Tyskland. “Som brugere forventer vi, at kunne finde den sidste bestseller som e-bog på vores lokalbibliotek”. Ifølge Klaus-Rainer Brintzinger, formand for Verein Deutscher Bibliothekare (VDB), må de dog i de fleste tilfælde skyde en hvid pind efter det p.g.a. e-bogforlagenes prispolitik og budgetnedskæringer på adskillige af forbundsrepublikkens 10.200 offentlige biblioteker. Bedre bliver det ikke af, at e-bøger er pålagt de sædvanlige 19% i moms. Til forskel fra trykte bøger, hvor momsen er nedsat til 7%. Anskaffelse af e-bøger er dog ikke kun en bekostelig affære. For mange titler er et køb ligefrem umuligt. Det er nemlig op til de enkelte udgivere både at fastsætte biblioteksprisen og at beslutte, om de i det hele taget vil sælge en bestemt e-bog til bibliotekerne.
Også i et andet spørgsmål, nemlig når det gælder indførelse af søndagsåbning, er den tyske biblioteksverden gået ud i en offensiv. Som lukkeloven fungerer i dag, er det kun de videnskabelige biblioteker, der må have søndagsåbent, mens folkebibliotekerne i lighed med detailhandelen og supermarkeder har lukket om søndagen. Pilotprojekter med søndagsåbning på biblioteker i Bremen og Mönchengladbach har dog meget overbevisende vist, at søndagsåbning er noget borgerne sætter pris på og noget, der fører til nye brugere. Så også det er noget de tyske biblioteker ønsker at få permanent lov til.
På det sidste har de tyske biblioteker i øvrigt kunnet registrere stadig større besøgstal. Sidste år var det samlede besøgstal oppe på 215 mio. eller 5 mio. mere end i 2013. Med Køln og Dresden som topscorere med hhv. godt 2 mio. biblioteksbesøg og 1,7 mio. besøg.