NEXT CHAPTER – skraldespand eller schweizerkniv?

Skrevet af

24. februar, 2015

Hvordan skal bibliotekerne udvikle sig i fremtiden, og hvad vil vi, spurgte Mogens Vestergaard, formand for Biblioteks- chefforeningen, på BCFs årsmøde og generalforsamling i Vejle den 5. februar i år. Det gjorde han med henvisning til presset fra at kunne varetage kerneydelser på den ene side og tildeling af mange nye opgaver især i kommunalt regi på den anden.

Vi er rede til en ny strategi!
Lød det også fra Mogens Vestergaard. Som formanden og bestyrelsen ser det, har bibliotekerne nu gennemført hoved- anbefalingerne i den seneste nationale strategi, Folkebibliotekerne i vidensamfundet, fra 2010, og man vil gerne videre. Rapporten har med Vestergaards ord nærmest været som en slags bibel for branchen, og det har været nyttigt, men nu er den forældet. BCF ser derfor frem til Kulturstyrelsens kommende strategiarbejde på biblioteksområdet.

Bag den gamle strategi ligger en tanke om et sammenhængende biblioteksvæsen. ”Selvom vi er kommunale, har vi i kraft af en bi-bliotekslov og en fælles, national strategi en sammenhæng med hinanden, der går på tværs af kommunegrænser. Men viser udviklingen, at det bliver vanskeligere at fortsætte på den måde? Når man ser på, hvad det enkelte bibliotek er involveret i i forhold til løsning af kommunale opgaver, peger udviklingen på, at bibliotekerne i mindre grad kan opretholde sig som sektor, nationalt set, men i stedet i højere og højere grad bliver en del af den kommunale verden og dens netværk”, sagde formanden. Skal bibliotekerne være dem, der løser alt det, de andre ikke lige kan kommunalt, og hvis ja, hvad så med de egentlige biblioteksydelser?

Spis brød til
Det blev under dagens debat og indlæg dog klart, at selv om man nok kunne mønstre en vis forståelse for strategiidéen fra salen og landets biblioteksledere, så er der også ting, man endnu ikke har på plads, og som skal håndteres. For ganske vist er hovedanbefalingen om Danskernes Digitale Bibliotek nu søsat med tilslutning fra alle landets biblioteker, men endnu ved ingen, om DDB er fuldt sødygtig. Det vil 2015 vise.

Det samme gælder idéen om det fælles bibliotekssystem Dantek, nu ejet og under udvikling af Systematic. Og selv om mange kommuner trods stramme økonomiske budgetter er lykkedes med nybyggeri eller nytænkning af biblioteksrummet inspireret af strategiens fire-rumsprincip om biblioteket som sted for inspiration, læring, performance og møder, så gælder det ikke alle landets biblioteker. Ligesom kompetenceopgraderingen vel egentlig aldrig afsluttes. Der er også stadig mange uudforskede muligheder i rapportens partnerskabsmodel. 

Støt kurs fremad
I erkendelsen af, at man ikke bare kan afvente, at alle er med, når en masse store fælles problematikker så forskellige som biblioteket som læringsinstitution, medieudviklingen og digitaliseringens konsekvenser samt overbygning og opfyldelse af biblioteks-loven trænger sig på, blev både formanden og de tre af bestyrelsens medlemmer, som var på valg, genvalgt med akklamation. Og foreningens Aktivitetsplan og fokus godkendt.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget