Prisen går til Missoula Public Library – Public Library of the Year 2022

Skrevet af

Hellen Niegaard

15 august, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Prisen blev uddelt på IFLA 2022 verdenskonferencen i Dublin.

Missoula Public Library, designet af MSR design og A&E design er beliggende i Missoula i den amerikanske delstat Montana, og blev den begejstrede vinder af årets pris for verdens bedste folkebibliotek. Prisen blev modtaget af den netop pensionerede biblioteksdirektør Honore Bray og Traci Lesneski, CEO & direktør i MSR Design.


Prisen gives hvert år til det bibliotek et sted i verden, som bedst har formået at kombinere åben og funktionel arkitektur med kreative it-løsninger samt har inddraget både digitale udviklinger og den lokale kultur. Missoula Public Library er en klimafokuseret konstruktion, der inddrager sine omgivelser og den storslåede natur langt ind i bygningen, der flere steder reflekterer bjerget Mount Sentinel og på øverste etage giver besøgende lov til at nyde udsigten over bjerget og Missoulas skyline.

De tre andre nominerede for prisen i år var Ogre Central Library i Litauen, Ithra Library i Saudi Arabien og Gellerup Bibliotek i Danmark, udvalgt blandt i alt 20 biblioteker fra 17 forskellige lande. Alle de nominerede biblioteker udmærker sig blandt andet ved at inddrage omgivelserne og desuden anvende moderne og bæredygtige løsninger i konstruktionen såvel som i den daglige drift af biblioteket.

– Nye biblioteker over hele verden har stort fokus på bæredygtige løsninger, involvering af lokalsamfund og spændende digitale muligheder. Feltet af de nominerede 2022 biblioteker viser spændvidden i denne udvikling; med små innovative biblioteker til store prestigebyggerier med høj wow-effekt, fastslog Jakob Lærkes, formand for juryen og bibliotekschef for Gladsaxe Bibliotekerne, ved prisuddelingen tirsdag den 26. juli i Dublin under IFLA-årsmødet.

– Missoula Public Library har det hele. Bygningen er udført virkelig smukt med referencer til den omgivende natur og samtidig fungerer biblioteket som samlingssted for hele lokalsamfundet med et univers af bibliotekstilbud og af andre muligheder. Biblioteket scorer derfor højt på alle prisens kriterier. Det er et bibliotek, som man virkelig gerne vil have i sit eget lokalområde. Det er et bibliotek bygget til fremtiden, sagde Jakob Guillois Lærkes om årets vinder.

Tre bærende principper bag designet

Visionerne for det nybyggede Missoula Public Library i fire etager er skabt af MSR Design og A&E design, som har hentet inspiration til bibliotekets udformning og materialer i den omkringliggende natur. Trapper, vægge og møbler er beklædt med træ, og interiørets violette farve er en hyldest til Montanas statsblomst, spatulum også kaldet bitterrod. Biblioteket bygger på tre bærende principper: langtidsholdbart, fleksibelt og bæredygtigt. Bygningens design inkluderer derfor også et energibesparende luftfordelingssystem, mens bygningen opvarmes ved hjælp af geotermisk energi.

Fra venstre Missoula’s afgående biblioteksdirektør Honore Bray, Traci Lesneski, CEO og direktør i MSR Design sammen med Barbara Lison, IFLA’s præsident. Foto: IFLA.

Missoula Public Library – i tværsnit

Missoula Public Library er tænkt som en multifunktionen med bibliotek og center for viden, læring og lokalt liv – og gør dermed dette års Public Library of the Year til et unikt samlingspunkt, hvor folk kan interagere og innovere i moderne, naturskønne rammer.

Stueetagen fungerer som mødested. Her finder man en café, en detailforretning samt udvalgte nye biblioteksmaterialer. Derudover giver MCAT’s High Tech Produktionsstudie plads til at eksperimentere med teknologi og medieproduktion. I stueetagen findes også University of Montana Living Lab, der bygger bro mellem biblioteket og forskningsverdenen.

Første sal er dedikeret til børn og familier. Her er rum til leg og læring med Hank and Nancy Harrington Children’s Library, Families First Learning Lab og University of Montana SpectrUM Discovery Area.

Anden sal rummer bibliotekets samlinger, studiepladser, et slægtsforskningscenter samt som noget nyt et borgerrettet køkken.

På øverste etage er der lagt an til events, receptioner og anden selskabelighed. Fra udendørsterrassen kan man nyde den exceptionelle udsigt over bjerglandskabet.

■  Med titlen som årets folkebibliotek fulgte en pengepræmie på 5.000 US Dollars, svarende til mere end 30.000 danske kroner, der er sponsoreret af Systematic.

Prisen ”Public Library of the Year” uddeles af The International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) og softwarevirksomheden Systematic A/S med det formål at hædre nye offentlige biblioteker, nybyggede eller placerede i bygninger, som ikke tidligere har været brugt som bibliotek. Se tidligere vindere på https://systematic.com/da-dk/brancher/library-learning-denmark/nyheder-viden/awards/verdens-bedste-folkebibliotek.

Styrk bibliotekerne og Dansk Kulturliv

LEDER Endnu et budget er netop blevet vedtaget i de danske kommuner. Kort tid efter vi kunne glæde os over, at der var afsat lidt flere midler til kultur i finanslovsforslaget, ...

Ansvar for Danmark – Budgetter, besparelser og biblioteker

Alle kommuner har netop været ude i flere måneders hårde 2024 budget- forhandlinger. Besparelser langt ind i velfærden tegner sig. Nærmest bizart at se på i en tid, hvor ...

Biblioteksbrug i dag og i morgen

Hvordan bruges bibliotekerne? Det er ti år siden, at Tænketanken Fremtidens Biblioteker udkom med sin første brugeranalyse, og der er sket meget i biblioteksverdenen siden. Ti ...

Uro om Københavns biblioteker

Flere efterspurgte og populære bøger i udstillinger og udvidet onlinebetjening, men færre bøger på reolerne og færre timer med bibliotekarbetjening. Bibliotekernes aktuelle ...

Hvad mener borgmesteren?

INTERVIEW – I kølvandet på den aktuelle debat om færre bøger og ringere bemanding i Københavns biblioteker fortæller kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (B) som ...

Regeringen i Norge styrker bibliotekerne

Litteratur og læsning for alle er sammen med lige adgang til digitalt indhold er vigtigt for den norske regering. Kultur- og Ligestillingsdepartementet udvider den norske ...

Set fra MIN stol – Behov for fællesskaber: Ikke mere mere snak – nu handler vi

600.000 danskere føler sig ensomme, og tallet er stigende. Det er en stor samfundsmæssig udfordring, som bibliotekerne i Danmark har en unik mulighed for at gøre noget ved. Set ...

Nekrolog: Biblioteksvagten (1999-2023) gav borgerne svar

Biblioteksvagten afgår ved døden. De danske bibliotekers landsdækkende spørgetjeneste – en fælles læsesal på nettet – er snart en saga blot. En af de mest succesfulde ...