Ny læseglædeindsats

Skrevet af

17 oktober, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Børn og unge i hele landet får bedre adgang til levende litteraturformidling og gode læseoplevelser i deres hverdag.

En national indsats skal hjælpe folkeskolens PLC’er (pædagogiske læringscentre, de tidligere skolebiblioteker) og folkebibliotekerne til at få flere børn og unge til at få lyst til at læse. Indsatsen skal udvikles nationalt og derefter afprøves i en række kommuner i hele landet.

Som anbefalet i oplæg til en ny læsekultur fra den brede læsekoalition med medlemmer fra både den pædagogiske verden og bog- og kulturbranchen, initieret af Danmarks Biblioteksforening, lanceres nu en national indsats ”Børn og unges læseglæde – et styrket samarbejde mellem folkeskolens pædagogiske læringscentre og folkebibliotekerne” fulgt af 8 mio. kroner.

Initiativet igangsættes bl.a. på baggrund af Tænketanken Fremtidens Bibliotekers og Center for Anvendt Skoleforsknings store læseundersøgelse Børn og unges læsning 2021, der viser, at børn og unges læseglæde falder med alderen. Hvor 64% af leverne i 5. klasse kender til og oplever læse-glæde, gælder det samme for 49% i 8. klasse.

”Den danske børnelitteratur bugner af fantastiske fortællinger og hverdagshistorier med sjove, stærke og modige karakterer. Litteraturen er en vigtig del af den ballast, vi giver vores børn… Målet er at få flere børn til at læse mere, uanset hvor de bor i landet, og hvilken baggrund deres forældre har”, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (A) ved offentliggørelsen 3. oktober.

På alle klassetrin er der flere piger end drenge, der nyder at læse, og forskellen øges i overgangen fra mellemtrin til udskoling.

De 8 millioner kroner til indsatsen udmøntes via et open call, hvor folkebiblioteker, folkeskolens pædagogiske læ-ringscentre samt relevante foreninger og sammenslutninger, opfordres til at gå sammen og søge i fællesskab.

Ansøgningsfrist: 1. december kl. 14.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...