Sprogcafé på Hjørring Bibliotek

Skrevet af

2. december, 2014

Hver tirsdag i foråret og efteråret holder vi åben sprogcafé på Hjørring Bibliotek. Fokus er på at hyggesnakke på dansk. Det er en uformel måde at blive kendt med biblioteket, lokalsamfundet og nye mennesker – og samtidig øve sig i den svære kunst at tale dansk.

Caféen holdes i udlånet. Så kan nye deltagere blive gjort opmærksom på tilbuddet, og samtidig giver det en rigtig god stemning i biblioteket. Det har mange andre brugere af biblioteket tydeligt tilkendegivet.

Vi starter altid med at synge ”Mester Jacob” på mange forskellige sprog. Det er både hyggeligt og giver os alle en fornemmelse af, hvordan det er at forholde sig til et nyt sprog.

Deltagerne i caféen er i forskellige aldre og fra mange forskellige lande, så vi har altid et atlas liggende. Vi har tilknyttet en række frivillige og samarbejder derudover også med Integrationsrådet, Sprogskolen, Jobcentret, Frivilligcenter Hjørring, Røde Kors og en række andre frivilligorganisationer om caféerne. Der er altid bibliotekspersonale med.

Indholdet og samtalerne varierer meget. Vi spiller billedlotteri, taler ud fra piktogrammer, læser den lokale uge-avis, kigger billeder, drikker the og kaffe, tegner og fortæller eller finder bøger eller sprogkurser. Mange deltagere går allerede i sprogskole, så vores tilgang er, at det ikke skal være formel undervisning.

Inspiration fra Sverige
Vi blev inspireret af et besøg i Garaget i Malmø og havde en forsøgsperiode i foråret for at teste, om der var et behov for noget lignende i Hjørring. Erfaringerne var så gode, at vi nu kører det som et fast tilbud. Vores intention fra starten var, at vi gerne ville igangsætte, men håbede derefter at køre det med frivillige, selvfølgelig med en kontaktperson hos os.

Vi har for eksempel en nørklecafé, der mødes på biblioteket, som på samme måde skaber liv og kreativitet i rummet, og vi bruger dem også som sparringspartner i forhold til arrangementer o.l. Nogle af de samme tanker havde vi omkring sprogcaféen, at vi kunne facilitere, men ikke nødvendigvis bruge så mange personaleressourcer. Vi er meget tak-nemmelige for det store arbejde, de frivillige gør, og vi ved, at det også giver dem meget rent personligt. Og vi er også selv blevet så glade for caféerne, fordi vi gør nogle værdifulde erfaringer og får mange nyttige kontakter og glade brugere. I tillæg har samarbejdet med Integrationsrådet bevirket, at vi fra næ-ste år har fået tilskud til at køre sprog-caféerne.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget