På novembers næstsidste dag markerede Danmarks Biblioteksforening udgivelsen af bogen Biblioteket i byudviklingen – oplevelse, kreativitet og innovation. Kultur og biblioteker indgår i stadig højere grad som en strategisk faktor i byplanlægning. Hvad det betyder for bibliotekerne er bl.a. gentænkning af arkitektur, indretning og af funktioner. Den nye publikation sætter fokus på bibliotekets betydning som bymæssigt ikon, placemaker og katalysator. Det var da også derfor, at en reception for bogen fandt sted på Københavns nye og prisvindende bibliotek NordVest på Rentemestervej nr. 76 i Københavns, tegnet af arkitekterne og byplanlæggerne Cobe + Transform. Et helt aktuelt eksempel på brugen af biblioteket i byløfts- og byfornyelsessammenhæng, omtalt af Nan Dahlkild i Danmarks Biblioteker nr. 5, 2011
Udgivelsen blev fejret med flere taler. Bogens forfattere takkede ved centerleder og forsker Dorte Skot-Hansen især Realdania. Fonden, som mest støtter mursten, har her valgt at støtte forskning, der kan bidrage til udviklingen af byens rum.
Tom Ahlberg, redaktør for Søndag Aften, var inviteret som bogens første læser. Ahlberg fandt bogen uvurderlig i forhold til at fortælle den brede offentlighed og meningsdannerne, hvad det moderne bibliotek og dets mange facetter gør for samfundet og den enkeltes udvikling. Og hvorfor det er vigtigt, at der tænkes og investeres i biblioteker i forbindelse med byudvikling. Som han understregede, så er der en grund til at store byer verden over putter bunker af penge i biblioteksbyggerier. De kan noget og de skaber vigtige byrum. Han savnede faktisk kun en ting – og det var, at det virtuelle, det digitale bibliotek også sættes ind i en tilsvarende kontekst og han opfordrede de tre forskere til at gå i gang med bog nummer to og dække den sammenhæng.
Stadsbibliotekar i Malmø, Elsebeth Tank, anmelder værket i Danmarks Biblioteker nr. 1. 2012.
Se bestillingsoplysninger på www.db.dk.