Styrk kompetencerne! Læringsdage 2014

Skrevet af

9. december, 2013

Alle taler om læring. Vi – DFS, DB, Kultur- og Undervisningsministeriet og mange andre gør noget ved det. Vil jeres kommune og bibliotek være med? Læringsdage 2014 afholdes i uge 19 fra den 5. til den 11. maj, hvor en lang række aktører over hele landet sætter fokus på voksenlæring, it-kompetencer og læsning mm.

Formålet er dobbelt. At slå et slag for læringstilbud til voksne. Og at inspirere til deltagelse i læring, dér hvor voksne færdes i dagligdagen. Det kan være på jobbet, på et uddannelsestilbud eller en institution, på biblioteket og via nettets muligheder. 

Alle lokale udbydere af voksen- og efteruddannelser, fagforeninger og virksomheder, oplysningsforbund og biblioteker opfordres til at arrangere lokale læringsdage over en eller flere dage i uge 19.

Fire ting gør dette års Læringsdage særligt vigtige:
Hver sjette dansker har svært ved at læse – selv enkle tekster. Det viser OECD’s PIACC-undersøgelse, som blev offentliggjort for nylig. Det kræver en indsats af alle, der beskæftiger sig med uddannelse, formel og uformel læring. Se rapporten på sfi.dk.

Danmark Læser, kulturministerens nye fireårige, landsdækkende kampagne. Den skal stimulere voksne til at læse romaner. Litteraturen er nemlig – ifølge Marianne Jelved – oplagt til at forstå verden og til at blive udfordret i ens eget verdensbillede, kort sagt til at blive klogere. Samtidig er romanlæsning en fin måde at vedligeholde læsevaner.

Fra 2015, og for virksomheder allerede nu fra 2014, vil danskernes kommunikation med det offentlige foregå digitalt. Derfor tilbyder landets biblioteker i samarbejde med IT- og Telestyrelsen og Erhvervsstyrelsen alle borgere introduktioner i at færdes på nettet og i at bruge NemID og borger.dk mv.

Videre i TEKSTEN hedder en nem vej for alle, der er ordblinde eller har bøvl med at læse og skrive. Se hvor let man kommer videre i teksten på www.viderenu.info lavet af Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Dansk Folkeoplysnings Samråd er projektleder på læringsdagene i et samarbejde med bl.a. Danmarks Biblioteksforening og en række voksen- og efteruddannelser samt oplysningsforbund ministerier m.fl.

Kom i gang!
Landets biblioteker opfordres til at lægge hus til et lokalt opstartsmøde inden marts. Inspiration kan hentes i ”Gode råd – Læringsdage 2014”. Læs mere på www.læringsdage.dk.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget