Niels Bugge Cartoon Award 2014

Skrevet af

13. oktober, 2014

Under temaet ‘Oceans are in our hand’ gik prisen til Markus Grolik (Tyskland), Andrei Popov (Rusland) og Pawel Kuczinsky (Polen). Prisen er blevet noget af en stor begivenhed blandt satiretegnere i hele verden.

Hvad drejer det sig om – og hvem er så Niels Bugge?
Sådan spørger vi i Danmarks Biblioteksforenings Kulturudvalg. Udvalget er inviteret af Viborg Kommune til at holde sit første arbejdsmøde dér af Samina Shah. Ikke alene konservativ politiker og til 10. september i år medlem af Viborg Byråd, hvor hun dog flyttede til Aarhus, men også til da formand for DBs nykonstituerede Kulturudvalg.

Ude i Dollerup Bakkers skønne natur ligger Niels Bugges Hotel, som prisen har navn efter, og Restaurant SKOV, begge ejet af Poul Nielsen og hans kone Gitte. En tilfældig kontakt under en forretningsrejse til Tyskland mellem Poul Nielsen og Zoran Petrovic, en eks-jugoslavisk tegner bosat i Karlsruhe i Tyskland, og andre medlemmer af den internationale bladtegnerorganisation FECO (Federation of Cartoonist Organizations) førte for et par år siden til idéen om Niels Bugge Cartoon-konkurrencen opkaldt efter den ene kro. I år uddelt for 2. gang og rost af bl.a. den kontroversielle og meget respekterede amerikanske internetavis The Huffington-Post.

Fra Viborg til FN
DB kulturudvalgets møde er henlagt til Restaurant SKOV, den ene af Poul Nielsens kroer, for at vi samtidig kan se udstillingen og høre historien om, hvordan man kan skabe en international kulturpris med base i Danmark.

“Med prisen har vi forsøgt at skabe en samlende aktivitet omkring satiretegninger, og derfor har vi også været fokuseret på et sær-ligt tema. Dette års tema var noget, der kunne samle på tværs af kulturer, religioner og samfund – klimaudviklingen med særligt fokus på de truede oceaner og livet i dem under titlen Oceans are in our hands”, forklarer Poul Nielsen sammen med kulturdirektør i Viborg, Lars Stentoft. Kommunen støtter nemlig sammen med mange andre initiativet, der har vakt opsigt verden over og bl.a. ført til en udstilling i forbindelse med en af FN’s store verdenskongresser.

I juryen sidder blandt andre repræsentanter for den internationale bladtegnerforening, men også for den danske nemlig Lars Refn og Claus Seidel. Takket være Claus Seidel kom en udstilling om den første pris, der handlede om vores mad, op at stå på Det Kgl. Bibliotek. Kontakt Poul Nielsen for at høre mere om prisen – via nielsbuggeskro.dk .

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget