Stop demonteringen af Englands biblioteksvæsen!

Skrevet af

2. december, 2014

United Kingdom. Sammenlignet med det øvrige Storbritannien placerer de walisiske biblioteker sig i front, fremholder den walisiske vicekulturminister Ken Skate i anledning af en ny rapport om bibliotekstilstanden i dette delvis selvstyrende hjørne af UK. Men han medgiver, at bibliotekerne i Wales under den finansielle krise har fået nogle slemme ridser og har svært ved at imødekomme dagens og i særdeleshed morgendagens udfordringer. Og at der – som rapporten foreslår – i høj grad er brug for en nationalt koordineret biblioteksservice med flere fælles løsninger og et stærkere, formaliseret samarbejde bibliotekerne  imellem. Noget der åbenbart også er politisk vilje til at gennemføre i Wales.

I selve moderlandet – i England – synes bibliotekssituationen til gengæld stadig mere dyster og skæbnesvanger. I en tale på et møde i  CILIP (Chartered Institute of Library  and Information Professionals) i september i år trak filantropen og entreprenøren WillIam Sieghart ligefrem en parallel mellem den nedadgående, negative spiral, som det engelske biblioteksvæsen er havnet i, og de ødelæggende nedskæringer, de britiske jernbaner i 1960’erne måtte lægge ryg til. Nedskæringer, som flere af den tids beslutningstagere senere har fortrudt. “The public library service is at a Beeching moment”,  lød  det advarende fra  William Sieghart. “It’s a world begging for action”.

Selv ærkebiskoppen af Canterbury, Rowan Williams, rykkede tidligere på året ud med et passioneret forsvar for bibliotekerne. Som det sted hvor borgerne, ikke mindst de unge, kan gå på opdagelse i en større verden end den vante og samtidig opdage dimensioner i dem selv, som ellers ville være skjulte eller fortrængte.

Foto: William Sieghart er formand for et ekspertudvalg nedsat af The Department for Culture, Media and  Sport og the Department for Communications and Government, som skal  udarbejde en uafhængig rapport om den engelske biblioteksservice. Sieghart er grundlægger af The Forward Prizes for Poetry og The National Poetry Day, og selv har han skrevet en i UK meget populær bog om noget så poesiforladt som golf.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget