Nye veje ind i biblioteket

Illustration: Hornemann 2016.

Skrevet af

15. februar, 2023
Download hele magasinet som pdf:

Hvordan får vi brugere ind ad døren, som ellers ikke ser sig selv som en del af bibliotekets fællesskab. Svendborgs Create Festival er tilbage og en vej.

Festivalen 2023 fandt sted for nylig og bød på anderledes oplevelser indenfor tre store, visuelle medier: Animation, spil og tegneserier. På workshops, udstillinger og et utal af events var det muligt at møde danske og internationale illustratorer, forfattere, spiludviklere, animatorer og andre, der arbejder med at skabe eller formidle visuelle fortællinger.

Ukendt land med nye brugere

På Svendborg bibliotek tog vi et stort skridt ind i ukendt land, da vi i 2017 lancerede festivalen Svendborg Graphic. Men det er gået over al forventning, og i 2023 vendte vi efter en længere corona-pause tilbage under navnet Create Festival. Det nye navn understreger, at festivalen handler om at skabe og være kreativ, og navnet gør det lettere for os at kommunikere med udlandet. Og netop den internationale profil er vokset gennem årene. I 2023 kom der gæster fra Frankrig, Norge, Tyskland, Israel og Sverige.

“Vi vil gerne lave en festival, der åbner helt nye veje ind i biblioteket. Målet er jo at få nogle brugere ind ad døren, som ellers ikke ser sig selv som en del af bibliotekets fællesskab. Med de internationale navne, får vi ikke bare stor opmærksomhed, men lige præcis den slags opmærksomhed, der gør den målgruppe nysgerrig”, forklarer bibliotekschef på Svendborg Bibliotek, Berit Sandholdt Jacobsen.

Spil, tegneserier, animation – og relationer

Create Festival tager fat i visuelle fortællinger, og det er primært tegneserier, spil og animation, der er i fokus. De tre medier eller genrer bliver ofte kaldt nørdede, men den opfattelse holder ikke længere. Vi er alle storforbrugere af visuelle fortællinger, og mange unge opholder sig mange timer i visuelle verdener, der foregår i spil og animation.

Også tegneserierne har fået en renæssance, der ikke mindst skyldes et utroligt stærkt litterært vækstlag i Danmark med mange talentfulde kunstnere. En vigtig pointe for biblioteket er, at “Vi skal være der, hvor de unge er, hvis vi vil blive ved med at være relevante. Men vi vægter samtidig inddragelse og samskabelse højt. Festivalens deltagere skal ikke bare underholdes, men udfordres, tage stilling og selvfølgelig selv være skabende. Det er bl.a. derfor, vi har så mange work-shops”, uddyber bibliotekschefen.

Ud af komfortzonen

Og måske har Svendborg Bibliotek faktisk udvist rettidig omhu ved at forlade sin komfortzone. En ny undersøgelse foretaget af Dansk Forfatterforening viser, at netop tegneserier kan spille en afgørende rolle for at bevare børns læselyst på mellemtrinnet: 1 år med tegneserier hedder projektet, der har vist sig at være en ubetinget succes. En del af opskriften har været, at børnene mødte nogle af kunstnerne bag de tegneserier, som de kunne vælge. En opskrift, festivalen i Svendborg allerede benytter sig af.

Som festivalleder og bibliotekar er jeg ikke i tvivl.

Allerede i løbet af den første uge, hvor vi rullede festivalen ud, blev vi overraskede over, hvor mange nye ansigter vi så. Der var mange unge, og mange af dem bevægede sig tydeligvis meget hjemmevant i de fællesskaber, som vi tilbød dem i workshops, gaming, filmvisninger og udstillinger. Nu oplevede de dem bare i forbindelse med biblioteket, og det er jeg sikker på har en varig effekt.

Mange af dem, der deltager, føler sig her ‘set’ og inviteret ind på egne præmisser. Det er meget inspirerende og motiverende at være vidne til, og det giver os nogle gode relationer at arbejde med i bibliotekets hverdag.

