RAGNAROCK: Vinylbingo, guitarlab, samskabelse, lytteklubber og musikbøger

Skrevet af

13. juni, 2016

Samspillet RAGNAROCK & Roskilde Bibliotekerne, hvad går det ud på? Peter Høybye, vicebibliotekschef i Roskilde Kommune, fortæller:
Roskilde Bibliotekernes samarbejde med RAGNAROCK omfatter en lang række musikformidlende aktiviteter. Både enkelt-stående events og musiklitteratur fra bibliotekets samling på museet.

Vi holder Lytteklubber for museets gæster med fokus på en bestemt kunstner, album eller genre. Klubberne faciliteres af musikbibliotekarer fra Roskilde Bibliotekerne, som samtidig sørger for at deltagerne får ny viden med hjem om kunstnerne, deres samtid og deres betydning for musikhistorien.

Aktiviteten Samskabte værker går ud på, at deltagerne sammen skaber et visuelt værk til museet. I åbningsweekenden byggede museumsgæsterne f.eks. coveret til David Bowies legendariske Aladdin Sane i Hama-perler. 13.456 perler og godt 14 timers koncentreret indsats. Værket bliver en del af museets samling. Og der laves et nyt værk i Spil Dansk Ugen 31. oktober til 6. november 2016. Denne aktivitet skaber ikke kun musiksamtaler gæsterne indbyrdes, men også mellem bibliotekets medarbejdere og nye biblioteksbrugere.

En stor succes er VinylBingo, som kombinerer musikquiz og bingo og sætter deltagernes musikviden i spil. Det er uformelt samvær med fælles samtaler om musik, når man har brug for hjælp til musikfacts fra de andre deltagere. Igen en mulighed for at række ud til både Ragnarocks besøgende og til potentielle nye biblioteksbrugergrupper på involverende og engagerende måder.

I efteråret/vinteren 2016 rykker Roskilde Biblioteks GuitarLab flere gange ind på RAGNAROCK. Arrangementerne, en slags workshops, afholdes i museets værksted med rig mulighed for kreativ udfoldelse. Her kan musikere komme forbi og lære at justere og reparere deres instrument under vejledning, og få en musiksnak med guitarekspert og biblioteksmedarbejder Tonny Larsen.

Musikbøgerne får i RAGNAROCKs café en anderledes og synlig eksponering. Her ses bøgerne også af folk, der ikke til hverdag er biblioteksbrugere. Der er ikke udlån fra RAGNAROCK, men hver bog er forsynet med et klistermærke med QR-kode, som museets gæster kan scanne bogen og reservere via bibliotek.dk, hvorefter bogen kan sendes til lånerens lokale bibliotek. Bøgerne er tematisk udvalgt efter særudstillingerne på RAGNAROCK – lige nu handler det om cover art.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget