Skrevet af
Hellen Niegaard
Trods emne for store besparelser siden kommunalreformen er biblioteket populært, viser en undersøgelse offentliggjort 5. april 2013 af Kulturstyrelsen.
Her fortæller biblioteksbrugere, hvad de synes om deres bibliotek, og generelt udtrykkes stor tilfredshed. Særligt med service, hjælp og vejledning fra personalet.
Brugerne er vilde med biblioteket
Brugerne er ifølge undersøgelsen også ‘begejstrede for bibliotekets rum – både som mødested og som rum til fordybelse’. Undersøgelsen er gennemført i uge 6 i år og omfatter 179 biblioteker i 42 kommuner; den bygger videre på en undersøgelse fra 2011, dengang kun med 22 kommuner. Siden 2011 er brugernes kendskab til de digitale muligheder vokset, men mere kan gøres her fra bibliotekernes side, konstateres det. Hent undersøgelsen på www.kulturstyrelsen.dk
Bibliotekerne har altså trods barske økonomiske vilkår i en årrække evnet at omstille og nyudvikle sig med inddragelse af selvbetjening. Bl.a. yderligere åbning af bibliotekerne men uden personale. Dette har brugerne taget godt imod og tilbuddet benyttes som supplement til de ‘almindelige åbningstider’ med fuld service ‘som 2.bibliotek’.
I Politiken den 5. april roser Jane Findahl (F), formand for KL’s Kulturvalg, bibliotekernes indsats, men siger samtidig: “Nu kan vi sige til byrådene, og det ved de også selv, at nu er det her område nytænkt og inde i en rigtig god udvikling, der skal fortsætte”, men grænsen for besparelser er nået, og man skal se på andre områder, fastslår hun. En lignende opfordring giver DBs direktør Michel Steen-Hansen på sin blog – find den via www.db.dk. Han peger på, at den offentlige sektor i øvrigt kunne drage fordel af bibliotekernes gode erfaring med selvbetjeningsløsninger o.l.
“Selvom bibliotekerne er Danmarksmes-tre i effektivisering, takket være vore dygtige biblioteksfolk, er smertegrænsen nu nået”, siger også Vagn Ytte Larsen (A), DBs formand, i forbindelse med undersøgelsen: “– fortsat god service kræver stop for reduktioner og gerne flere midler.”