Social- og sundhedsskoleelever bliver klogere på biblioteket

Skrevet af

Troels Hedegaard Mortensen

17. oktober, 2016

Københavns Biblioteker har netop indgået et samarbejde med SOPU, som skal styrke elevernes brug af bibliotekerne. Det overordnede mål er at introducere relevante tilbud for en gruppe, der kun i mindre grad har brugt biblioteket tidligere.

“Bliv klogere på biblioteket” er et af de nye bibliotekstilbud, som Københavns Biblioteker har udviklet med fokus på at nå borgerne på en ny måde. I projektet Ny Biblioteksbetjening, som står bag, har nytænkningen været at udvikle et tilbud, der passer konkret til temaerne i elevernes undervisningsforløb. Det har været vigtigt, at eleverne får tilbuddet på det rigtige tidspunkt, så de føler, det er relevant for dem. Samtidig passer servicen til ambitionen om at nå flere potentielt nye brugere samlet.

Eleverne er både unge og lidt ældre. Nogle af dem er ikke så bogvante og har svært ved læsning eller har andre sprogproblemer. Eleverne på SOPU er derfor en strategisk udvalgt målgruppe, der kan få gavn af bibliotekstilbuddene, blive styrket fagligt og på den måde undgå at falde fra studiet. Helt konkret bliver eleverne inviteret ind på biblioteket, hvor de får et kursus i at bruge bibliotekstilbuddene.

Tilbuddet til eleverne fra SOPU har allerede givet positive resultater. Udover at kunne bruges som hjælp til studie og arbejde fik en hel del elever øjnene op for bibliotekets digitale tjenester, som de kan tilgå hjemmefra. Fx var det store udvalg af udenlandske aviser og tidsskrifter et hit. Flere af de tosprogede elever fortalte, at de ville gå direkte hjem og fortælle deres familier om tilbuddet.

Elever som ambassadører
Eleverne nævner også eReolen med lyd- og e-bøger og Filmstriben, hvor du kan streame film, som gode tilbud. Det kan SOSU-eleverne konkret bruge i deres arbejde og anbefale til borgere, de besøger. Eleverne bliver på den måde ambassadører for bibliotekerne, og flere borgere kan få gavn af litteraturen og tilbuddene.

For Martin Caspersen, en af de elever der har deltaget i kurset, er det ikke nyt at gå på biblioteket. Alligevel er han blevet præ-senteret for tilbud, han ikke kendte til: “Jeg bruger biblioteket og låner tit bøger, men der er en masse, jeg ikke kendte til. Fx Press Reader, hvor man kan læse aviser fra hele verden. Det kommer jeg til at bruge – også i mit arbejde som Social og Sundhedsassistent. Og Filmstriben vil jeg helt sikkert kigge på en ekstra gang.” Han sekundres af en anden elev, Nicklas Pedersen, som også fået øjnene op for nye tilbud:

“Jeg har ikke før brugt bibliotekerne, men det var fedt at blive præsenteret for tingene. Filmstriben er det første, jeg vil kaste mig over.” Martin og Nicklas er ikke alene om at have fået åbnet øjnene for det ekstra, som bibliotekerne kan tilbyde, og generelt har eleverne fra SOPU været tilfredse.

Info-guide fra SOPU, Erik Poulsen, har også oplevet, at de første kursusgange var en succes for flere af eleverne. “For nogle var det ligesom at træde ind i en helt ny verden, ligesom første gang på et museum, og på den måde virkede det alment dannende. Eleverne bliver klogere på bibliotekstilbuddene, og de kan se en relevans i forhold til deres studie og kommende arbejde”, fortæller han.

På SOPU ser man en klar fordel i, at eleverne for manges vedkommende bliver introduceret til et nyt univers, hvor de henter inspiration og viden privat såvel som fagligt – også gennem andre medier end bøger. De første kursusgange har været en succes, og er derfor nu blevet en fast del af uddannelsesforløbet.

På Københavns Biblioteker er man glade for, at samarbejdet gavner alle parter. Det understøtter således også bibliotekernes mål om at nå nye målgrupper og brede bibliotekerne ud til flere borgere.

Forløbet på SOPU:

•   Indsatsen er et såkaldt en-til-mange-tilbud. Eleverne bliver introduceret til biblioteket, vist rundt og præsenteret for relevante tilbud, de kan bruge i forbindelse med studie og arbejde.
•   Succeskriteriet for antal af elever, der skal gennem kurset årligt er 400. Det ser ud til, at målet bliver nået og endda overgås.
•   “Bliv klogere på biblioteket” foregår på Vesterbro, men samarbejdet går på tværs af alle Københavns Biblioteker.

 

Troels Hedegaard Mortensen, Kultur og Kommunikation, Hovedbiblioteket og Biblioteksudvikling, Københavns Kommune

Samfundets udfordring – biblioteket som svar

Folkebiblioteket er en kerneopgave for samfundet. Lige om lidt tager vi hul på 2024, og her vil vi i Danmarks Biblioteksforening for alvor kigge bag om biblioteksloven fra 2000 ...

[Biblioteket] Adgangen til bogen

I den stort anlagte Dansk Bibliotekshistorie 1-2 (2021) fortælles en både opløftende og læseværdig historie om bibliotekernes centrale betydning for dansk folkeoplysning og ...

Over halvdelen af danskerne bruger biblioteket

Mere end 7 ud af 10 mener biblioteket har en stor samfundsværdi, uanset om de er brugere eller ej. Bliv klogere på borgerne og deres brug af biblioteket. Ny viden er klar til at ...

Vi har alle magt til at gøre en forskel

Vi har alle en magt. Især os, der arbejder på kulturelle institutioner som biblioteker. Det kan vi ofte glemme. Men vi har en magt. Til at formidle. Til at gøre folk klogere. ...

Folkebibliotekernes betydning i kroner, ører og meget mere

Ny engelsk undersøgelse bør nærlæses! Henrik Jochumsen, lektor ved Institut for Kommunikation, Københavns Universitet, om biblioteker, måling af værdi og ...

Vi har en regulær læsekrise

DEBAT – Stærk læsekultur skal prioriteres politisk! Danmarks Biblioteksforening skabte debat på Bogforum om et af de store samfundsproblemer. Vi har en regulær ...

Hvorfor fanden læser de ikke?

POLITISK KOMMENTAR Det var titlen på en debat på årets Bogforum i Bellacentret, arrangeret af Danmarks Biblioteksforening med lektor på DPU ved Århus Universitet, Simon Skov ...

Vi skal tilbage på sporet, kære sektor!

DEBAT Folkebibliotekernes kerneopgave med information: De danske folkebiblioteker skal holde fast i, at der ér noget, der er sandt, og at der kun er én virkelig virkelighed, som ...