Odense International kulturby og værtsby for Bibliotekspolitisk Topmøde 2022

Borgernes Hus, åbnet november 2017, rummer hovedbibliotek, musikbibliotek, Borgerservice, Center for Civilsamfund og Frivilligcenter Odense samt caféer. Foto: Odense Bibliotekerne.

Skrevet af

17. april, 2023
Download hele magasinet som pdf:

“Odense skal være en international kulturby med vækstlaget og det lokale kulkulturliv som fundament”.
Ny kulturpolitisk vision (2022) for Odense. Fire kulturpolitiske fokusområder sætter politisk retning for byens kulturliv.

Kulturpolitikken sætter ambitionen og retningen for de offentlige investeringer i kunst- og kulturområdet i Odense med henblik på, at kulturtilbuddene kan udvikle sig og skabe mening for borgere, kulturaktører og virksomheder.

Politikken skal være med til at skabe de rammer og lægge de spor, der nu skal definere byens kulturelle udtryk. Alt det, som byens egne borgere og besøgende oplever og mærker, når de er i og bruger byen. Hvad end de opsøger det aktivt eller møder det tilfældigt i forbifarten.

Odense Kommunes kulturpolitik er formuleret, så den både er i tråd med gældende politiske ønsker og ambitioner og samtidig fagligt tidssvarende. Med kulturpolitikken har By- og Kulturudvalget lagt en kurs omfattende fire fokusområder. Herudover er der formuleret en række værdier, som udvalget forudsætter, at kommunens kulturaktører har fokus på. Processen gik i gang i april 2022 og politikken ligger nu klar.

Værdigrundlaget

Kunst og kultur vækker følelser, udfordrer, begejstrer, provokerer, drager og giver anledning til refleksion. Med andre ord: Kunst og kultur danner os – som individer og samfund, fastslås det i kulturpolitikken.

Kunsten og kulturen bidrager til at forme byens identitet samtidig med, at den giver fantastiske oplevelser til både borgere og besøgende. Alt dette er kulturinstitutionernes, kulturaktørernes og de udøvende kunstneres fortjeneste. Deres arbejde og dedikation har en overordentlig stor betydning for Odense, og de fortjener den største anerkendelse for indsatsen.

“For kulturen binder os sammen. Den skaber fællesskaber og gør os klogere på hinanden og livet. Ikke kun individuelt, men sammen med hinanden. Kunsten og kulturen gør os til hele mennesker”, fremhæver Søren Windell (C), rådmand for By og Kultur i Odense.

Fire fokusområder

Fire kulturpolitiske fokusområder udgør de aktuelle indsatsområder og danner grundlag for, hvordan Odenses kulturaktører – professionelle, semiprofessionelle og vækstlaget – skal anvende kommunens tilskud på kulturområdet.

Større international opmærksomhed på Odenses kulturliv. Både historisk og som moderne storby rummer Odense et væld af kulturoplevelser, det skal der skabes større opmærksomhed omkring også internationalt til glæde for både borgerne og besøgende, herunder forskere tilknyttet f.eks. internationalt orienterede, lokale arbejdspladser.

Styrkelse af vilkårene for vækstlag og fødekæde. I Odense spirer kreativiteten og den kunstneriske skabelyst. Byens kulturinstitutioner og -aktører skal arbejde målrettet med det kunstneriske vækstlag samt nyskabende kunst og kultur. Og børn og unge skal møde og skabe kunst og kultur i endnu højere grad end i dag.

Fokus på kunst og kultur i lokalområderne. Byens kulturinstitutioner og -aktører skal aktivt bidrage til, at alle odenseanere har adgang til kunst- og kulturoplevelser. Ikke blot i Odense C, men også i lokalområderne f.eks. gennem opsøgende aktiviteter. Eller ved at skabe nye aktiviteter i samarbejde med lokale kræfter.

Kunst og kultur skal ses og mærkes i byrummene. I forlængelse af de seneste 10 års udvikling har bybilledet ændret sig med masser af kultur og kunst. Kulturens udfoldelsesmuligheder skal indtænkes i indretning og etablering af byrum, hvor det er muligt, så der skabes gode rammer for kulturaktiviteter og oplevelser i byrummene. 

Udmøntningen

Odenses kulturpolitik formulerer ambitionen og sætter retningen for de offentlige investeringer i kunst- og kulturområdet i Odense med henblik på, at kulturtilbuddene kan udvikle sig og skabe mening for borgere, kulturaktører og virksomheder. Den danner baggrund for By- og Kulturforvaltningens prioriteringer af kommunale midler på kunst- og kulturområdet i kommunen, eksempelvis når der vurderes ansøgninger til de kulturelle puljemidler – og er grundlaget for kommunens aftaler om driftstilskud med Odenses kulturinstitutioner.

By- og Kulturforvaltningen udmønter kulturpolitikken i samarbejde med Odenses kulturaktører, som det udøvende led. Det er kulturaktørerne, som i sidste ende har det kunstneriske råderum og træffer de kunstneriske valg, understreges det i den ny kulturpolitik.

■ Kulturpolitikken er en udvalgspolitik vedtaget i november 2022 af By- og Kulturudvalget og er tæt forbundet med to af kommunens andre politiske værktøjer, Bystrategien og Fritidspolitikken.

Se hele kulturpolitikken odense.dk/politik.

/HN

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget