Den klassiske formidling på Randers Bibliotek bliver i løbet af 2021 til gåture og GPS-løb med litteraturen som følgesvend.
Anden nedlukning hos Randers Bibliotek har været en travl periode. For mens der kun er begrænsede åbningstider på hovedbiblioteket, har bibliotekets ansatte knoklet for stadig at kunne betjene borgerne og lave arrangementer. Formidlingen og servicen er både rykket udendørs og online – og meget er kommet for at blive.
Blandt andet har Randers Bibliotek rykket litteraturformidling og skoletilbud ud under åben himmel. Der har været så stor interesse for bibliotekets initiativer, at der skulle oprettes ekstra hold og skabes flere tilbud.
– Vi er imponerede over, hvor hurtigt og hvor gode medarbejderne har været til at tænke nyt, siger Mette Haarup, bibliotekschef på Randers Bibliotek.
Gå med på litteraturen
Som så mange andre led bibliotekets ansatte af en vis skærmtræthed. Derfor fik de idéen til at rykke litteraturen udenfor.
– Det er ikke alle ting, vi har i en analog udgave, som fungerer digitalt. Der har vi tænkt nogle gode tanker om, hvor og hvad der egner sig bedst, siger Lene Graugaard-Jensen, der er chef for litteratur og læring.
I april ser en ny og utraditionel læsekreds dagens lys. Den hedder Tænkepauser og Traveture, og her mødes deltagerne seks gange i løbet af foråret. Deltagerne skal hver gang læse en af de populære Tænkepause-bøger fra Aarhus Universitet, og så skal de mødes og drøfte bogens tema på en vandretur i Randers.
Naturtræning & litteratur
Randers Bibliotek har også i samarbejde med DGI skabt et andet udendørsprojekt. I foråret kan alle mellem 60 og 75 år komme til at opleve træning i naturen. Ud over at deltagerne får glæden ved leg, øvelser og fællesskab i naturen, vil der også indgå både skøn- og faglitteratur alle otte gange, holdet mødes.
– Vi er to formidlere, som lige er blevet uddannede instruktører i naturtræning. Det bliver meget spændende at blande det med litterære oplevelser, siger Inger Nygaard Kaad, der er koordinator for Kultur og Formidling.
Vandring med forfatter
Et af højdepunkterne i Randers Biblioteks program for 2021 er forfattervandring i august. I år er det de romanaktuelle forfattere Helle Helle, Thomas Korsgaard og Nikoline Werdelin, som deltagerne kan høre på en og samme aften.
– Sidste år afholdt vi en forfattervandring med tre kendte forfattere på en smuk tur rundt i Randers. Selvom det først er i august, så glæder vi os allerede meget til at gentage succesen i år, fortæller Inger Nygaard Kaad.
Da holdet Kultur og Formidling tilbage i januar begyndte at planlægge udendørsarrangementer i foråret, var det en satsning.
– Vi meldte klart ud til deltagerne, at hvis der fortsat var restriktioner ved holdstart, så flyttede vi datoerne længere frem på året, fortæller Inger Nygaard-Kaad.
I skrivende stund er forsamlingsforbuddet på 50 personer uden-dørs for blandt andet kulturinstitutioner. Det giver arrangørerne lidt mere ro i maven.
– Nu glæder vi os helt vildt til at komme i gang med vores udendørsarrangementer, fortæller Inger Nygaard Kaad.
GPS-løb til skoler og frie børn – og voksne
Skoleelever og deres lærere trænger også til at komme væk fra skærmen efter flere måneder med undervisning hjemme. Det har holdet Skole og Uddannelse på Randers Bibliotek mærket, efter de har lavet Book Walk for 5.-8. klasse. Løbet er et GPS-løb, som er sat op i appen Mapop – læring i bevægelse. Der er en rute i Randers midtby, men der er også åbent for, at løbet kan skræddersyes til andre klassetrin og lokalområder.
– Vi er næsten lagt ned af bookinger, og nu har vi fået meget travlt med at oprette ruter rundt om i Randers kommune. Men det er rigtig godt at mærke, at vi har lavet noget, der er behov for på skolerne, fortæller Signe Brinkmann, der er koordinator for Skole og Uddannelse.
Alle børnefamilier i Randers og omegn har også kunne deltage i et Mapop-løb. I vinterferien skulle børn og deres voksne bekæmpe en bogorm ved at gå rundt til forskellige poster. Løbet kunne gennemføres i 10 forskellige steder i kommunen.
Børn og Unge har også sørget for at have et løb klar til påskeferien, hvilket har trukket hundredvis af tilmeldinger på Facebook allerede inden påskeferien er gået i gang.
Biblioteket som nyt online samlingspunkt
Teknologien har også hjulpet biblioteket med at kunne skabe helt nye online oplevelser og fællesskaber.
Den trofaste strikkeklub har savnet at mødes på biblioteket, og derfor har de ansatte hjulpet dem med at skabe et møderum på Teams.
– Der har været et rigtig fint fremmøde, og nogle nye og yngre deltagere er kommet til strikkecaféen. Snakken går derudad mellem generationerne, det er rigtig skønt, fortæller Lena Koldsø, der afholder strikkecaféerne.
På Facebook har biblioteket afholdt fællessang for voksne og musikleg for børn. Der har været forskellige online versioner af den traditionelle Bogcafé. Alt sammen noget, der er blevet optaget, men sendt ud live.
Vores video-indhold bliver set og interageret med, også lang tid efter at det er blevet sendt live. Vi har testet og leget os til video-erfaring, og nu kan vi næsten ikke få nok. Det har fået mig som SoMe ansvarlig til at indse, at man ikke være et digitalt bibliotek uden at producere videoindhold.
■ Randers Bibliotek vil nu arbejde på at gøre mange af både de digitale og udendørs formidlingsopfindelserne under corona til permanente tilbud.
– Vores medarbejdere har været så seje til at finde på nye formidlingsformer. Meget af det er kommet for at blive – også i en virkelighed uden corona, siger Lene Graugaard-Jensen, der er chef for litteratur og læring.
SOFIE BOCK TROELSEN, SoMe ansvarlig, Randers Bibliotek
Foto: Randers Bibliotek.
Inden for retningslinjerne
I retningslinjerne fra Kulturministeriet er forsamlingsforbuddet den 22. marts hævet til 50 personer for udendørs aktiviteter i organiseret regi. Dette gælder for offentlige myndigheder, organisationer, foreninger, virksomheder og kulturinstitutioner. Der er ikke krav om test i forbindelse med udendørs arrangementer. Randers Bibliotek opfordrer alle medarbejdere, der møder fysisk på arbejde at lade sig teste en gang om ugen.