Sammen er vi stærkere. DB Repræsentantskabsmøde

Skrevet af

16. december, 2016

Hvordan sætter vi biblioteket på dagsordenen og sikrer, at alle – såvel de politiske beslutningstagere som den brede befolkning – kender folkebibliotekets værdi og forstår hvilken vigtig rolle, det spiller i samfundet?

Rammen for årets andet og sidste repræsentantskabsmøde var sat midt i Billund. Med inspiration fra et helt enestående samarbejde mellem Billund kommune, borgere og byens kommercielle aktører tog repræsentantskabet det første spadestik til en storstilet landsdækkende kampagne, der skal skydes i luften til efteråret 2017.

Fra mangfoldig rodebunke til opsigtsvækkende tårn
I dag gør de enkelte biblioteker en stor indsats – hver især. Men den samlede indsats og værdien af den, kan være svær at få øje på midt i alt det andet, det råber på danskernes opmærksomhed. På Danmarks Biblioteksforenings repræsentantskabsmøde fredag den 18. november 2016 eksemplificerede konsulent Merete Pape Due effektivt dette dilemma ved hjælp af en kasse klodser, som blev kastet ud på gulvet. “Hvis hvert bibliotek er en klods, hvordan får vi så mest synlighed?”. Som en bunke enkeltstående klodser ved siden af hinanden – eller som et tårn, hvor hver klods indgår i en fælles konstruktion?”. Svaret var klart for enhver: En fælles indsats er mest effektfuld.

Repræsentantskabet var enig. De gav forretningsudvalget og DB sekretariatet fuld opbakning til at gå videre med den fælles bibliotekskampagne, som skal køre fast én uge om året. Lige som vi kender det fra f.eks. Knæk Cancer-ugen.

Demokrati på agendaen i valgåret
Det blev også vedtaget, at den første kampagne skal handle om demokrati, og om den rolle bibliotekerne spiller i forhold til borgerne og Danmark som demokrati. Med et kommunalvalg rundt om hjørnet ligger netop dette tema lige til højrebenet i 2017. Året efter – i 2018 – vil teamet blive fastlagt i samarbejde med DBs medlemmer.

Næste skridt bliver at samle et team af interesserede biblioteks-medarbejdere i det videre arbejde, så kampagnen bliver bredt funderet, og alle de gode, innovative kræfter blandt DBs medlemmer kommer i spil.

 

Lotte Hviid Dhyrbye og Louise Agger Nexø, Tænketanken Fremtidens Biblioteker

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget