Poesi, Ro og Rock n’roll

Skrevet af

Pernille Carneiro Juel

12 oktober, 2012

En stor, rå hal med 4 tons sand på gulvet, et par tusinde kasserede bøger fordelt på kubeformede siddepodier, en interaktiv poesimaskine og en videoinstallation med syv skærme – umiddelbart lignede Poetry Hall ikke et bibliotek. Og det er netop hele pointen.

Bibliotekerne har i årevis talt om, at vi skal ud og møde brugerne dér, hvor de er. I mange tilfælde ender vi med at rykke det traditionelle bibliotek med. Men på festivalen går Roskilde Bibliotekerne (RB) under ledelse af Ann Luther Petersen 100 % ind i den særlige kontekst, Roskilde Festivalen nu en gang er med sine mange tusinder deltagere. Her tilbydes et helt specielt bibliotekstilbud på festivalgæsternes præmisser.

Smal poesi som best-seller
Blandt attraktionerne i Poetry Hall var de to digitale installationer “Tilfældigvis er skærmen blevet blæk” (også kaldet poesimaskinen) og “Land over Vand”. Begge er skabt til lejligheden i forbindelse med projektet Litteraturen finder sted. Og hvor langt poesi og videokunst end kan synes fra rock n’roll, så tiltrak de sig begge stor opmærksomhed. Poesimaskinen, der i interaktion med folk skaber unikke digte, de kan tage med sig hjem, sprøjtede over 1100 digte ud i løbet festivalen, og folk slog sig ned ved skærmene i hobetal.

Det vigtige partnerskab
Poetry Hall er skabt i et samarbejde mellem mange forskellige aktører. Og netop partnerskabet er ifølge arrangørerne et afgørende element, hvis man vil udvikle nye biblioteksformer.

Ann Luther Petersen fortæller: “Samarbejdet med Roskilde Festivalen giver os mulighed for at eksperimentere med formidling i en ‘ekstrem’ sammenhæng. Her duer ideen om boghylder og sygesikringsbevis bare ikke. Resultatet er et tilbud om litteratur og oplevelser, som hverken biblioteket eller festivalen kunne skabe uden hinanden”.

Og det er ikke kun arrangørerne, der synes godt om bibliotekets tilstedeværelse på festivalen. Festivalgæsterne tog rigtig godt i mod tilbuddet om ro og fordybelse. Mange valgte at blive længe og komme igen flere gange. Som en ung fyr i gummistøvler og t-shirt begejstret sagde til sine højskolevenner foran poesimaskinen i Poetry Hall: “Det er fandme god poesi, det her!”.
 

Fakta om: 'Litteraturen finder sted' er et to-årigt projekt, der med støtte fra Kulturstyrelsen sætter fokus på bibliotekernes rolle i forhold til digital litteratur, litterær performance og andre genrer, der ikke har bogen som medium.  Projektet er et samarbejde mellem Roskilde Bibliotekerne, Aarhus Kommunes Biblioteker og Litteratursiden.dk.

Læs mere om partnerskabet med Roskilde Festival på www.udafboksen.nu/degodeeksempler

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...