Public Library of the Year Award 2016

Skrevet af

Hellen Niegaard

14 oktober, 2016

Da Dokk1 den 15. august 2016 på IFLA konferencen i USA blev kåret til verdens bedste folkebibliotek, vakte det naturligvis stor begejstring i den danske delegation, men også herhjemme. Bl.a. var kulturminister Bertel Haarder ude med rosende ord om Dokk1’s vellykkede møde mellem to smukke, danske traditioner. ”Ambitionerne om at åbne alverdens kundskab for alle generationer og samfundslag, og sansen for funktionel og smuk formgivning.”

Knap var prisen uddelt, før David Trads i sin JP-blog og andre medier fandt tildelingen skandaløs, fordi prisen er dansk initieret. Bag den tre år gamle pris står en jury under Slots- og Kulturstyrelsens Modelprogram for folkebiblioteker, mens Systematic, IT-leverandør til bl.a. danske biblioteker, sponserer prisens 5.000 $. Juryen bag prisen på otte arkitekter, biblioteksledere m.fl., består godt nok fortrinsvis af danskere, nemlig seks ud af de otte. Fort-sættes prisen, bør den vægtning justeres.

Uanset hvad. Prisen er velfortjent. Dokk1 er ikke alene en arkitektonisk visionær bygning med et stærkt bibliotekstilbud, byggeriet har også en helt enestående placering i Aarhus, hvilket har gjort stedet til aarhusianernes mest benyttede kultur- og videns- tilbud på rekordtid. Allerede i marts 2016 nåede besøgstallet den første million (heraf udgør ca. 10% Borgerservice-brugere). Også international presse er begejstret for byggeriet. Senest har det anerkendte tidsskrift Wired i september udråbt Dokk1 som nummer 1 på deres top 10 over de smukkeste biblioteker. Byggeriet er tegnet af Schmidt Hammer Lassen og blev indviet juni 2015.

Årets tre andre nominerede – og interessante – biblioteker er: Public Library, Chinatown Branch, USA, Geelong Library & Heritage Centre og Success Public Library, begge Australien.

Læs mere om prisen og alle fire biblioteker på http://modelprogrammer.slks.dk/det-sker/public-library-of-the-year-2016.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...