Stærk biblioteksprofil på Bogforum

Skrevet af

10. december, 2018

Veloplagte digtere, forfattere, bogfolk og politikere på scenen og ikke mindst et stort udpluk af læsere skabte god stemning, spændende indslag og livlig debat på Bogforums store biblioteksstand: Danmarks Biblioteker.

Med hele 21 indslag af hver cirka en halv times varighed plus permanent personlig introduktion til eReolen lykkedes det igen i år de 18 biblioteker og samarbejdspartnere bag biblioteksstanden Danmarks Biblioteker at skabe et enestående formidlings- og debatunivers. Og dét lige midt i Bogforums mylder af forfattersamtaler og bogsalg i tusindevis. Der deltog ca. 54 scenegæster fordelt på tre dage, og der var service fra 37 stand- og eReolen-vagter, værter og interviewere. En forrygende oplevelse for alle involverede. Og bedst af alt ikke mindst for de mange af Bogforums 33.338 besøgende, der lagde vejen indenom.

■ Bag den store biblioteksstand står 18 biblioteker: Albertslund, Ballerup, Frederiksberg, Frederikssund, Gladsaxe, Gribskov, Helsingør, Herlev, Hillerød, Holbæk, København, Lejre Bibliotek & Arkiv, Lyngby-Taarbæk, Odense, Roskilde, Tårnby, Vejle og Aalborg sammen med Danmarks Biblioteksforening. I et samarbejde med Bogforum og Bella Center samt Litteratursiden.dk og eReolen.dk. Med støtte fra Bibliotekarforbundet, HK Kommunal, Dansk BiblioteksCenter (DBC) og Lammhults Biblioteksdesign (BCI).

■ På tapetet var ud over oplæsninger, nye bøger og hele forfatterskaber, dagens digter m.m. også spørgsmål om samarbejde mellem forlag og biblioteker samt kulturpolitik med vægt på idéen om en national læsestrategi. Tak til alle, der besøgte standen og til dens bagmænd og -kvinder, der sammen gjorde det muligt at vise, hvad bibliotekerne også kan, når det handler om at skabe anderledes formidlingsoplevelser. Via tre skarpe og utraditionelle litteraturquizzer, ny adgang til lyrik hver dag, forfattermøder, nordisk litteratur, pod-cast-virksomhed samt kultur- og bibliotekspolitiske debatter mm.

■ Nyt indslag lørdag var uddeling af årets Edvard P. Forfatterpris. Den går til en nyere dansk forfatter, som fagfolk på alle landets biblioteker finder. Prisen på 50.000 kroner gik til Malene Sølvsten for hendes evne til at koble nutidens danske ungdomslitteratur med barsk virkelighed, fantasyens eskapisme og glimt af håb. Med udgangspunkt i nordiske sagn og fortællinger spinder hun en ny form for fantasyhistorier frem som i triologien: Ravnenes hvisken.

■ Ønsker jeres bibliotek og kommune at bidrage til biblioteksstanden i 2019, så skriv til db@db.dk.

På gensyn den 15.-17. november 2019 på Bogforum.

 

Demokratisk oprustning uden biblioteker er varm luft

"Skal vi tage demokratisk oprustning alvorligt, skal vi opgradere bibliotekerne – ikke afvikle dem stille og roligt"

De, der aldrig har savnet en Bog, skal lære at ønske den”

Haralda Poulsen var en ildsjæl, en fremsynet bibliotekspioner og Danmarks første kvindelige centralbibliotekar.

DB Topmøde 2025

Bibliotekspolitisk Topmøde 2025 lukkede virkeligheden ind - lød temaet for de to dage – 24.-25. april – i Herning på den tidligere højskole Kulturhotellet.

Fokus på bibliotekernes samfundsmæssige rolle

Formålet med biblioteket er demokrati, et demokratisk robust og modstandsdygtigt samfund og demokratisk kompetente borgere.

Læsernes Bogpris

Emma Holten blev en klar vinder af Læsernes Bogpris 2025 for bogen 'Underskud' – om værdien af omsorg, udgivet på Politikens Forlag

Ulve og giraffer

Topmødets indslag torsdag den 24. april og fredag den 25. april 2025 i Herning

Midtvejsmøde i Istanbul

IFLA’s sektion for Children & Young Adult afholdt deres årlige møde i Istanbul 4-9 april 2025, og det danske medlem af sektionen, Anne Green fra Svendborg, var med.

Det Digitale Folkebibliotek fylder fem år!

"Vi bestemmer selv. Det er hele kernen i foreningen og fortællingen om DDF; vi er fælles om al IT ud mod borgerne."