekerne er indbudt til fejringen. Med en bevilling på 9,7 millioner over fire år fra Nordea-fonden vil GRUNDLOVSFESTEN.dk engagere skoler, biblioteker, boligforeninger ...

Havneparken og Pakhuset i Kalundborg tager form

Nye rammer om kultur og bibliotek på vej i den gamle købstad i Nordvestsjælland. I 2015 blev en kornsilo fra 1903 på havnen i Kalundborg revet ned, og det skabte et nyt åbent ...