Prisen går til Missoula Public Library – Public Library of the Year 2022

Skrevet af

15. august, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Prisen blev uddelt på IFLA 2022 verdenskonferencen i Dublin.

Missoula Public Library, designet af MSR design og A&E design er beliggende i Missoula i den amerikanske delstat Montana, og blev den begejstrede vinder af årets pris for verdens bedste folkebibliotek. Prisen blev modtaget af den netop pensionerede biblioteksdirektør Honore Bray og Traci Lesneski, CEO & direktør i MSR Design.


Prisen gives hvert år til det bibliotek et sted i verden, som bedst har formået at kombinere åben og funktionel arkitektur med kreative it-løsninger samt har inddraget både digitale udviklinger og den lokale kultur. Missoula Public Library er en klimafokuseret konstruktion, der inddrager sine omgivelser og den storslåede natur langt ind i bygningen, der flere steder reflekterer bjerget Mount Sentinel og på øverste etage giver besøgende lov til at nyde udsigten over bjerget og Missoulas skyline.

De tre andre nominerede for prisen i år var Ogre Central Library i Litauen, Ithra Library i Saudi Arabien og Gellerup Bibliotek i Danmark, udvalgt blandt i alt 20 biblioteker fra 17 forskellige lande. Alle de nominerede biblioteker udmærker sig blandt andet ved at inddrage omgivelserne og desuden anvende moderne og bæredygtige løsninger i konstruktionen såvel som i den daglige drift af biblioteket.

– Nye biblioteker over hele verden har stort fokus på bæredygtige løsninger, involvering af lokalsamfund og spændende digitale muligheder. Feltet af de nominerede 2022 biblioteker viser spændvidden i denne udvikling; med små innovative biblioteker til store prestigebyggerier med høj wow-effekt, fastslog Jakob Lærkes, formand for juryen og bibliotekschef for Gladsaxe Bibliotekerne, ved prisuddelingen tirsdag den 26. juli i Dublin under IFLA-årsmødet.

– Missoula Public Library har det hele. Bygningen er udført virkelig smukt med referencer til den omgivende natur og samtidig fungerer biblioteket som samlingssted for hele lokalsamfundet med et univers af bibliotekstilbud og af andre muligheder. Biblioteket scorer derfor højt på alle prisens kriterier. Det er et bibliotek, som man virkelig gerne vil have i sit eget lokalområde. Det er et bibliotek bygget til fremtiden, sagde Jakob Guillois Lærkes om årets vinder.

Tre bærende principper bag designet

Visionerne for det nybyggede Missoula Public Library i fire etager er skabt af MSR Design og A&E design, som har hentet inspiration til bibliotekets udformning og materialer i den omkringliggende natur. Trapper, vægge og møbler er beklædt med træ, og interiørets violette farve er en hyldest til Montanas statsblomst, spatulum også kaldet bitterrod. Biblioteket bygger på tre bærende principper: langtidsholdbart, fleksibelt og bæredygtigt. Bygningens design inkluderer derfor også et energibesparende luftfordelingssystem, mens bygningen opvarmes ved hjælp af geotermisk energi.

Fra venstre Missoula’s afgående biblioteksdirektør Honore Bray, Traci Lesneski, CEO og direktør i MSR Design sammen med Barbara Lison, IFLA’s præsident. Foto: IFLA.

Missoula Public Library – i tværsnit

Missoula Public Library er tænkt som en multifunktionen med bibliotek og center for viden, læring og lokalt liv – og gør dermed dette års Public Library of the Year til et unikt samlingspunkt, hvor folk kan interagere og innovere i moderne, naturskønne rammer.

Stueetagen fungerer som mødested. Her finder man en café, en detailforretning samt udvalgte nye biblioteksmaterialer. Derudover giver MCAT’s High Tech Produktionsstudie plads til at eksperimentere med teknologi og medieproduktion. I stueetagen findes også University of Montana Living Lab, der bygger bro mellem biblioteket og forskningsverdenen.

Første sal er dedikeret til børn og familier. Her er rum til leg og læring med Hank and Nancy Harrington Children’s Library, Families First Learning Lab og University of Montana SpectrUM Discovery Area.

Anden sal rummer bibliotekets samlinger, studiepladser, et slægtsforskningscenter samt som noget nyt et borgerrettet køkken.

På øverste etage er der lagt an til events, receptioner og anden selskabelighed. Fra udendørsterrassen kan man nyde den exceptionelle udsigt over bjerglandskabet.

■  Med titlen som årets folkebibliotek fulgte en pengepræmie på 5.000 US Dollars, svarende til mere end 30.000 danske kroner, der er sponsoreret af Systematic.

Prisen ”Public Library of the Year” uddeles af The International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) og softwarevirksomheden Systematic A/S med det formål at hædre nye offentlige biblioteker, nybyggede eller placerede i bygninger, som ikke tidligere har været brugt som bibliotek. Se tidligere vindere på https://systematic.com/da-dk/brancher/library-learning-denmark/nyheder-viden/awards/verdens-bedste-folkebibliotek.

Børn fortjener bedre end en læsekrise

LEDER Det er en foruroligende kendsgerning, at mange børn i Danmark mangler evne og lyst til at læse. Ifølge de seneste PIRLS og PISA undersøgelser blandt elever på ...

2024: Hvad er opgaven

På den store klinge er det på mange måder fremtiden, der skal tages stilling til i 2024. Fra massive klimaproblemer til digitale udfordringer omkring kunstig intelligens og ...

Sæt gang i lokal brugerudvikling

Få den store brugerundersøgelse Biblioteksbrug i dag og i morgen som PIXI. Undersøgelsen skaber et overblik og giver ny indsigt i bibliotekernes virksomhed, samt peger på veje ...

Er der nogen, der vil være med?

Vi skal tilbage på sporet kære sektor, opfordrede Pernille Schaltz, biblioteks- og borgerservicechef i Herning, i et debatindlæg i december 2023 i Danmarks Biblioteker nr. 6. ...

Set fra MIN stol – Vejen til Vejle Bibliotek og Kulturhus

Biblioteker kan noget særligt for en by og dens borgere, alligevel har vejen til et tidssvarende bibliotek i Vejle været lang. Nu sættes turbo på planerne. Aktuelt er vi gået ...

Velfærd skaber vi sammen

Ny vision undervejs: Roskilde Kommune skal være alle tiders sted at bo og leve i. Borgerne er inviteret med i processen. Det bedste liv er dem, vi deler med andre. Det kræver ...

En stærk læsekultur – en del af løsningen

I Roskilde Kommune er der politisk fokus på at arbejde strategisk med at skabe en stærk læsekultur. Fordi vi ved, at læsning kan være indgangen til et fællesskab, den kan ...

Demokratisk debat og samtale under pres: Hvad er bibliotekets rolle?

Lokaldemokratiet er udfordret, hvordan skaber vi et fælles åbent rum for debat og samtale? Hvordan kan alle komme til orde? Demokratiet lever og har det godt på bibliotekerne. ...