Set fra MIN stol

Skrevet af

Winnie Foldager

12 oktober, 2021

Udnyt folkebibliotekernes potentialer” lyder opfordringen i KL’s 2021 borgmesterbrev om biblioteker til landets kommuner. Nogle byråd er i gang, men mange satser på at tage debatten i de nye byråd i 2022.

At blive ny leder og lukke bibliotekerne ned 16 dage senere, det var én ting, – at lære en ny biblioteksbranche at kende en helt anden, men at skulle lukke bibliotekerne op igen og balancere mellem drift og udvikling i en mindre bibliotekskommune en helt tredje ting.

For hvordan gør vi egentlig det?

Udnyt bibliotekernes potentiale, ja tak! Men når der så bliver lyttet og samarbejdspartnerne står i kø for at lege med os, så råber vi … det har vi desværre ikke ressourcer til?

Nej helst ikke vel!?

Nyborg er en lille bibliotekskommune med store armbevægelser. Vi har lånerne. Vi er næsten tilbage ved det besøgstal, vi havde før corona, og politikerne bakker op om vores bibliotek. Vi har lige fået tilført ekstra driftsmidler i budget 2022. Vi er fordelt på 5 afdelinger (inkl. betjening på fængsel og gymnasium), har 152 timers betjent åbningstid om ugen og vi har et stærkt hold af dygtige medarbejdere.

Så det går jo meget godt! … men skænderiet mellem de to søskende Drift og Udvikling fylder i krogene. For når man er et mindre bibliotek, er Drift storebror med stort S. Men Udvikling ved godt, at han er tiltrækkende og ofte har de sjoveste legekammerater, sikrer de dygtigste medarbejdere, og at det er ham, der skaber blikfang og nye brugere.

Men Drift har fat i den lange ende, for uden ham ingen Udvikling, det er Drift, der sikrer kontinuitet og kvalitet. De er hinandens forudsætninger og hinandens modsætninger.

Det er et vilkår. At kunne balancere mellem de to er selvfølgelig vigtigt for os alle, men som leder af et mindre bibliotek er det et dagligt fokus, hvor hver en time, hver en krone og hver en idé skal vendes og drejes – ud fra spørgsmålet; “Opfylder det her vores kerneopgave?”.

Set fra min stol snakker vi meget om alt det bibliotekerne vil, kan og skal. Det er en spændende øvelse at vende den dialog rundt for en stund og stille os selv spørgsmålet: Hvad er DEN vigtigste opgave, vi som moderne folkebiblioteker SKAL løfte?

 

Ny chef i Nyborg: Efter et par år som souschef blev Winnie Foldager (44 år) ved årsskiftet ansat som Birgitte Haugbøls afløser, da hun som leder af Nyborg Bibliotek gennem 31 år gik på pension. Nyborg Bibliotek ligger midt i byen på halvøen i voldgraven foran Nyborg slot. Biblioteket er fra 1939 og tegnet af Erik Møller og Flemming Lassen; det ses som et hovedværk i dansk biblioteksarkitektur med sit bud på det ’moderne åbne biblioteksrum’.

 

 

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...