Sikke en fest! Krimimessen i Horsens

Skrevet af

HN

17 april, 2023
Download hele magasinet som pdf:

Vi kan slet ikke få armene ned over, hvor fantastisk en weekend vi lige har oplevet på Krimimessen 2023. Tusindvis af skønne og glade krimientusiaster var med til at omdanne Fængslet i Horsens til en vaskeægte krimi-metropol, lyder det fra Horsens Biblioteker, som står bag messen.

Hvor krimier en gang var noget mange rynkede på næsen af som genre er situationen i dag en anden.

I alle tilfælde hvis man kan tro deltagerne i årets Krimimesse og Henrik Palle, anmelder i dagbladet Politiken. ”Stop den polemiske og unuancerede kritik af kriminalromaner. Måske skulle vi forsøge at stikke spaden dybere end til den bralrende polemik”, lød Henrik Palles opfordring 30 marts få dage efter Krimimessen i Horsens. ”Sikke en fest. Krimiforfattere fra nær og fjern fylkedes til rundbordssamtaler, interviews og foredrag. Folk stod i lag for at se og høre samt erhverve eksemplarer af de seneste bloddryppende publikationer. Skyttegravskrig og råben hen over en kløft er ikke befordrende for en produktiv debat om noget så vigtigt som kultur”, mente anmelderen.

Hvorfor læser vi kriminier?

Krimien inviterer til refleksioner over eksistentielle temaer som livet og døden, forbrydelse og straf, skyld og uskyld osv., og dertil kommer et andet aspekt. ”Vi har behov for fortællinger om kaos og orden. Vi har simpelthen behov for at læse om forbrydelser (kaos), der bliver opklaret (orden)”, skriver eksempelvis Thomas Olesen på Litteratursiden.dk.

Krimimessen 2023 nåede over 7.500 deltagere i løbet af weekenden 25.-26. marts og havde besøg af ca. 100 forfattere – både de mest kendte og de dygtige debutanter. “Af hjertet tak til alle jer, der har deltaget på messen på den ene eller anden måde, og i to dage fastholdt vores fælles fornemmelse af, at vi alle er med i den samme ‘hemmelige’ krimiklub”, lyder det fra Horsens.

I årenes løb har Krimimessen ud over de nordiske lande haft besøg fra bl.a. Tyskland, England, Skotland, Frankrig, Italien, Portugal, USA, Sydafrika, Cuba, Kina og New Zealand.

Michael Katz Krefeld scorer hattrick

På Krimimessen kunne man bl.a. møde Michael Katz Krefeld med sin nyeste bog, Bødlernes daggry, en nervepirrende thriller om drabschefen Cecilie Mars. Den populære krimiforfatter fik hattrick og vandt for tredje gang Krimimessens Publikumspris 2023!

Det er syvende gang, at prisen uddeles på messen. Prisen lader læserne komme til orde og hylde deres favoritforfatter på messen. Tidligere har bl.a. Sara Blædel, Jens Henrik Jensen, Jussi Adler-Olsen samt Faber & Pedersen vundet prisen. Krimibloggere udvælger 10 danske forfattere som læserne kan stemme på i 14 dage op til messen via krimimessen.dk.

”Aj! men mit hjerte brister af glæde og stolthed over endnu engang at få lov til at være en del af Krimimessen sammen med de mere end 7.500 mennesker, der valgte at komme på besøg på FÆNGSLET. Det er faktisk en tangering af vores gamle publikumsrekord fra 2019. Af hjertet tak til alle jer forfattere, interviewere og forlagsmennesker, jeg både nåede og ikke nåede at snakke med, grine med eller bare opleve på en af de mange scener. Og især tak til alle medarbejderne på Horsens Kommunes Biblioteker på Fængslet og til alle de frivillige, der gjorde det hele muligt. Det var rent faktisk mageløst. Vi ses i 2024!”, lød afskedssalutten fra Claus Hagstrøm, biblioteksleder i Horsens og selv forfatter.

På gensyn i FÆNGSLET i 2024

Krimimessen hylder årligt kriminallitteraturen og genren i alle dens afskygninger gennem to dages litteraturfestival – og er afholdt siden 2007 på FÆNGSLET i Horsens på en god håndfuld forskellige scener, og suppleres af en messe med udstilling og stande for kriminallitteratur og lignende. 

Horsens Kommunes Biblioteker står bag krimimessen i et samarbejde med en række danske forlag og boghandlere. Næste år finder Krimimessen sted i weekenden den 16. – 17. marts 2024.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...