Skumringstime med højtlæsning

Skrevet af

Lisbeth Bjørn Hansen

22 april, 2014

Vinteren er en perfekt tid til at tænde lys og læse en god bog sammen. Fascinerende at forestille sig at på mere end .000 biblioteker, skoler og forsamlingshuse rundt om i hele Norden og i de tre baltiske lande afholdes fælles skumringstime med højtlæsning. Her læses op af de samme udvalgte tekster – på alle de forskellige sprog – på nøjagtig samme tidspunkt og alle vegne i stearinlysets skær.

Skumringstid arrangeredes i 2013 for 17. gang i et samarbejde med Foreningen Norden. Tidligere var højtlæsning i de mørke vinteraftener en udbredt nordisk tradition. Og med arrangementet har den historiske fortælletradition fået nyt liv. Fra starten deltog de tre skandinaviske lande, Finland, Færøerne og Island. I 2003 kom de baltiske lande med og fra året efter desuden nogle biblioteker på Shetland og Orkney-øerne.

Traditionen tro samledes man også denne gang den anden mandag i november måned. Denne gang mandag den 11. november kl. 19. Også på Brande Bibliotek. Her havde vi en fin og livlig aften omkring årets voksenbog. Årets tema var ”Vinter i Norden”, årets udvalgte tekst: ”Isslottet” af den norske forfatter Tarjei Vesaas, og der blev læst op af byens sognepræst Anne Torpegaard Dolmer.

Det valgte uddrag fra bogen var en psykologisk skildring af to 11-årige pigers venskab, deres fællesskab, men også ensomhed. En af pigerne drages mod et isslot. Nysgerrig, som hun er, begiver hun sig på opdagelse ind i slottet, men kommer ikke ud igen. Ud over at læse historien højt – kun med lys fra et stearinlys – gengav præsten bogens handling, så alle deltagerne fik et indtryk med hjem af hele den fine historie.

Som noget nyt blev denne stemningsfulde aften hos os krydret med musikledsagelse. De lokale musikere Jørgen Nickelsen, Bent Søndergaard og Anders Løager tog nemlig efterfølgende de mange tilhørere ud på en musikalsk rejse gennem Nordens righoldige udvalg af viser og sange.

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har snart sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...