Social- og sundhedsskoleelever bliver klogere på biblioteket

Skrevet af

17. oktober, 2016

Københavns Biblioteker har netop indgået et samarbejde med SOPU, som skal styrke elevernes brug af bibliotekerne. Det overordnede mål er at introducere relevante tilbud for en gruppe, der kun i mindre grad har brugt biblioteket tidligere.

“Bliv klogere på biblioteket” er et af de nye bibliotekstilbud, som Københavns Biblioteker har udviklet med fokus på at nå borgerne på en ny måde. I projektet Ny Biblioteksbetjening, som står bag, har nytænkningen været at udvikle et tilbud, der passer konkret til temaerne i elevernes undervisningsforløb. Det har været vigtigt, at eleverne får tilbuddet på det rigtige tidspunkt, så de føler, det er relevant for dem. Samtidig passer servicen til ambitionen om at nå flere potentielt nye brugere samlet.

Eleverne er både unge og lidt ældre. Nogle af dem er ikke så bogvante og har svært ved læsning eller har andre sprogproblemer. Eleverne på SOPU er derfor en strategisk udvalgt målgruppe, der kan få gavn af bibliotekstilbuddene, blive styrket fagligt og på den måde undgå at falde fra studiet. Helt konkret bliver eleverne inviteret ind på biblioteket, hvor de får et kursus i at bruge bibliotekstilbuddene.

Tilbuddet til eleverne fra SOPU har allerede givet positive resultater. Udover at kunne bruges som hjælp til studie og arbejde fik en hel del elever øjnene op for bibliotekets digitale tjenester, som de kan tilgå hjemmefra. Fx var det store udvalg af udenlandske aviser og tidsskrifter et hit. Flere af de tosprogede elever fortalte, at de ville gå direkte hjem og fortælle deres familier om tilbuddet.

Elever som ambassadører
Eleverne nævner også eReolen med lyd- og e-bøger og Filmstriben, hvor du kan streame film, som gode tilbud. Det kan SOSU-eleverne konkret bruge i deres arbejde og anbefale til borgere, de besøger. Eleverne bliver på den måde ambassadører for bibliotekerne, og flere borgere kan få gavn af litteraturen og tilbuddene.

For Martin Caspersen, en af de elever der har deltaget i kurset, er det ikke nyt at gå på biblioteket. Alligevel er han blevet præ-senteret for tilbud, han ikke kendte til: “Jeg bruger biblioteket og låner tit bøger, men der er en masse, jeg ikke kendte til. Fx Press Reader, hvor man kan læse aviser fra hele verden. Det kommer jeg til at bruge – også i mit arbejde som Social og Sundhedsassistent. Og Filmstriben vil jeg helt sikkert kigge på en ekstra gang.” Han sekundres af en anden elev, Nicklas Pedersen, som også fået øjnene op for nye tilbud:

“Jeg har ikke før brugt bibliotekerne, men det var fedt at blive præsenteret for tingene. Filmstriben er det første, jeg vil kaste mig over.” Martin og Nicklas er ikke alene om at have fået åbnet øjnene for det ekstra, som bibliotekerne kan tilbyde, og generelt har eleverne fra SOPU været tilfredse.

Info-guide fra SOPU, Erik Poulsen, har også oplevet, at de første kursusgange var en succes for flere af eleverne. “For nogle var det ligesom at træde ind i en helt ny verden, ligesom første gang på et museum, og på den måde virkede det alment dannende. Eleverne bliver klogere på bibliotekstilbuddene, og de kan se en relevans i forhold til deres studie og kommende arbejde”, fortæller han.

På SOPU ser man en klar fordel i, at eleverne for manges vedkommende bliver introduceret til et nyt univers, hvor de henter inspiration og viden privat såvel som fagligt – også gennem andre medier end bøger. De første kursusgange har været en succes, og er derfor nu blevet en fast del af uddannelsesforløbet.

På Københavns Biblioteker er man glade for, at samarbejdet gavner alle parter. Det understøtter således også bibliotekernes mål om at nå nye målgrupper og brede bibliotekerne ud til flere borgere.

Forløbet på SOPU:

•   Indsatsen er et såkaldt en-til-mange-tilbud. Eleverne bliver introduceret til biblioteket, vist rundt og præsenteret for relevante tilbud, de kan bruge i forbindelse med studie og arbejde.
•   Succeskriteriet for antal af elever, der skal gennem kurset årligt er 400. Det ser ud til, at målet bliver nået og endda overgås.
•   “Bliv klogere på biblioteket” foregår på Vesterbro, men samarbejdet går på tværs af alle Københavns Biblioteker.

 

Troels Hedegaard Mortensen, Kultur og Kommunikation, Hovedbiblioteket og Biblioteksudvikling, Københavns Kommune

Børn fortjener bedre end en læsekrise

LEDER Det er en foruroligende kendsgerning, at mange børn i Danmark mangler evne og lyst til at læse. Ifølge de seneste PIRLS og PISA undersøgelser blandt elever på ...

2024: Hvad er opgaven

På den store klinge er det på mange måder fremtiden, der skal tages stilling til i 2024. Fra massive klimaproblemer til digitale udfordringer omkring kunstig intelligens og ...

Sæt gang i lokal brugerudvikling

Få den store brugerundersøgelse Biblioteksbrug i dag og i morgen som PIXI. Undersøgelsen skaber et overblik og giver ny indsigt i bibliotekernes virksomhed, samt peger på veje ...

Er der nogen, der vil være med?

Vi skal tilbage på sporet kære sektor, opfordrede Pernille Schaltz, biblioteks- og borgerservicechef i Herning, i et debatindlæg i Danmarks Biblioteker nr. 6, 2023. Debatten ...

Set fra MIN stol – Vejen til Vejle Bibliotek og Kulturhus

Biblioteker kan noget særligt for en by og dens borgere, alligevel har vejen til et tidssvarende bibliotek i Vejle været lang. Nu sættes turbo på planerne. Aktuelt er vi gået ...

Velfærd skaber vi sammen

Ny vision undervejs: Roskilde Kommune skal være alle tiders sted at bo og leve i. Borgerne er inviteret med i processen. Det bedste liv er dem, vi deler med andre. Det kræver ...

En stærk læsekultur – en del af løsningen

I Roskilde Kommune er der politisk fokus på at arbejde strategisk med at skabe en stærk læsekultur. Fordi vi ved, at læsning kan være indgangen til et fællesskab, den kan ...

Demokratisk debat og samtale under pres: Hvad er bibliotekets rolle?

Lokaldemokratiet er udfordret, hvordan skaber vi et fælles åbent rum for debat og samtale? Hvordan kan alle komme til orde? Demokratiet lever og har det godt på bibliotekerne. ...