Nørrebro: Biblioteket rykker i Remisen

Skrevet af

Hellen Niegaard

18 september, 2019

Biblioteket er blot rykket rundt om hjørnet, men effekten er stor. Fra at ligge lidt hengemt og søvnigt har det nu front direkte mod Nørrebrogade og dens liv – og en suveræn placering i den forreste remise først på Den Røde Plads, Aksel Larsens Plads, klos op ad Superkilens første del, skaterplads, legeplads og klatreklub. Og et stenkast fra supercykelstiens Nørrebrorute og dens daglige rå mængder af cykelpendlere.

Stedet er inviterende, åbner op for forbipasserende og kalder på besøgende, og biblioteket regner da også med stor stigning og et dagligt besøgstal på op til 1.000. De gamle sporvognsremiser på Nørrebro blev forvandlet til Nørrebrohallen efter 1960’erne, da sporvogne blev erstattet af busser og udgør alt inklusive ca. 11.000m2. I 1972 kørte den allersidste sporvogn i København, det var linje 5 på Nørrebro; i dag suser landets nok travleste buslinje, den miljøvenlige ledbus 5C, forbi mange gange i timen.

Den gamle remise fra 1896 på 1.050 m2 har dobbelt loftshøjde. Et stort ovenlysvindue giver biblioteksrummet naturligt lys understøttet af forskellige vinduespartier. Murene står rå eller hvide med synlig rørføring mv., mens søjler, vinduer, teknik og belysning fremstår i sort i lighed med en række gangzone placerede skabe o.l. I efteråret opsættes seks nye store værker af billedkunstneren Eske Kath. Gulvet er i beton med en lang gangrampe i stål, ligesom trappen op.

En indskudt repos-etage giver adgang til tre møderum og fin udsigt over rummet. Under den findes kontorer til administration og til Lokaludvalget, som også holder til i bygningen. Fra remisen er der indgang og kig først til caféen og i forlængelse af den til Nørrebrohallens aktiviteter. Man behøver ikke bevæge sig udendørs. Biblioteket nærmest vokser sammen med caféen Send flere krydderier (oprindelig en aflægger af Indvandrer Kvindecentret) ved børneområdet og aviser/blade.

Bibliotekets nye reollandskab i fyrretræsfinér er skabt af Indretningsfabrikken og tilbyder sammen med bl.a. kubeformede udstillingstårne i sort metal designet af Keingart en god eksponering af de ca. 30.000 bøger, tidsskrifter og aviser. Satellitter og finurlige kroge skaber rum til både læsning, fordybelse, ophold og oplevelser herunder også lege- og læseoplevelser for børn. Keingart står bag indretningsplanlægningen, der er tænkt i forskellige zoner som gangzone med studiepladser, dem er der 120 af nede og oppe, opholds- og læsezone samt lege- og hæng-ud zone med egen læsepyramide.

En flok syverstole med armlæn og Gøttler Luna-stole i de store vinduer er med til at give det behageligt højloftede rums finermøbler modspil. I lighed med de sorte skabe: Til at sidde på, til affald og bogkasser til kørselsordningen.

■ Med inspiration i de gamle remiseporte åbner kæmpe bogreoler (træskodder) huset op ud mod Nørrebrogade og skaber opmærksomhed med flotte kig ind i biblioteket ad de gamle portåbningers nye, store vinduespartier. Kig selv forbi.

 

Artiklen er fra Danmarks Biblioteker nr.4, 2019.

 

 

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...