Om eReolen og dens nye app

Skrevet af

24. februar, 2015

Til Danmarks Biblioteker og til eReolen
For nogen tid siden har min kone anskaffet en iPad med det formål at kunne læse e-bøger. Mine kone har vanskeligheder med sit syn og med sin fingermotorik. Hun har hidtil været henvist til at læse magnaprintbøger, som imidlertid er vanskelige at medbringe på ferierejser over flere uger.

Anskaffelsen har været en skuffende og frustrerende oplevelse. Dette skyldes eReolens app, som – efter hvad vi kan forstå – er blevet lanceret omkring nytår som afløser for et andet system, der ikke var nær så mangelfuldt.

Vi vil alvorligt henstille, at bibliotekernes tilbud om e-bøger betragtes som en mulighed for borgere, der pga. vanskeligheder med syn og motorik har problemer med at læse almindelige bø-ger. At denne udfordring kan imødekommes på tablet, kan vi se på Apples iBooks. Dels er udvalget af relevante dansksprogede bøger til iBooks imidlertid utilstrækkeligt, dels er adgangen betalingsbaseret.

Vi vil derfor alvorligt henstille, at eReolens app hurtigst muligt forbedres eller erstattes af noget andet, der udnytter kendte teknologiske muligheder.

Vi skal pege på følgende problemer:
1)   Indstillingsknapperne er meget små og svære at få til at give respons.
2)   Skydeknap til skriftstørrelse er svær at håndtere.
3)   Indstilling af skriftstørrelse huskes ikke, når app har været lukket.
4)   Sideskift ved fingerbevægelse er en uoverstigelig udfordring for gigthæmmede fingre. Sideskift med fingerprik – som i                        iBooks – er den eneste acceptable løsning. Vi har forsøgt at kompensere med iPad'ens Assistive Touch. Men det skaber komplikationer i forhold til Ereolens indstillingsværktøj.
5)   Lånevejledningen er ufyldestgørende.
6)   Henvisning til personlige indstillinger mangler i værktøjslinien. Menu findes ikke til venstre, når det angives i teksten.
Endelig skal vi opfordre til, at udbuddet af e-bøger løbende udvides inden for alle gængse genrer og interesseområder.

Vilkårene er med den nye udgave blevet forringet for brugere med handicap på syn og motorik. Vi mener, at bibliotekerne har et særligt ansvar for denne gruppe borgere, som min kone er en del af. Det ville være særdeles fint, hvis der kunne blive skabt opmærksomhed om emnet.

Læserbrev modtaget 30. januar 2014.

Demokratisk oprustning uden biblioteker er varm luft

"Skal vi tage demokratisk oprustning alvorligt, skal vi opgradere bibliotekerne – ikke afvikle dem stille og roligt"

De, der aldrig har savnet en Bog, skal lære at ønske den”

Haralda Poulsen var en ildsjæl, en fremsynet bibliotekspioner og Danmarks første kvindelige centralbibliotekar.

DB Topmøde 2025

Bibliotekspolitisk Topmøde 2025 lukkede virkeligheden ind - lød temaet for de to dage – 24.-25. april – i Herning på den tidligere højskole Kulturhotellet.

Fokus på bibliotekernes samfundsmæssige rolle

Formålet med biblioteket er demokrati, et demokratisk robust og modstandsdygtigt samfund og demokratisk kompetente borgere.

Læsernes Bogpris

Emma Holten blev en klar vinder af Læsernes Bogpris 2025 for bogen 'Underskud' – om værdien af omsorg, udgivet på Politikens Forlag

Ulve og giraffer

Topmødets indslag torsdag den 24. april og fredag den 25. april 2025 i Herning

Midtvejsmøde i Istanbul

IFLA’s sektion for Children & Young Adult afholdt deres årlige møde i Istanbul 4-9 april 2025, og det danske medlem af sektionen, Anne Green fra Svendborg, var med.

Det Digitale Folkebibliotek fylder fem år!

"Vi bestemmer selv. Det er hele kernen i foreningen og fortællingen om DDF; vi er fælles om al IT ud mod borgerne."