SVM-regeringen og kulturen

Demokrati. Foto af Christiansborg: colourbox.dk.

Skrevet af

16. februar, 2023
Download hele magasinet som pdf:

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus?

Kigger man tilbage på valgkampen står kulturen til et boost af dimensioner. Her markerede de tre regeringspartier sig alle med markante ambitioner. Ikke mindst Venstre og Moderaterne har lovet massive investeringer i kulturlivet. Det er nu spændende at se, hvordan de konkret vil indfri de store ambitioner.

Hvad vil regeringen?

Regeringen ønsker et kulturliv, som alle danskere er en del af. Både den smalle og den brede kultur skal ud i hele landet. ”Kulturen er ikke forbeholdt en speciel alder, postnummer eller økonomisk formåen”, fastslår det fælles regeringsgrundlag. Her peges på fire indsatser, der skal arbejdes med.

Regeringen vil:

• Formulere en samlet og ambitiøs kulturpolitik, der skal løfte kunsten og kulturens stilling i samfundet og sætte pejlemærker for de enkelte kunst- og kulturområder, herunder for kunstnerisk frihed, kulturarv, kvalitet, publikum, talentudvikling og eksport.

• Reformere forældet lovgivning, rydde op i tilsandede strukturer og styrke kulturlivet i hele landet. Som en del af dette arbejde vil regeringen bl.a. gennemføre en museumsreform, der åbner for flere statsanerkendte museer og skaber en mere retfærdig og gennemsigtig fordeling af museumsmidlerne.

• Nedsætte et råd, der kan afdække og diskutere, hvordan kunst og kultur kan bidrage til at løse tidens store kriser, herunder klimakrisen, naturkrisen, velfærdskrisen og trivselskrisen.

• Gennemføre forsøg med kulturpas for de næsten 45.000 unge, der hverken er i uddannelse eller job. Forsøget skal bl.a. bygge på udenlandske erfaringer.

Giver det mening?

Ja tak til en ny kulturpolitik. En reel kulturpolitik har længe været efterlyst. Covid-19 nedlukningerne gjorde det klart for enhver, at kultur og kunst spiller en helt afgørende rolle i et velfungerende samfund og for danskerne. Frem for at fungere som et latent nedskæringsprojekt er det på høje tid, man politisk tager ansvar i både regering og Folketinget og får sig en ambitiøs kulturpolitik inkl. et investeringsgrundlag, der lægger vægt bag ordene. Det ser vi frem til.

Også et stort ja tak til at se på forældet lovgivning. Ikke alene museumsloven er igen og igen blev sparket til hjørne, også andre områder kalder på ny og opdateret lovgivning fra musikken til bibliotekerne, der lever med en lov fra tiden, hvor digitaliseringssamfundet trådte sine barnesko.

Alle kan nedsætte et råd, et så ambitiøst råd som dette om kulturens betydning for samfundets helt store udfordringer skal have et stort fokus; lad det ikke blive en syltekrukke – sæt en deadline og styrk kunst og kultur som demokratiets centrale kit. Og med hensyn til kulturpasset og ønsket om at alle unge møder kunst og kultur; det mål kan ingen være uenig i. Det ville faktisk være et flot træk, hvis regeringen på tværs i salen kunne realisere passet i indeværende budgetår trods den pressede økonomi. Endelig – lad det være andet og mere end et klædeligt træk at fremhæve kunstens egen betydning.

Vejen frem

Onsdag den 14. december på Marienborg præsenterede Mette Frederiksen (A), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) efter 43 dages forhandlinger landets nye flertalsregering. Man havde, forlød det, i de mange dage siden valget 1. november bl.a. drøftet et fælles politisk grundlag for landets nye midterregering, herunder for kulturområdet. Gid regeringen sætter tempoet omkring kulturmålene i vejret.

God arbejdslyst til kulturministeren. Kulturministeriet er blevet et svingdørsministerium, ministre kommer og går – på vej ud eller på vej opad.

Gid Jakob Engel-Schmidt (M) vil vise en ny vej fremad. Tænk hvis ministeren vil gøre sine pæne ord om dannelse, bøger og læsning, morgensang og musik og museer fra de første 90 dage til alvor. Foreløbig tegner det godt. Kulturministeren har meldt ud, at han har høje ambitioner for kulturen og vil fremlægge en kulturpolitisk redegørelse til maj, den første i 25 år.

Danmark har brug for en stærk og vedholdende minister, der vil og kan skabe regulære resultater og styrke landets profil som en stærk kulturnation – til glæde for borgerne.

Børn fortjener bedre end en læsekrise

LEDER Det er en foruroligende kendsgerning, at mange børn i Danmark mangler evne og lyst til at læse. Ifølge de seneste PIRLS og PISA undersøgelser blandt elever på ...

2024: Hvad er opgaven

På den store klinge er det på mange måder fremtiden, der skal tages stilling til i 2024. Fra massive klimaproblemer til digitale udfordringer omkring kunstig intelligens og ...

Sæt gang i lokal brugerudvikling

Få den store brugerundersøgelse Biblioteksbrug i dag og i morgen som PIXI. Undersøgelsen skaber et overblik og giver ny indsigt i bibliotekernes virksomhed, samt peger på veje ...

Er der nogen, der vil være med?

Vi skal tilbage på sporet kære sektor, opfordrede Pernille Schaltz, biblioteks- og borgerservicechef i Herning, i et debatindlæg i Danmarks Biblioteker nr. 6, 2023. Debatten ...

Set fra MIN stol – Vejen til Vejle Bibliotek og Kulturhus

Biblioteker kan noget særligt for en by og dens borgere, alligevel har vejen til et tidssvarende bibliotek i Vejle været lang. Nu sættes turbo på planerne. Aktuelt er vi gået ...

Velfærd skaber vi sammen

Ny vision undervejs: Roskilde Kommune skal være alle tiders sted at bo og leve i. Borgerne er inviteret med i processen. Det bedste liv er dem, vi deler med andre. Det kræver ...

En stærk læsekultur – en del af løsningen

I Roskilde Kommune er der politisk fokus på at arbejde strategisk med at skabe en stærk læsekultur. Fordi vi ved, at læsning kan være indgangen til et fællesskab, den kan ...

Demokratisk debat og samtale under pres: Hvad er bibliotekets rolle?

Lokaldemokratiet er udfordret, hvordan skaber vi et fælles åbent rum for debat og samtale? Hvordan kan alle komme til orde? Demokratiet lever og har det godt på bibliotekerne. ...