Stor tilstrømning til standen: Danmarks Biblioteker på BogForum

Skrevet af

Hellen Niegaard

2 december, 2014

Efter mere end 20 år som informationsstand for BogForum tog bibliotekerne denne gang skeen i den anden hånd. I et samarbejde med Danmarks Biblioteksforening og med støtte fra DBC og andre centrale aktører slog en gruppe biblioteker, her af flere fra det gamle informationshold, et gedigent slag for landets folkebiblioteker med egen stand inde på selve bogmessen på dette års BogForum i Bella Center.

Opsang til biblioteket
Med et anderledes og et endog særdeles velbesøgt debat- og arrangementsprogram i dagene 7. til 9. november kom aktuelle biblioteksspørgsmål og kulturpolitik på dagsordenen. På en helt anden måde end man ellers ser. Hver morgen indledtes med en opsang til biblioteket. Her mødtes kulturminister Marianne Jelved og andre politikere, biblioteksfolk og biblioteksbrugere, forlag og forfattere, anmeldere, læsere og andre bogfolk for at drøfte bibliotekets rolle, kvalitet og mulighed for at nå alle borgere. Og som det helt store tilløbsstykke kunne man her overvære mange af dem dyste på litteraturviden i en klassiker-quiz med kulturekvilibristen Adrian Hughes i spidsen.

Endvidere kunne man træffe et af landets yngste lyrikerhåb, Caspar Eric, ligesom man kunne høre forfatteren Lone Aburas og litteraturmanden Henrik Ljungberg diskutere, hvorfor Gustav Wied stadig er interessant læsning. Jesper Stein, krimiforfatter,  fortalte, hvad det er ved krimier, som gør, at vi alle læser dem i hobetal. Samt høre, hvorfor forfatter  og overlæge Steffen Jacobsen betragter biblioteket som ‘livsreddende’ for mønsterbrydere og andre trængte børn og unge. Og meget mere – og helt i tråd med bibliotekernes egne debat- og forfatteraftener.

Hvad så nu?
Alle involverede har udtrykt stor entusiasme og opfordret til gentagelse i 2015. Om det sker, står endnu åbent og besluttes først i det nye år. Store dele af konceptet er lige til at videreføre, mens enkelte skal videreudvikles; programmæssigt er det helt klart mest interessant for messens tusindvis af besøgende, når biblioteksindslagene på standen kobles sammen med live-besøg af forfattere og andre kulturfolk på loungescenen.

Et samarbejde med BogForum ved udstillingsleder Stinne Hjortlund Kristoffersen gjorde det – sammen med sponsorernes støtte – muligt for bibliotekerne og for Danmarks Biblioteksforening som projektansvarlig at skabe den ca. 90 m2 store stand. Opdelt i en debatlounge med lille scene og i en udstillingsdel omfattende mindre øer med deltagere som PallesGavebod og Borgerservice fra København samt udstyret med sidste skrig i dejlige biblioteksstole fra BCI og nye interaktive formidlingsskærme fra Systematic. Derudover var også bibliotek.dk/forfatterweb ved DBC samt eReolen inviteret med på et hjørne.

DB & BogForum
“Danmarks Biblioteksforening har i år lagt både midler og arbejde i BogForum. Sidste år valgte tre regionale biblioteksforeninger at ophøre, og i dag er det hovedforeningen, som laver regionale arrangementer i de områder, det vil sige i Nordjylland, på Sjælland og i Storkøbenhavn. Det var derfor helt oplagt for os at gå aktivt med i BogForum, i øvrigt i lighed med vores deltagelse i henholdsvis Folkemødet på Bornholm i juni og på Mors Kulturmøde i august”, forklarer DBs direktør Michel Steen-Hansen om biblioteksforeningens engagement i initiativet i år.

“Om det gentages i 2015 afhænger af mange ting. Ikke mindst selvfølgelig af opbakningen fra bibliotekerne og fra vores sponsorer DBC, Systematic m.fl. Standens program bidrog aktivt og på flot vis til bogmessens nye FagligeFredag den 7. november. Samme dag, hvor vi i DB i øvrigt havde valgt at lægge Repræ-sentantskabets møde i Bella Center, så alle kunne deltage i standens første og sidste debatter!”, fortæller Michel Steen-Hansen.

De var også med på standen
Lone Kühlmann, Troels Ravn, Carl Christian Ebbesen, Steen B. Andersen, Jakob Vedelsby, Christine Bødtcher-Hansen, Adrian Hughes – Lise Bidstrup, Jesper Stein, Claus Mørkbak Højrup, Anne-Sophie Lunding-Sørensen, Merete Pryds Helle, Signe Langtved Pallisgaard, Rikke Rottensten og Søren Kassebeer, Lars Bukdahl, Knud Romer, Kirsten Boelt, Lone Aburas og Henrik Ljungberg, Mattias Tesfaye, Lotte Hviid Dhyrbye, Steffen Jacobsen, kulturminister Marianne Jelved, Erland Kolding Nielsen, Mona Madsen og Martin Lundsgaard-Leth samt Karen-Margrethe Revsbæk og Caspar Eric.

Andre biblioteksstande var: Det Kgl. Bibliotek, Litteratursiden.dk og Bogbidder. Aldrig har der været flere forfattere, flere udstillere og flere arrangementer, og besøgstallet var med 29.034 pænt højere end sidste års 27.682.

BogForum 2015 afholdes fra 6. til 8. november.

 

 

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...