Slagelse: Velkommen til studieby, kulturoplevelser og fritidsfornøjelser for børn og unge

Skrevet af

28. marts, 2017

Hver dag mødes 8.000 studerende rundt om på vores uddannelsesinstitutioner for at studere. Til StudyStart i september byder vi nye studerende velkommen og viser, hvad studiebyen Slagelse har at byde på. For vi har rigtig meget at byde på for børn og unge. I Slagelse Kommune skaber og sikrer vi plads til alle. Uanset om man vil være verdens- eller hverdagsmester inden for kultur eller idræt.

Ud over at være en studieby med uddannelser som gymnasie, handelsskole, erhvervsskoler, University College Sjælland, Erhvervsakademiet og Syddansk Universitet, så er Slagelse Kommune også stedet, hvor børn og unge kan udvikle sig – både fagligt, fysisk og kreativt.

Der skal være tid til både uddannelse og fritidstalent
To af vores folkeskoler, Nymarkskolen og Skælskør Skole, giver mulighed for at kombinere det faglige, fysiske og kreative i skoletiden. På Nymarkskolen kan elever fra 7.-9. årgang søge om at blive optaget i en særlig eliteidrætsklasse, som har et talentudviklingsmiljø, der sikrer den helt rigtige kombination mellem skolegang og et aktivt fritidsliv. På Skælskør Skole kombinerer vi skoledagen i den særlige kunsttalentklasse med muligheden for at fordybe sig i enten kunst/design, sang/musik eller scenekunst/teater.

For de unge, som læser på en ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse, skal der naturligvis også være mulighed for den optimale kombination mellem studie og sportslige interesser, så de studerende kan koncentrere sig om både uddannelse og sport. Som en del af Slagelse Talent og elite-ordningen planlægger vi undervisningen, så de studerende stadig kan træne intensivt med sporten. Som Slagelse Talent og Elite-idrætsudøver får de studerende et stærkt fællesskab, adgang til fælles morgentræning, hjælp til at strukturere sin hverdag, mentorordning, kurser i kost og ernæring, træningslokale, behandlernetværk og lektielæsning. Indsatsen er en del af vores status som Team Danmark Elitekommune, hvor vi bakker op om atleter, så de både kan passe studiet og nå de sportslige mål.

Kom med og bliv en del af holdet og fællesskabet
Slagelse Kommune er langt meget mere end en studieby, og fritidslivet rummer langt mere end talent og elite. Når skole- og studiedagen er omme, står et særdeles aktivt kultur- og fritidsliv klar til at tage imod. Vores tilbudskatalog inden for fritids- og kulturoplevelser er fyldt godt op, så uanset hvilket blad man vender, så er der noget for enhver smag. F.eks. Kulturcyklen, som drøner rundt med studentermedhjælpere fra kulturinstitutioner ved styret for at udvikle ungdomskulturen og gøre kulturen mere indbydende for unge. Eller Slagelse Musikskole og MGK som gør det muligt, at unge, der drømmer om at studere på et musikkonservatorium, at leve som professionel musiker eller generelt at blive rigtig god til at spille musik, kan få drømmen opfyldt. I både Skælskør, Korsør og Slagelse kan børn og unge mellem 8 og 13 år også for alvor få mulighed for selv at udfolde sig kreativt gennem forskellige udtryksformer hos billed-skolerne – her er det for alvor kun fantasien, som sætter grænserne. Og uanset om man jagter drømmen om selv at stå på scenen, eller om man foretrækker at fordybe sig på tilskuerpladserne, byder teaterlivet i kommunen på store oplevelser.

Vores kulturinstitutioner og de kulturelle foreninger samarbejder bredt med både skoler, dagtilbud, ungdomsuddannelser, professionelle kunstnere og dem, som jagter drømmen om en kreativ fremtid. Vi vil gerne sikre, at børn og unge i en tidlig alder kan møde kunst og kultur og have mulighed for at undersøge, sanse og eksperimentere med selv at skabe kultur. Derfor arbejder vi målrettet på at udvikle børn og unges muligheder for at bruge og skabe kultur både nu og senere i livet.

Når foreningslivet løfter en helt særlig opgave
Vores foreningsliv gør langt mere end at tilbyde traditionel håndbold, fodbold og svømning. De løfter nemlig en stor opgave, som er vigtig for både borgere og kommunen som helhed gennem en lang række indsatser og initiativer, som bl.a. har et socialt eller sundhedsmæssigt formål. F.eks. DIF Get2Sport, hvor DIF og Slagelse Kommune i samarbejde med fem forskellige idrætsforeninger, tre forskellige boligsociale områder og Helhedsplanen arrangerer en lang række sociale aktiviteter, hvor man gør en særlig indsats for at involvere alle børn og forældre fra de forskellige boligområder og løfte deres idrætsdeltagelse. Flere af de aktive idrætsforeninger rykker ofte ud af de vante foreningsrammer og tilbyder både hold i de boligsociale områder samt på de lokale skoler for bl.a. modtageklasser.

Selvom rigtig mange børn og unge er aktive i fritiden, så er der også stadig børn og unge, som har brug for et ekstra og trygt skub ind i foreningslivet. Det hjælper Fun2Move med, hvor sjov og anderledes træning er på programmet, og sammenhold og opbakning er kodeordene. Fun2Move er for dem, der ikke er vant til at bevæge sig, for dem der har noget ekstra på sidebenene, og for dem som måske kan have det svært på et almindeligt foreningshold. Det er et foreningshold, der rummer alle, og som har plads til alle.

Hvis du vil skabe dit eget hold
Når vi siger, at vi i Slagelse Kommune har plads til alle og noget for enhver smag – så mener vi det virkelig også. Derfor har vi naturligvis også tilbud til dem, som ikke ser sig selv som en del af foreningskulturen, men som i stedet foretrækker at være aktive, når lysten og tiden lige melder sig. Som f.eks. gennem STREET MOVES Slagelse, som er kickstartet af en gruppe unge engagerede gadeidrætsudøvere. Det er både en fælles online platform for gadeidrætsudøvere i kommunen og en fysisk streetzone, hvor unge kan komme og dyrke gadeidræt sammen. STREET MOVES Slagelse er for alle, der enten dyrker eller godt kunne tænke sig at dyrke en specifik bevægelsesform i gadebilledet. Uanset om man er til at spille bold, rulle eller skate, springe rundt fra bænk til bænk eller lege med helt egne bevægelsesformer i gadebilledet, så er armene åbne – ALLE må være med.

På gensyn i Slagelse Kommune
Der sker rigtig meget i Slagelse Kommune for både børn og unge. For at få et overblik over de mange tilbud har vi samlet en eventkalender for unge på slagelse.dk, og hvis du er på farten, kan du få overblikket i appen Oplev Slagelse.

Vi glæder os til at se dig i Slagelse Kommune på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2017.
 

MONICA SOMMERLUND, Kommunikationsafdelingen, Slagelse Kommune

 

Public Library of the Year 2024

Skal jeres nye biblioteksbyggeri nomineres til årets bibliotek, eller er der et andet biblioteksbyggeri du vil nominere?

De kommunale budgetter og bibliotekets samfundskraft

Biblioteket skal rykkes op på dagsordenen. Budgetkataloger er på vej, og i kommunerne går drøftelserne om midler og muligheder på drift og anlæg i 2025 i gang fra april. ...

Sønderborg Værtsby Bibliotekspolitisk Topmøde 2024

BESØG MULTIKULTURHUSET! Folk stod i kø på havnen for at være med til åbningen af Multikulturhuset. “Vi har nu fået nogle helt fantastiske faciliteter for kultur og kunst. ...

Interview – EBLIDA står et godt sted

Vi bliver involveret i flere EU-projekter, vi laver vores egen EU-ansøgning, og vi øger vores tilstedeværelse i Bruxelles, fortæller Mikkel Christoffersen, den nye direktør ...

Man kan regne med bibliotekerne

Også i AI-tider, fastslår Annette W. Godt i forlængelse af “Er der nogen, der vil være med” – debatten om bibliotekernes informationsopgave i dag. Men med ...

Set fra MIN stol: Kalundborg – vejen til en moderne innovativ videns- og oplevelseskommune

Kalundborg Kommune er inde i en gennemgribende udvikling! Fra at have været en mindre havneby i Vestsjælland til at være den største havneby på Sjælland med ny industri og ...

Grundloven har 175-års jubilæum

Og bibliotekerne er indbudt til fejringen. Med en bevilling på 9,7 millioner over fire år fra Nordea-fonden vil GRUNDLOVSFESTEN.dk engagere skoler, biblioteker, boligforeninger ...

Havneparken og Pakhuset i Kalundborg tager form

Nye rammer om kultur og bibliotek på vej i den gamle købstad i Nordvestsjælland. I 2015 blev en kornsilo fra 1903 på havnen i Kalundborg revet ned, og det skabte et nyt åbent ...