Noget for alle

Men det er ikke kun de unge, der får noget med hjem fra sådan en uge. Vi gør meget ud af at planlægge aktiviteterne, så der er noget for alle og gerne på tværs af generationer. Vi er først og fremmest et bibliotek, og det er en gave at kunne nå ud og ramme så bredt.

Efter festivalen i 2020, hvor navne som engelske Dave McKean og italienske Lorenzo Mattotti gæstede festivalen, spurgte vi nogle af gæsterne om, hvad de fik med hjem fra det års festival.

“Jeg er imponeret over, at Svendborg Bibliotek kan lave et program af så høj kvalitet, der samtidig rammer alle aldre og tiltrækker gæster fra hele landet”, siger blogger og underviser Christina Wung-Sung, der deltog for tredje gang i 2020. Hun var imponeret over festivalens format.

“Det er virkelig en gennemført festival. Sikken et arbejde og en dedikation, der ligger bag, både fra de gode biblioteksfolk og fra de frivillige. Det skal de have stor tak for. Jeg glæder mig allerede til næste år.”

Samarbejde er vejen frem

Svendborg Bibliotek bor stadig i det hus, som blev bygget til biblioteket i 1937, og der er slet ikke plads til en hel festival under det tag. Heldigvis kan man måske sige – for ellers var vi måske ikke kommet så langt ud med vores samarbejder med andre partnere.

Det er blevet en vigtig del af festivalens koncept at række ud til byens andre institutioner, og i 2023 foregik Create Festival på ikke mindre end ni forskellige venues i Svendborg by. Der skal holdes mange møder og svares på mange mails, men det betaler sig tilbage på den lange bane.

■ Efterhånden rækker flere og flere ud mod biblioteket, og det er lige præcis det, teamet bag festivalen håber på. Nemlig, at biblioteket bliver set som et sted, der både er og opleves som åbent og samarbejdsvilligt.

Asbjørn Rune Bourgeat, festivalleder, Svendborg Bibliotek.

De kommunale budgetter og bibliotekets samfundskraft

Biblioteket skal rykkes op på dagsordenen. Budgetkataloger er på vej, og i kommunerne går drøftelserne om midler og muligheder på drift og anlæg i 2025 i gang fra april. ...

Sønderborg Værtsby Bibliotekspolitisk Topmøde 2024

BESØG MULTIKULTURHUSET! Folk stod i kø på havnen for at være med til åbningen af Multikulturhuset. “Vi har nu fået nogle helt fantastiske faciliteter for kultur og kunst. ...

Interview – EBLIDA står et godt sted

Vi bliver involveret i flere EU-projekter, vi laver vores egen EU-ansøgning, og vi øger vores tilstedeværelse i Bruxelles, fortæller Mikkel Christoffersen, den nye direktør ...

Man kan regne med bibliotekerne

Også i AI-tider, fastslår Annette W. Godt i forlængelse af “Er der nogen, der vil være med” – debatten om bibliotekernes informationsopgave i dag. Men med ...

Set fra MIN stol: Kalundborg – vejen til en moderne innovativ videns- og oplevelseskommune

Kalundborg Kommune er inde i en gennemgribende udvikling! Fra at have været en mindre havneby i Vestsjælland til at være den største havneby på Sjælland med ny industri og ...

Grundloven har 175-års jubilæum

Og bibliotekerne er indbudt til fejringen. Med en bevilling på 9,7 millioner over fire år fra Nordea-fonden vil GRUNDLOVSFESTEN.dk engagere skoler, biblioteker, boligforeninger ...

Havneparken og Pakhuset i Kalundborg tager form

Nye rammer om kultur og bibliotek på vej i den gamle købstad i Nordvestsjælland. I 2015 blev en kornsilo fra 1903 på havnen i Kalundborg revet ned, og det skabte et nyt åbent ...

Faglitteraturens udfordringer

Faglitteratur er et absolut nødvendigt element i vores fælles viden om verdenen, som den er og var. Den er forudsætningen for, at vi kan deltage i den demokratiske samtale, den ...