På gensyn til Folkemøde 2021

Skrevet af

13. august, 2020

Folkemødet har både en mor og en far. Borgmester Winni Grosbøll (A) som efter besøg i 2008 og 2009 i det svenske demokratitræf Almedalsveckan i Visby på Gotland undersøger muligheden for en dansk udgave på Bornholm. 2010 er Bertel Haarder (V), dengang indenrigs- og sundhedsminister, inviteret til Almedalsveckan og begynder herefter også at tale for en dansk pendant.

De to spor krydses, da Bornholms Regionskommune ansøgte Indenrigs- og Sundhedsministeriet om støtte til en demokratifestival på Bornholm – og siden gik arbejdet med at arrangere det første Folkemøde i 2011 i Allinge i gang, oplyses det på folkemoedet.dk.

Folkemødet afholdes over fire dage midt i juni måned, og det har som målsætning at styrke det danske demokrati ved at skabe et fælles, åbent møde for alle og dermed mindske afstanden mellem borgere og beslutningstagere bredt forstået. Det vil sige både politikere fra Folketinget, kommuner, regioner og EU, men også repræsentanter fra erhvervsliv og interesseorganisationer som bl.a. Danmarks Biblioteksforening (DB).

Bibliotekerne og biblioteksforeningen har været til stede siden starten i 2011. De første par år deltog foreningens direktør Michel Steen-Hansen i flere debatter, og siden 2013 har DB først og fremmest sammen med andre biblioteks- og kulturaktører haft egne programindslag. Det forventes man p.t. også at have i 2021.

– Kulturen har her i den grad indoptaget debatten og eksperimenterer med at udfolde formerne for demokratisk samtale, som modvægt til den medieskabte konflikt-underholdning vi ellers konstant oplever i primetime TV eller i den politiske debat. Man kan kalde det fællesskab!
Samme tendens oplever vi på folkebibliotekerne og ikke kun til enkeltstående events, men hver dag på landets hundredvis af biblioteker. Her oplever vi også mennesker søge fællesskabet med kulturen som ramme og som modvægt til alle SoMe-universer og andre digitale formidlingsformer. Her søger mennesker sammen for at opleve og tale sammen, påpegede Michel Steen-Hansen ved Folkemødet sidste år, som samlede ca. 114.000 besøgende.

■ På gensyn til Folkemøde 2021 i juni næste år. På hovedscenen holdes bl.a. taler af alle Folketingets partier, der arrangeres andre store events, og derudover afholder Folkemødet et hav af debatter og mindre events i telte, under åben himmel, på skibe, i mødelokaler og restauranter mv. spredt over et område, der strækker sig over omtrent en kilometer – fra Allinge Havns sydlige ende til Danchells anlæg i nord.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget