Rampen vinder Læsernes Bogpris 2021

Skrevet af

Michael Hartz Larsen

14 juni, 2021

Danmarks Biblioteksforening og folkebibliotekerne har i år endnu en gang bedt landets læsere om at stemme på deres favorit blandt danske bogudgivelser fra det forgangne år. Og nu læserne har talt.

Romanen "Rampen" vinder blandt 10 forfatteres centrale bogudgivelser fra 2020 – alle nomineret til Læsernes Bogpris. De ti nominerede forfattere: Birgithe Kosovic, Henning Jensen, Iben Mondrup, Ida Jessen, Jesper Stein, Karoline Stjernfelt, Lone Frank, Olga Ravn, Stine Pilgaard og Søren R. Fauth.

Bibliotekarer fra hele landet har været med til at udvælge de nominerede i samarbejde med nomineringskomiteen, som udgøres af Danmarks Biblioteksforening og Litteratursiden. Vinderen blev fundet efter tre ugers afstemning, hvor læserne landet over var med til at stemme, og interessen for at deltage var stor. Opløbet blev tæt, men til sidst stod det klart, at Jesper Steins selvbiografiske roman Rampen kunne kåres som vinderen af Læsernes Bogpris 2021.

Om romanen
Jesper Stein har med Rampen (Politikens Forlag, 2020) skrevet hudløst ærligt om sin families opløsning. Han ser tilbage på sine forældres opslidende og uværdige skilsmisse og forsøger at forstå dem og sig selv, mens han ser sine egne dæmoner i form af et periodisk og massivt alkoholmisbrug i øjnene.

Da bogen blev nomineret til Læsernes Bogpris 2021, talte Litteratursiden.dk med Jesper Stein om baggrunden for at skrive bogen:

“Ambitionen har været at skrive den bedst mulige, den sandeste og reneste bog om mit liv med mine forældre, men når man som forfatter så oplever, at ens bog sætter noget i gang hos læserne, noget eksistentielt, så tager man det jo på sig og søger den dialog. Og nomineringen til Læsernes Bogpris er for mig en hædring af lige netop den egenskab i min bog. At den rækker ud efter læseren og beder hende eller ham tænke over sit eget liv.”

“Min bog er fortællingen om svigt og kærlighed i en kernefamilie, der går i opløsning, og jeg håber, man læser den sådan og forstår, at der i fortællingen ligger en stor forsoning med den smerte, som man uundgåeligt bliver påført, når man er børn af forældre, der ikke er perfekte, men blot mennesker, som reagerer som mennesker, når deres liv kæntrer.”

 

  Den 8. april modtog Jesper Stein prisen i forbindelse med Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2021 i Aalborg. Sammen med hæderen fra landets læsere følger også prisen på 50.000 kr. fra Danmarks Biblioteksforening.
 

Danmarks Biblioteksforening og de danske folkebiblioteker ønsker sammen med Litteratursiden, eReolen, Ordkraft og bibliotek.dk Jesper Stein tillykke med Læsernes Bogpris 2021.

 

 

MICHAEL HARTZ LARSEN

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...