Få ting kommer af sig selv. Det er en af livets endegyldige sandheder, der særligt gør sig gældende, når det kommer til læring, dannelse og læsning.
Det er i hvert fald de senere års erfaring, hvor undersøgelse efter undersøgelse har vist, at børn og unge læser mindre og mindre, og især beklageligt sjældent af lyst.
I et samfund, der ønsker velfunderede og vidende borger, er det naturligvis et stort problem. For uden evnen og lysten til at læse og fordybe os, får vi svært ved at uddanne os, tilegne os viden og information, og agere i det stadigt dybere minefelt af løgn og falskhed, vi kontinuerligt udsættes for på nettet. Slutteligt kunne man også argumentere for, at vi bare bliver dårligere medmenneskeligt uden muligheden for gennem skønlitteraturens mangfoldige verden at gå en mil eller to i andres sko.
Politisk prioritering
Mens nogle stemmer aktuelt vil lukke landets biblioteker, ser det anderledes ud i Roskilde Kommune. Roskilde Bibliotekerne har på lige fod med mange andre biblioteksvæsner i landet arbejdet målrettet med at understøtte borgernes læseglæde, men den indsats bliver nu også forankret i den kommende politik for kultur, idræt og folkeoplysning for Roskilde Kommune. Her har man fra politisk side valgt at prioritere at understøtte og fremme en stærk læsekultur gennem et klart strategisk fokus i det kommende års arbejde.
Som Mogens Hallager (C), formand for Roskilde Kommunes Kultur- og Idrætsudvalg, forklarer:
Bibliotekernes rolle
At der allerede er politisk opmærksomhed om rammerne for en stærk læsekultur er tydeligt. Konkret har det nyligt ført til et nyt børnebibliotek på Roskilde Bibliotek med fokus på at gøre læs-ning sjovt og interessant for de mindste, en investering i en ny bogbus for at sikre tilgængelighed og nærhed til biblioteket samt et løft af materialebudgettet.
Det er ikke kun de fysiske rammer, der er centrale for indsatsen i Roskilde Kommune. Roskilde Bibliotekerne har også systematisk og kontinuerligt investeret i personalegruppen. Ikke alene ved at sikre mange betjeningstimer på kommunens biblioteker, men også ved at opkvalificere personalet gennem bl.a. bibliotekarisk mesterlære og – inspireret af biblioteker som Lyngby-Taarbæk og Allerød – desuden at prioritere samtalen mellem ansat og borger. Erfaringen er nemlig, at læselyst og -glæde formidles bedst gennem mødet med og mellem mennesker med passion for og viden om historier, viden og bogens verden.
Det afspejles i Roskilde Bibliotekernes udlånstal, der viser en fremgang på 12,7% på bogligt materiale for første halvår af 2023 sammenlignet med 2022. Det er lidt en pæl gennem postulatet fra de tidligere omtalte stemmer om, at udlånet af bøger de senere år har været dalende, og bogen som medie har været døende. Dog gør stigende udlånstal det ikke alene.
Christian Lauersen, kultur-, biblioteks- og idrætschef i Roskilde Kommune, uddyber:
Indsats på tværs helt nødvendig
Den kommende politiske prioritering af en stærk læsekultur skal bygge videre på det eksisterende fundament, men at skabe og fremme en stærk læsekultur kan et folkebibliotek ikke nødvendigvis løfte alene, om end biblioteket som institution i særklasse naturligvis har en helt central position. Et element i det kommende arbejde bliver derfor, at inddrage andre offentlige institutioner, uddannelsessektoren, foreningslivet og civilsamfundet til aktivt at tage ejeskab for arbejdet med at styrke læseglæden. Uden den brede forankring og indsats, så når man ikke så vidt ud, som man kan ønske sig, og effekten kan hurtigt aftage. Her spiller partnerskaber og samarbejdet med lokale aktører en stor rolle, hvilket eksisterende samarbejde med skole- og dagtilbudsområdet meget tydeligt peger på.
■ På længere sigt er det derfor særligt vigtigt at sikre en langsigtet og bred forankring på tværs af samfundslag, aldersgrupper og lokaliteter, så tiltagene rodfæster sig og bliver til en sund og solid læsekultur i hele kommunen. Men intet sker af sig selv, så den klare politiske prioritering er et godt første skridt på vejen til at skabe en stærk og bred læsekultur til gavn for borgerne i Roskilde Kommune.
JAN MICHAEL JOHANSEN, bibliotekar, Roskilde Bibliotekerne.