Nyhedsklip

Skrevet af

24. februar, 2015

100.270.616 kroner samlede danskerne ind til årets Danmarks Indsamling, afsluttet 31. januar, som støtte til en række humanitære hjælpeorganisationers projekter. Bl.a. bidrog landets børnebiblioteker og deres Palles Gavebod sammen med landets skoler og DR Ramasjang/Ultra med opfordring til alle børn om at gøre en god gerning. For hver god gerning børnene udførte, gav Ole Kirks Fond 25 kroner. Fondens beløb til Indsamling 2015 blev på 5.293.175 kroner.

Ny strategi for Københavns Biblioteker omfattende 2014-2019, er en del af kommunens 2015-budgetaftale. Strategien og kommunens bibliotekspakke "Styrk borgerne", en treårig handlingsplan for fusionen og integrationen mellem Kultur- og fritidsforvaltningen og Københavns Borgerservice fra juni 2014, skal skabe fremtidens – anderledes og bedre – biblioteker og borgerservice gennem teknologi og inddragelse af borgerne. F.eks. skal det digitale bibliotek udbygges og bl.a. e-bogstitlerne firedobles til ca. 25.000 i 2018.

Biblioteksstandarder i Danmark – november 2014, udarbejdet af Preben Aagaard Nielsen, Kulturstyrelsen, og Leif Andresen, Det Kongelige Bibliotek, giver et aktuelt overblik over udvikling og implementering af standarder på biblioteksområdet i Danmark, inkl. dansk deltagelse i international biblioteksstandardisering. Standardisering er ikke et mål i sig selv, fastslås det, men skal skabe transparens og sikre effektivitet samt genbrug af viden, så sektoren undgår spild og minimerer omkostninger via koordinerende samarbejde.

2015 markeres 100-året for 1915-Grundloven, et gennembrud for den lige og almindelige valgret til både mænd og kvinder. Med den fik kvinder og tyende uden egen husstand ret til at stemme. For at opnå valgret skulle man være fyldt 25 år, have indfødsret og fast bopæl i landet. Det markerer Regeringen og Folketinget i hele 2015 med fokus på ligestilling, demokrati og samfundsdeltagelse i dagens Danmark. Følg med på www.100aaret.dk – og deltag selv.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget