Ny læseglædeindsats

Skrevet af

17. oktober, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Børn og unge i hele landet får bedre adgang til levende litteraturformidling og gode læseoplevelser i deres hverdag.

En national indsats skal hjælpe folkeskolens PLC’er (pædagogiske læringscentre, de tidligere skolebiblioteker) og folkebibliotekerne til at få flere børn og unge til at få lyst til at læse. Indsatsen skal udvikles nationalt og derefter afprøves i en række kommuner i hele landet.

Som anbefalet i oplæg til en ny læsekultur fra den brede læsekoalition med medlemmer fra både den pædagogiske verden og bog- og kulturbranchen, initieret af Danmarks Biblioteksforening, lanceres nu en national indsats ”Børn og unges læseglæde – et styrket samarbejde mellem folkeskolens pædagogiske læringscentre og folkebibliotekerne” fulgt af 8 mio. kroner.

Initiativet igangsættes bl.a. på baggrund af Tænketanken Fremtidens Bibliotekers og Center for Anvendt Skoleforsknings store læseundersøgelse Børn og unges læsning 2021, der viser, at børn og unges læseglæde falder med alderen. Hvor 64% af leverne i 5. klasse kender til og oplever læse-glæde, gælder det samme for 49% i 8. klasse.

”Den danske børnelitteratur bugner af fantastiske fortællinger og hverdagshistorier med sjove, stærke og modige karakterer. Litteraturen er en vigtig del af den ballast, vi giver vores børn… Målet er at få flere børn til at læse mere, uanset hvor de bor i landet, og hvilken baggrund deres forældre har”, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (A) ved offentliggørelsen 3. oktober.

På alle klassetrin er der flere piger end drenge, der nyder at læse, og forskellen øges i overgangen fra mellemtrin til udskoling.

De 8 millioner kroner til indsatsen udmøntes via et open call, hvor folkebiblioteker, folkeskolens pædagogiske læ-ringscentre samt relevante foreninger og sammenslutninger, opfordres til at gå sammen og søge i fællesskab.

Ansøgningsfrist: 1. december kl. 14.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget