Pavelig massedigitalisering

Skrevet af

16. juni, 2014

Vatikanstaten. Et 1600 år gammelt manuskript med digte af den romerske digter Vergil og manuskripter til værker af Homer, Sofokles, Platon og lægekunstens fader Hippokrates. Det er nogle af de mange sjældenheder i Vatikanbibliotekets samling af 82.000 manuskripter (41 mio. sider), som i forbindelse med et massedigitaliseringsprojekt gøres tilgængelige online. Blandt andet med the Bodleian Libraries of the University of Oxford som samarbejdspartner og med økonomisk støtte fra Polansky Foundation.

Biblioteket har i forbindelse med projektet netop entreret med den japanske it-virksomhed NTT Data Corporation om digitalisering af 3.000 håndskrevne manuskripter inden 2018. Ifølge Luciano Ammentia, bibliotekets informationschef, er næppe mere end 20 procent af Vatikanbibliotekets gigantiske manuskriptsamling  nogensinde blevet læst:  “Men nu får hele verden en chance for at læse dem. Det her projekt bliver til gavn og glæde for hele menneskeheden”.

Blandt manuskripterne, der bliver bliver digitaliseret, er dette Azteker-manuskript, sandsynligvis skrevet nær den mexicanske by Puebla i slutningen af ​​det 15. århundrede.

Vaticanbiblioteket – Biblioteca Apostolica Vaticano – blev i 1451 grundlagt af pave Nicolaus V, og det rummer i dag en af verdens fineste samlinger af historiske manuskripter, inkunabler, bøger billeder, mønter og medaljer.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget