Stop budgetudhulingen

Skrevet af

30. november, 2015

Bibliotekerne løser stadig flere opgaver. De er lokale litteratur- og kulturcentre, de lægger rum til stadig flere debatter og agerer demokratiets og borgernes rum. Man er i fuld gang med at motivere kommende generationers Læselyst og hjælper rigtig mange steder med at føre skolereformens ideer om den åbne skole ud i livet. Og man hjælper i næsten alle kommuner borgerne med IT og med at sikre, at de kan komme i kontakt med den digitaliserede offentlige sektor. Derfor har området snarere brug for yderligere midler end reducerede budgetter, som vi nu ser i mange kommuner.

Som formand for Danmarks Biblioteksforening ser jeg naturligvis helst, at man klarer sig uden besparelser i det hele taget. Jeg er dog glad for at se den omend meget beskedne reduktion i antallet af kommuner, som sparer. Herunder at DBs tendensundersøgelse i år peger på, at en tredjedel af dem, som sparer, sparer i et lidt mindre omfang. Det kan dog stadig blive bedre.

Ikke mindst fordi bibliotekerne har brug for solide budgetter til transformationen til det moderne bibliotek, som man er i fuld gang med. Med formidling af både trykte bøger og klassiske materialer samtidig med et voksende antal e-bøger og andre digitale ressourcer. For blot at nævne en enkelt af de udfordringer, bibliotekerne står over for nu. Derfor er jeg også oprigtigt glad for at se, at lidt flere kommuner i år har afsat midler til anlægsopgaver. Det lover godt for fremtiden.

Det er også godt at se, at bibliotekerne arbejder systematisk med udviklingsopgaverne. Gennem de lokale udviklingspuljer og med eksterne midler. Her er jeg dog nødt til at pege på det fatale i den netop vedtagne Finanslov og dens reduktion af landets centrale udviklingspulje for folke- og skolebiblioteker. Selvom, som undersøgelsen også viser, at bibliotekerne er gode til at hente andre eksterne midler, så er det beskæmmende, at staten vælger at spare på udviklingsmidlerne til biblioteker. Folkebibliotekerne er i dag en af de få garanter, borgerne har for at kunne få adgang til viden og kulturoplevelser uden om kommercielle leverandører som f.eks. Google og andre.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget