RAGNAROCK i Roskilde

Skrevet af

Hellen Niegaard

13 juni, 2016

Roskilde føjer unikt element til sin rockprofil. Kommunen har bid for bid på forbilledlig vis evnet at tænke nyt omkring rocken, kulturen og musikoplevelsen og byudviklingen. Sidste skud på stammen er RAGNAROCK.

Der er sket ufattelig meget siden starten på det hele i juni 1971. Her gik 10.000 musikentusiastiske unge sidst på måneden ud ad Køgevej til den første rockfestival, Sound Festival, og Dyrskuepladsen for at lytte til bl.a. Alrune Rod og Gasolin. I dag samler den ugelange internationale og professionelle Roskilde Festival 130.000 mennesker. Som Ragnarok, den gamle nordiske fortælling om verdens genfødsel, fortæller RAGNAROCK nu om den ny tid i kølvandet på 2. verdenskrig. Her opstod den danske rock-, pop- og ungdomskultur og var med til at skabe et nyt syn på verdenen i 1960’erne og frem. Museet skal med egne ord formidle, indsamle og bevare musik- og ungdomskulturen siden 50'erne og bl.a. vise, hvordan den har været med til at forme samfundet siden.

Bygningen er i sig selv enestående og på 3.100 m2. Som med god rock er udtrykket lige på og hårdt. Her er masser af smæk for skillingen, og samtidig er den superflot og glamourøs. På regulær rockstar-manér forbinder en rød løber det massive hus med Rabalderstræde, hovedgaden i bydelen Musicon. Som en grov skulptur beklædt i guldnitter og knaldrød og sort indenfor nærmest troner byggeriet i dag midt i områdets gamle grå, ned-slidte betonbygninger. COBE arkitekterne, som også står bag Rentemestervejs gyldne bibliotek i København Nordvest, har i samarbejde med hollandske MVRDV stået for udformningen. I umiddelbar nærhed planlægges yderligere højskole, og her holder også Roskilde Group (festivalen) til.

▪ Læg eventuelt vejen indenom på vej til årets Roskilde Festival 25. juni til 2. juli 2016. Eller lav en udvalgstur til både RAGNAROCK og kvarteret udenom – Musicon med bl.a. den bæredygtige Rabalderparken. En ny sti er under planlægning mellem strækningen Roskilde station og Musicon, hvor der før har været landbrug, grusgrav, betonfabrik og losseplads.

Roskildes kreative Musicon-kvarter på 250.000m2 omfatter i dag omkring 50 grupper af aktører herunder et danseteater, kunstnerværksteder, skatehal, 200 ungdomsboliger og musikøvelokaler samt ca. 30 private virksomheder. Dagligt har omkring 1.100 mennesker sin gang her. Tallet forventes at vokse nu hvor RAGNAROCK er åbnet.

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...