Overvældende og fuldstændig forrygende. Alle bør prøve det mindst en gang!

Skrevet af

13. oktober, 2014

Overvældende, er nok det ord der bedst dækker førstehåndsindtrykket på verdenskonferencen for 2014. Fuldstændigt forrygende, må være det prædikat, jeg sætter på hele oplevelsen.

IFLA står for International Federation of Library Associations and Institutions, og hvert år afholder de World Library and Information Congress (WLIC).  Og hvilke erfaringer har jeg så gjort mig omkring det at være til en IFLA konference, og hvad har jeg oplevet, som andre skal vide?

Planlægningen
Det er en rigtig god idé at starte planlægningen i god tid. Allerede i januar begyndte jeg at holde mig orienteret på IFLAs hjemmeside, hvor de lagde alle tidsfrister og oplysninger om konferencen op. Her kunne man finde overnatningsmuligheder, flyforbindelser og i det hele taget få assistance i forbindelse med sit ophold.

Programmet
Selvfølgelig havde IFLA udarbejdet en app, hvor programmet for konference var tilgængelig. Her kunne man se, hvor der foregik hvornår, og markere det, man gerne ville se. Og ikke mindst finde ud af om der var sammenfald mellem det, man havde valgt, og så må man jo vælge. Der er meget stor spredning i emnerne, der bliver holdt oplæg om, og det kan varmt anbefales at overvære en session med et emne, man måske ikke lige brænder vildt for. Jeg fik f.eks hørt om, hvordan man ved hjælp af lysteknologi har fundet skjulte oplysninger på selve United States’ Declaration of Independence fra 1776 og andre fantastiske ting.

Selve kongrescentret
På hele kongresområdet stod der hjælpsomme frivillige parat til at guide en det rigtige sted hen. Ved alle indgange, trapper, hjørner og det nærmeste busstoppested, var der en hær af folk med letgenkendelige turkise veste, som var parate til at hjælpe. Det eneste tidspunkt, jeg var en lille smule i knibe, var, da jeg skulle regne ud, hvordan oversætterheadsets fungerer. Der missede jeg lige et par minutter af et kinesisk oplæg. I det hele taget er jeg imponeret over, hvor velsmurt et maskineri hele kongressen var.

Kulturel aften
En fest bestående af folk fra biblioteksverdenen kan måske godt lyde lidt tam. Men tilsæt god vin, masser af lækker mad og dans, og så kører det. Til den kulturelle aften var der rig mulighed for at komme til at tale med andre end lige ens rejsefæller. Og samtaleemnet var jo også lige til at gå til: Libraries!

Det bør være alle forundt, at deltage på WLIC bare én gang. Ikke alene bliver man virkelig inspireret, men man får også lige genopfrisket, at biblioteker er en vigtig faktor, når det kommer til understøttelse af demokrati og uddannelse.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget