Set fra MIN stol

Skrevet af

14. juni, 2021

Fremtidens musik og bibliotekerne: Den danske musik og fremtidens brugere har brug for en koordineret indsats fra bibliotekerne.

Musik er en genvej til identitet og fællesskabsfølelse som professor ved Music In The Brain, Aarhus Universitet, Peter Vuust, engang udtrykte det. Musik er en facet af kulturen, der skal formidles af bibliotekssektoren som en af landets førende kultursektorer – og helt i tråd med biblioteksloven!

For et par årtier siden havde musikken kronede dage på bibliotekerne med høje udlånstal, men selvom bibliotekerne fra starten tog førertrøjen på det digitale musikområde, ramte den digitale bølge med de globale streamingtjenester musikforbruget på bibliotekerne hårdt. Den eksplosive udvikling lammede musikkens rolle på bibliotekerne.

Der et stærkt behov for at bibliotekerne genfinder den grønne gren, hvor musikken atter bliver en naturlig del af bibliotekernes udbud til lånerne på lige fod med øvrige bibliotekstilbud.

En Moos-Bjerre undersøgelse af ‘brugergrundlaget for en digital musikbibliotekstjeneste’ fra 2019 viste tydeligt, at den danske musikbranche har behov for bibliotekernes musikformidling og samtidig at brugerne ønsker musikinspiration på bibliotekerne – ikke som konkurrent til Spotify eller Youtube, men med biblioteket som kurator i det heldigvis sprudlende udbud af musik i det globale ocean. 

Undersøgelsen viste samtidig den tankevækkende tendens at nye generationer af unge i mindre grad lytter til dansk musik. Et faktum som også forsker ved RUC’s Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, Rasmus Rex Pedersen, fremlagde på den velbesøgte musikbibliotekskonference i maj: De globale streamingtjenester kan udgøre et problem for den danske musik. Selvom den danske musik er mere bredspektret end nogensinde før, er der stærke internationale kræfter, der udfordrer den danske musik i dag.

Mulighederne for fremtidens musikformidling i form af nye centrale digitale tilbud med f.eks. en dansk kontrolleret digital platform med musikvideoer eller andre formater arbejdes der aktuelt på at afklare i foreningen Digital Musik Danmark.

Hvad den kan betyde for bibliotekernes formidling, og om den bliver til noget, er endnu uklart. Men en ting ligger helt fast. Bibliotekerne skal støtte den danske musik, så fremtidige generationer også får glæde af den.

Bibliotekerne skal i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek vise det ‘guldæg’ som sektoren har i form af dansk kulturarv, så nye generationer også kender til lyden af den danske musikhistorie.

Heldigvis findes der i dag stærke musikindsatser på bibliotekerne, som eksempelvis de fremragende podcasts ”Klangkammeret" og "Min tone i livet" fra henholdsvis bibliotekerne i Randers og Frederiksberg. På Odense Musikbibliotek fokuseres der på det lokale vækstlag og den eksperimenterende undergrund med ”Akademiet for åben lytning”, som allerede i løbet af dets første leveår har vakt så stor opmærksomhed, at Roskilde Festival bad musikbibliotekarerne bag projektet om at lave en session under deres Art & Activism-koncept.

Som også Politikens chefredaktør Christian Jensen proklamerer i avis-klummen den 30. maj 2021 spiller bibliotekerne en afgørende rolle for fremtidens kulturudbud. Biblioteket har et stort potentiale for musikken. Der er stærke musikinitiativer i bibliotekssektoren.

Med en koordineret indsats i sektoren og en tæt alliance med den øvrige musikbranche har vi stærke trumfkort på hånden til at spille en afgørende rolle for musikken på landets biblioteker – både til glæde for vores brugere – men også til gavn for fremtidens danske musik, musikkens diversitet – og for morgendagens generationer af musikglade lyttere!

 

 

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25. Hvad sker der i Danmarks Biblioteksforening, hvor fremtidens folkebibliotek og biblioteksloven ...

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Til enhver tid tales meget om ungdommen, heldigvis. Det skal vi også gøre, men ikke bare dén med at “alting var bedre i gamle dage” og “hvad skal det blive til med den ...

Finanslov med skrænter

Hvad er op, og hvad er ned på kulturområdet, hvor meget er nye eller gamle penge? “600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, ...

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Om to år åbner nyt bibliotek- og kulturhus i Vejle. Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg. Først i ...

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse. Den er det fundament, vores samfund og historie hviler på, og ...

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal fjerne tabuet om den kunstige intelligens. Asbjørn Skovsende fra Aabenraa Bibliotek blev ikke overrasket, da nogle studerende fornylig efterspurgte bøger, som en chatbot ...

Når teknologien fragmenterer demokratiet

At vi ikke længere ser, hører og læser det samme, er en gammel nyhed, men nu kan vi også få indhold serveret i en hel personlig tilpasset udgave. Vi balancerer på en ...

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Hvor står KB i dag? Direktør for Det Kgl. Bibliotek, Svend Larsen, fortæller om århundredets biblioteksfusion, de store opgaver, bibliotekets placering og om visionen for ...