Nyt om nationalbibliografien og biblioteksstandardisering

Foto: Colourbox.dk.

Skrevet af

15. februar, 2023
Download hele magasinet som pdf:

Hvad der for nogle kan synes nørdet og fjernt fra den almindelige bibliotekshverdag er to vigtige søjler i og en central del af grundlaget for det samlede danske biblioteksvæsen: Nationalbibliografien og biblioteksstandardiseringen. Nu er der lejlighed til at sætte sig nærmere ind i de to begreber og deres betydning.

Det Kgl. Bibliotek har netop udgivet to e-bøger skrevet af afgående chefkonsulent Leif Andresen. Andresen, som med udgangen af januar 2023 gik på pension efter ni et halvt år på Det Kgl. Bibliotek og foregående sytten et halvt år i Biblioteksstyrelsen mv. 

Nationalbibliografi – formål og funktion: Nationalbibliografi generelt, internationale rekommandationer og en oversigt over den danske nationalbibliografi.

Ved Leif Andresen, Det Kgl. Bibliotek. 2023. 59 sider.

https://ebooks.au.dk/aul/catalog/book/467.

Tidligere udgave: Nationalbibliografi, formål og funktion af Mona Madsen, 1997, publiceret på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside 1997 – 2021.

Nationalbibliografien er fortegnelser over dokumenter, der udgives eller er blevet udgivet i et land. I Danmark har Slots- og Kulturstyrelsen ansvar for den nationalbibliografiske registrering, mens selve registreringen til nationalbibliografien udføres af DBC Digital og Det Kgl. Bibliotek.

Biblioteksstandardisering i Danmark: Udvikling og implementering af standarder på biblioteksområdet i Danmark.

Ved Leif Andresen, Det Kgl. Bibliotek. 2022. 31 sider.

https://ebooks.au.dk/aul/catalog/book/463.

■ Leif Andresen er ikke ukendt for Danmarks Bibliotekers læsere og vil fortsat være kommentator på biblioteks- og bogudviklingen i Danmarks Biblioteksforenings tidsskrift.

Bibliotekerne i tal – folkebiblioteksstatistikken – er siden 2016 blevet gennemgået og kommenteret af Leif Andresen; statistikken udarbejdes af Danmarks Statistik på baggrund af kommunernes oplysninger.

Andresen er også fast kommentator, når det gælder rapporten Bogen og litteraturens vilkår, som Bogpanelet (tidl. Bog- og Litteraturpanelet) nedsat af kulturministeriet, står bag. Den nye udgave af rapporten udkom i januar og kommenteres på side 24 i Danmarks Biblioteker nr. 1, 2023.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget