Ordkraft 2015 – et reelt tilløbsstykke. Snapshots fra Nordkraft

Skrevet af

1. juli, 2015

De kom i hundredvis, ja i flere tusinder – og de kom i alle aldre. Med sin brede målgruppe rækker Ordkrafts program fra de yngste børn, over skolebørn og unge til voksne i alle aldre. Og de var der.

Fra Johnny Hefty over WUWU til Benny Andersen
Med et veloplagt sprogshow gav Aalborgs rap-regent Johnny Hefty og Ordet På Gaden – og kendte jyske rappere  – den fuld gas på åbningsaftenen med masser af rap, rim og poetry slam i Kedelhallen godt suppleret af nye lokale talenter. Og WUWU – det for børn og på ipad ved forfatteren Merete Pryds Helle  inviterede på tredjedagen de små og deres forældre til WUWU-sammenkomst og familielørdag med interaktiv fortælling på ipad’en. Imens stimlede de ældre aldersklasser sammen til en snak med Benny Andersen og en smagsprøve på hans musik – arrangeret af Fokus KulturKlub.

Ordkraft åbnede den 9. april på 75-årsdagen for Danmarks besættelse, hvilket bl.a. afspejlede sig i flere programpunkter og i et indslag med Poul Henningsens sang, “Man binder os på hånd og mund”, sunget af Ulla Henningsen.

Funky Fredag
Konceptet er unikt for landets litteraturbegivenheder og retter sig direkte til folkeskolens mellemtrin. Dette års Funky Fredag samlede allerede tidligt fredag morgen 600-700 børn og deres lærere til en særdeles aktiv orddag. Arrangørerne inviterer hvert år 5.-6.klasser fra hele regionen til et møde med sprogets og bogens verden. Efter god musik blev der budt på møder med interview med forfattere, hver i ca. 30 minutter. Herefter fik børnene selv mulighed for at stille spørgsmål. I kedelhallen lagde de ud med Daniel Zimakoff efterfulgt af Glenn Ringtved og Kirsten Sonne Harild.

Ikke bare de gode historier fik plads. Der var også afsat tid til debat om at være Ung på kanten i 2015 – hvad laver man, hvilke bekymringer og tanker har man om fremtiden? De unge kom fra 8. klasse i Asaa, Hirtshals, Brønderslev, Vesthimmerland, Frederikshavn, Thisted og Aalborg og havde lavet egne korte lommefilm som optakt til det hele.

De kendte forfattere stod i kø
En flot buket af landets store og aktuelle forfattere var også draget til Nordkraft for at fortælle om deres seneste udgivelse. Helle Helle fortalte om Hvis det er, Jesper Stein om Akrash, Iben Mondrup om Godhavn, Lone Hørslev om Dyrets år, mens Kirsten Thorup og Katrine Guldager var inviteret til samtale om ‘den store roman’ og deres flerbindsværker. Mange andre var også i Aalborg – Leif Davidsen, Peter Øvig Knudsen, Åsne Seierstad for blot at nævne nogle få. Endvidere flere forfattere med relationer til det nordjyske – bl.a. Knud Sørensen, Per Gammelgaard og Claus Mørkbak Højrup samt Carsten Jensen, der tilbragte en del af sin barndom i Aalborg. Han blev interviewet af journalist Charlotte Rørth om sin kommende roman, Den første sten,  som er en fortælling fra Helmand og udkommer til november.

De nye forfattere
Kan man lære at være forfatter – at skrive, lød et spørgsmål undervejs fra en skoleelev. Svaret blev ja – det handler selvfølgelig om disciplin og teknik, men samtidig om sans for sproget og for at se de gode historier omkring én. Og så, nå ja – en bunke held til at fange opmærksomheden hos et forlag. Hvis man da ikke satser på at blive selvudgiver. Konkret bød Ordkraft på forfatterskoleindslag på flere niveauer. Brønderslev Forfatterskole havde en stand, hvor man hver dag kunne møde nogle af Brønderslev Forfatterskoles tidligere elever, som fortalte om deres oplevelser.

South Gate Society – School of Creative Writing, Nordjyllands nye svar på Forfatterskolen, havde på både stand og forfatterworkshops for 18-25 årige. Som forsmag til den egentlige forfatterskole kører der nu et projekt i Ordkraft-regi, som er støttet af Region Nordjylland. Skolen tilbyder – udover online-work-shops – seks seminarkurser hvert semester og en 1. og en 4.-årig uddannelse. Det er håbet, at den nye uddannelse kan starte efter sommerferien. Ansøgningsperioden 1. marts til 30. juni. Se mere på TheSouthGateSociety.com.

Ordets fascination – vi gør det igen
Bag Ordkraft står centrale spillere fra Aalborgs kulturliv, ikke mindst Aalborg Bibliotekerne, der har en stor rolle i både forberedelser og gennemførelsen. Midt under Funky Fredag tog to af Ordkrafts bagmænd fra Aalborg Bibliotekerne – Kirsten Boelt, leder af det biblioteksfaglige område, og Ove Hesselbjerg Rasmussen, bibliotekar og projektleder for Ordkraft – sig tid til en kort snak med Danmarks Biblioteker om Ordkraft og om bibliotekets andel i sagen. Og om hvorfor biblioteket er med.

– Det ligger lige til højrebenet, siger Kirsten Boelt. Ordkraft er et sted og et arrangement, som viser alle afskygninger af sproget. Og alt, hvad der sker her på Ordkraft, ligger i klar forlængelse af bibliotekernes  ønske om at formidle litteraturen. Vel at mærke i forhold til alle aldre af biblioteksbrugere. Derfor har Ordkraft også en lidt anden struktur end de fleste andre litteraturaktiviteter med en stor en del af programmet rettet mod skolerne og deres elever. Det er en helt bevidst prioritering. Også vores samarbejde med folkeskoler og andre parter her i Aalborg og i Region Nord.

– En anden væsentlig ting er, tilføjer Ove Hesselbjerg Rasmussen, vores samarbejde med regionens biblioteker. De lægger med lokale arrangementer op til Ordkraft og bidrager til den brede interesse og deltagelse. Trods den endog meget omfattende arbejdsindsats, som ord- og  litteraturfestivalen også kræver af bibliotekerne og deres medarbejdere, er de begge entusiastiske og ser allerede frem til Ordkraft 2016.

Årets iværksætter og gennemslagskraften
Kun få dage efter den store ord-, sprog- og litteraturfestival Ordkraft var afviklet fik den et anerkendende klap på skulderen, da Rotary-klubberne i Aalborg udnævnte Ordkraft Festivalen som modtager af Rotarys iværksætterpris.

Den kunne også have fået en pris for sit ekstraordinært gode lokale partnerskab. Bag foreningen Ordkraft står således stort set alle aktører i det nordjyske medie- og kulturliv, og sammensætningen af foreningens styregruppe og dennes kompetencer demonstrerer nok bedre end mange ord, hvorfor det er lykkedes Ordkraft at slå igennem – ikke bare i det nordjyske, men også i resten af landet.

I styregruppen sidder p.t.: Jørgen Pyndt, formand og tidligere TV2 Nord, Kirsten Boelt, mediechef, Aalborg Bibliotekerne, Kim Harboe, marketingdirektør NORDJYSKE Medier, Per Jensen, redaktør TV2 Nord, Ernst Trillingsgaard, direktør Aalborg Kongres & Kultur Center, Marianne Knudsen, redaktionschef DR Nordjylland, Jens Lohfert Jørgensen, adjunkt Aalborg Universitet, Jens Uggerhøj, direktør Uconnect Aps og Ove Hesselbjerg Ras-mussen, bibliotekar og projektleder for Ordkraft. Og mange andre samarbejdspartnere står bag det store arrangement.

Børn fortjener bedre end en læsekrise

LEDER Det er en foruroligende kendsgerning, at mange børn i Danmark mangler evne og lyst til at læse. Ifølge de seneste PIRLS og PISA undersøgelser blandt elever på ...

2024: Hvad er opgaven

På den store klinge er det på mange måder fremtiden, der skal tages stilling til i 2024. Fra massive klimaproblemer til digitale udfordringer omkring kunstig intelligens og ...

Sæt gang i lokal brugerudvikling

Få den store brugerundersøgelse Biblioteksbrug i dag og i morgen som PIXI. Undersøgelsen skaber et overblik og giver ny indsigt i bibliotekernes virksomhed, samt peger på veje ...

Er der nogen, der vil være med?

Vi skal tilbage på sporet kære sektor, opfordrede Pernille Schaltz, biblioteks- og borgerservicechef i Herning, i et debatindlæg i Danmarks Biblioteker nr. 6, 2023. Debatten ...

Set fra MIN stol – Vejen til Vejle Bibliotek og Kulturhus

Biblioteker kan noget særligt for en by og dens borgere, alligevel har vejen til et tidssvarende bibliotek i Vejle været lang. Nu sættes turbo på planerne. Aktuelt er vi gået ...

Velfærd skaber vi sammen

Ny vision undervejs: Roskilde Kommune skal være alle tiders sted at bo og leve i. Borgerne er inviteret med i processen. Det bedste liv er dem, vi deler med andre. Det kræver ...

En stærk læsekultur – en del af løsningen

I Roskilde Kommune er der politisk fokus på at arbejde strategisk med at skabe en stærk læsekultur. Fordi vi ved, at læsning kan være indgangen til et fællesskab, den kan ...

Demokratisk debat og samtale under pres: Hvad er bibliotekets rolle?

Lokaldemokratiet er udfordret, hvordan skaber vi et fælles åbent rum for debat og samtale? Hvordan kan alle komme til orde? Demokratiet lever og har det godt på bibliotekerne. ...