Danmarks Biblioteksforening tog initiativet til den ugelange kampagne. Sammen med ambassadører fra de enkelte biblioteker har DB skabt fælles logo og grafiske materialer.
DB står står også bag kampagnens skægge film, som efter første døgn nåede over 10.000 visninger. Her giver en lang række kendte og ukendte politikere, meningsdannere og borgere deres helt personlige bud på DEMOKRATI. Fra kulturminister Mette Bock og Abdel Aziz Mahmoud til et par skolepiger.
Hvad nu hvis en 9. klasse elev blev borgmester?
Viborg Bibliotekerne lagde ud. På hovedbiblioteket tog 9.b fra Søndre Skole onsdagen inden biblioteksugen stilling til vigtige politiske spørgsmål, som et led i at skabe egne holdninger og forberede sig til kommunalvalget i november. Fra nu og til november vil et undervisningsforløb for elever i 7.-10. klasse gøre kommunalpolitik vedkommende for børn i samarbejde med folkebiblioteket. Andre kommuner gjorde noget tilsvarende.
Herlev Bibliotek opfordrede f.eks. eleverne på det lokale gymnasium til at tage en grundig demokrati-snak i klasserne – og bad dem samtidig udfylde kampagnens talebobler med deres budskaber om demokrati. Biblioteket stillede også op til flere morgenmøder på Herlev station med morgenkaffe og demokrati-snak. Op imod 5.000 talebobler strømmede fra biblioteket og ud i byen.
På Aalborg Bibliotekerne tog man bl.a. hul på demokratidebatten ved at sætte Fake news under behandling i forbindelse med besøg af Lea Korsgaard, chefredaktør på Zetland, til en debat om nyhedsjunglen om torsdagen. Mens Odense bibliotekerne opfordrede byens borgere til – på store talebobler – at give udtryk for deres holdninger til demokrati eksempelvis på Instagram-profilen MitOdense.
Demokrati manifest
Hele ugen havde Guldborgsund Bibliotekerne et stort program omfattende tilbud for alle aldersgrupper. Som noget helt særligt bragtes fuldside annoncer i både Ugeavisen Guldborgsund og Lolland Falster Folketidende (7. oktober) med bibliotekernes demokratimanifest, hvis indledning henholdsvis slutning lød sådan her:
Bibliotek er demokrati.
Det lyder spøjst, for er biblioteket ikke bare bøger?
Næ nej, så enkelt er det ikke.
Det handler om adgang. Lige adgang.
Altså, at alle får adgang til det samme, ligegyldigt hvem man er.
Rige, fattige, grimme, smukke, dumme og kloge.
Vi er et værktøj, en hjælpende hånd og en støtte,
når du ikke kan komme videre.
Vi er her, så alle har de samme muligheder.
Og mulighederne er endeløse.
Vi er mere, end du tror.
“For Danmarks Biblioteksforening er det naturligt, at Danmarks mest besøgte kulturinstitution stiller sig i spidsen for at få flere til at deltage i demokratiet. Det gør vi på 98 forskellige måder ude i de enkelte kommuner med mange fantasifulde veje til at skabe opmærksomhed om, at der er mange måder at deltage i demokratiet på, og at der er kommunalvalg den 21. november”, sagde formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen B. Andersen (A), da kampagnen blev skudt i gang.
“At være en del af folkestyret kræver forståelse for den demokratiske tanke, og de danske folkebibliotekers mange aktiviteter og tilbud er på hver deres måde med til at understøtte borgernes viden, indsigt og udsyn og basis for demokratisk forståelse. Med Danmarks Biblioteksuge sætter vi fokus på vigtigheden af at skabe adgang til viden, at få flere til at læse og tage del, og mere overordnet på demokratiets mangfoldige udtryk i vores alles hverdag.” lød det fra DB formanden tidligt mandag morgen den 9. oktober.
- Kampagnen – Danmarks Biblioteksuge – fortsætter i 2018 under sloganet: Biblioteket kan mere end de fleste ved. Se filmen og indslag fra hele uge 41 i år på facebook.com/DanmarksBiblioteker