Skrot, Tech, Makerspoace, Hackerspace

Skrevet af

9. december, 2013

Europaller pakket med brugte go-cart dæk, kasseret it-udstyr, vaskemaskine-tromler og gamle elektroniske husholdnings- redskaber, tallerkener og vaser med skår. Det tårner sig op og er det første, der møder øjet, når man kommer ind på Hovedbiblioteket i Aarhus.

Nogle lader slet ikke til at bemærke det for et bibliotek så atypiske scenarie. Enkelte bliver forargede, men langt de fleste bliver nysgerrige og undersøger, hvad der foregår. Nogle går i gang med at male gammelt porcelæn, lave fyrfadsstager af øldåser eller sy penalhuse af gamle bannere. Andre går mere drastisk til værks med at skille ting ad, bruge hammer og boremaskine og lave deres helt egne designs og opfindelser.

Det er Skrotlab, der er i gang! Hele oktober er der skrot, bæredygtighed og genanvendelse på dagsordenen. Borgere reparerer, kreerer, modificerer og udvikler af alle mulige forskellige slags skrot, og bibliotekets personale gør det samme. Der bliver afviklet foredrag, skraldedates, reparationscafeer, flettework­shops, etnografiske workshops og meget andet. 

Skrotlab er et samarbejdsprojekt
Det kan godt være, at det hele ligner en stor bunke rod, men der er en mening med galskaben. Faktisk er der en velovervejet systematik, og der ligger mange overvejelser bag de bunker, værktøj, aktiviteter og personaleroller, der møder brugerne i Skrot-lab. Skrotlab er et samarbejdsprojekt mellem fem lokale partnere, hvor nogle har været stærke på at bidrage til idéudviklingen, nogle med skrot og værktøj, mens andre har leveret personale, og alle har budt ind med en stærk faglighed.

Skrotlab er et eksempel på, at en række partnere leverer det, de er bedst til, og samlet er der fremkommet et resultat, som ingen af partnerne kunne have lavet alene.    

Makerkultur på biblioteket
Skrotlab er et makerspace og det andet lab i Hovedbibliotekets Forhal. Det første var Techlab – en måneds hackerspace, hvor man kunne lave universal fjernbetjeninger, børst-o-botter, skille computere ad og samle dem igen på nye måder. 

Begge labs er en del af et projekt, hvor bl.a. Roskilde Bibliotekerne sammen med Hovedbiblioteket i Aarhus undersøger perspektiverne ved at arbejde med makerkultur i folkebibliotekerne. Vi undersøger, hvordan folkebiblioteker kan understøtte den enkelte borgers evne til at skabe og tænke kreativt, hvordan vi kan bringe viden og vidensområder aktivt i spil mellem borgerne, og om folkebiblioteket kan blive et innovationsrum i lokalsamfundet. Det undersøger vi helt konkret ved at skabe en række midlertidige labs. 

Projektet er inspireret af makerkulturen og makere, som er mennesker, der laver ting. Med udgangspunkt i paroler som If it is broken – fix it!, If it is not broken – improve it!, Be curious!, Share premises, tools and knowledge!, Do it yourself!, Create together! skaber, udvikler og deler de.

Læring og innovation
Making er ‘learning by doing’ i allerhøjeste potens! Det handler om at lære med fingrene i bolledejen frem for med næsen i kogebogen. Making handler om at dele viden, om at gøre folk i stand til at gøre-det-selv, gøre det, så det passer til den enkelte og gøre det lige en tak bedre. Og det er netop det, der er interessant i en bibliotekskontekst! Kan bibliotekerne blive en smeltedigel for aktiv udveksling af viden og kunnen? Kan bibliotekerne mere aktivt understøtte kreativ tænkning? Kan biblioteket være et handlingssted, hvor man lærer, undersøger og skaber sammen på tværs af generationer, uddannelser og vidensområder? Og hvordan?

Konference om making og innovation
Den 1. april 2014 holder vi en konference i Roskilde, hvor programmet byder på oplæg fra ind- og udland, snigpremiere på den innovationsmodel, som IDEO er ved at udvikle til folkebiblioteker, besøg ved et makerspace og debat om makerspaces, makerkultur og folkeinnovation som en del af det danske biblioteksrum.

Følg projektet på folkelab.dk.

Fakta:
Skrotlab og Techlab er lavet som en del af projektet Lokalsamfundets Innovationsrum, som også bliver kaldt Folkelab. Roskilde Bibliotekerne, Roskilde Universitet, Aarhus Universitet, INSP!, Open Space Aarhus og Borgerservice og Biblioteker i Aarhus står bag projektet, som bliver støttet af Kulturstyrelsens Udviklingspulje for Folke- og Skolebiblioteker.

Public Library of the Year 2024

Funktionel og bæredygtig arkitektur, kreative it-løsninger og en styrket lokal kultur er i fokus, når verdens bedste folkebibliotek skal udpeges.

Kommunerne bør bruge det økonomiske løft til at prioritere bibliotekerne

Folkebibliotekerne er en del af svaret på tidens udfordringer. Regeringen og KL har for nylig indgået aftale om kommunernes økonomi, hvor kommunerne får det højeste ...

Demokratiet i krise

Når man ser ud på verden af i dag, kan man godt blive lidt forstemt. Særligt når man som jeg, og mange andre biblioteksmennesker, er demokrati- og ...

2024: Efterårets opgaver før KV25

Hvilke opgaver står kommunerne over for det sidste efterår, før kampen om pladserne i byrådene for alvor går i gang op til KV25? Hvad med demokrati, læsefærdigheder, børn ...

Hvad er et folkebibliotek i dag?

Et videns- og litteraturhus. Relevans og troværdighed. Et investeringsprojekt i stimulering af læsning. “Det er altid en god idé at gå på biblioteket”, fastslår Helle ...

Rødovre Bibliotek – Sammen om muligheder og udfordringer i ikoniske rammer

Knap syv km fra Københavns centrum ligger Rødovre Kommune med et af Danmarks verdenskendte ikonbiblioteker. Biblioteket er tegnet af den store danske arkitekt Arne Jacobsen og ...

Kommentar: Folkebibliotekernes udlån i stigning

Folkebibliotekerne gjorde det ifølge årsstatistik 2023 godt sidste år. Benyttelsen er i stigning, og man er i fuld gang med at indhente efterslæbet fra under ...

Nye tal om fysiske besøg og fysiske folkebiblioteker

31,1 mio. biblioteksbesøg i 2023. Tjek de nyeste tal fra Danmarks Statistik om folkebibliotekernes aktiviteter sidste år. Hvor mange besøgte bibliotekerne: Det samlede antal ...