Stevns satser på fyrtårn for leg og læsning

Projektet på Stevns er inspireret af LÆS, Københavns KOmmunes bud på 'det nye' børnebibliotek. Foto: Københavns Kommunes Biblioteker.

Skrevet af

Hellen Niegaard

15 august, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Stevns får million-støtte fra Nordea-fonden til nyt børnekulturhus i Hårlev.

Børnekulturhuset vil give kommunens børn en helt ny ramme om bøger og læseoplevelser.

Med 2.15 mio. kroner i støtte fra Nordea-fonden skal Stevns udvikle et nyt, fantastisk hus i det nuværende Hårlev Bibliotek. Hertil bidrager kommunen og biblioteket med tilsvarende 2.15 mio. kroner. Inspiration til projektet på 575 m2 er hentet i børneetagen LÆS, Københavns Hovedbibliotek.

LÆS er en ny type børnebibliotek, der med hjerneforskning og viden om børns læsevaner og sprogtilegnelse sammenkobler aktiviteter, læsning, leg og læring, der kan understøtte børns læselyst og sproglige fra 0 til 12 år gennem aktivitetszoner, hvor man kan gå på opdagelse, møde bøger og udfordres fysisk.

– Med et nyt børnekulturhus for leg og læring tager Stevns Kommune medansvar for børns læseindlæring, og ikke kun for børn i Stevns, men for børn i hele Syd- og Østsjælland. Vi er utrolig glade for, at Nordea-fonden vil støtte vores arbejde for en så vigtig sag, siger borgmester Henning Urban Dam Nielsen (A).

– Vi er meget opmærksomme på, at selv om vi ændrer formidlingen på biblioteket, så er der stadig mange brugere, som læser avis, låner bøger osv., og de brugere skal også have glæde af huset i fremtiden. Derfor indretter vi et hjørne af biblioteket som ’helt almindeligt’ bibliotek, fortæller Bjarne Nielsen (V), som er formand for Udvalget for Arbejdsmarked, Erhverv, Kultur og Turisme. Hårlev Biblioteks inventar og bogsamling finder anvendelse nye steder. Der er f.eks. tanker om at indrette et lille lokalbibliotek i Rødvigområdet, ligesom NGO’en ’Læs for livet’ kan overtage bøger til gavn og glæde andre steder i landet.

Nordea-fonden har tidligere støttet stærke projekter omkring verdensarvsdestinationen Stevns Klint og ser frem til at bidrage til initiativet.

– Vi er stolte af at støtte et børnekulturhus, som sætter fokus på en vigtig opgave – nemlig at styrke børns lyst til leg og læring. Børnekulturhuset er et stærkt tilbud, og jeg glæder mig til at se forandringen skride frem og huset summe af liv og læselyst’, supplerer Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

– Børns læsning er under pres, som den seneste undersøgelse af børn og unges læse- og medievaner også viser. Det har store konsekvenser, hvis børn ikke bliver gode læsere. Det går ud over hele deres liv og muligheder for uddannelse, som igen har betydning for hele samfundet og vores demokrati, siger kommunens biblioteksleder May-Britt Diechmann om baggrunden for idéen til det nye børnekulturhus på Stevns.

Forberedelserne er gået i gang og indvielsen forventes at blive en gang i vinterhalvåret 2023.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...