Symbolet på en lys fremtid for musikken. To rapporter.

Skrevet af

13. februar, 2017

Vi befinder os i en brydningstid, hvor bibliotekerne ligesom alle øvrige aktører i musikbranchen skal forholde sig til bevægelsen fra de fysiske formater imod den onlinebaserede forbrugsteknologi.

Bevægelse fra samlinger til online service
Efter at bibliotekerne i flere årtier har kunnet hvile på laurbærrene, alene i kraft af de respektindgydende fysiske musiksamlinger landet over, har billedet ændret sig de senere år. Mange biblioteker har set sig nødsaget til at afvikle en stor del af de store samlinger som konsekvens af den faldende interesse fra brugernes side, forårsaget af de kommercielle streaming tjenesters stigende dominans på musikmarkedet.

Samtidig har den hastige udvikling på den internetbaserede musikteknologi skabt uoverensstemmelser i forhold til håndteringen af denne: Skulle man satse på en ‘folkevognsmodel’ af en streamingtjeneste på musikområdet med bevidstheden om, at de store musiktjenester leverer en Rolls Royce-modellen?

Slots- og Kulturstyrelsen sætter fokus på musikken
Gennem især det seneste år har Slots- og Kulturstyrelsen sat skarpt fokus på, hvordan musikområdet skal håndteres i bibliotekssystemet set i lyset af den eksplosive teknologiske udvikling.

Styrelsen har igangsat en national indsats med et mål om at inspirere til at udbrede, understøtte og videreudvikle folkebibliotekernes formidling af musik i samspil med andre aktører i lokalområdet. Det er sket både gennem nedsættelse af projektgrupper, der har drøftet musikformidlingen på de danske biblioteker og gennem produktion af to publikationer: Antologien Biblioteker og Musik – Perspektiver og eksempelkatalogen Biblioteker og Musik – Inspirationer.

De to publikationer, som blev offentliggjort på konferencen “Folkebiblioteker og musik – hvor står vi nu?” afholdt den 28. november 2016 samt konferencen i sig selv, manifesterer med al tydelighed, at bibliotekerne har taget arbejdstøjet på og forsøger at navigere sig gennem stormen forårsaget af det seneste årtis turbulente musikteknologiske forandringer.

Det skaber en optimisme og tro på, at bibliotekerne i fællesskab sætter sig i stand til at gøre en forskel i musikbranchen.

Antologien Biblioteker og Musik – perspektiver
Som titlen antyder, præsenteres perspektiver på udviklingen på musik- og biblioteksområdet. Bogen lægger ud med en række artikler, der tager helikopterblikket på musikken og dens betydning for mennesket. Hvordan musikken påvirker mennesket, og relevansen i at kunne måle effekten for den enkelte bruger men også for samfundet. I denne sektion argumenteres i flere artikler ligeledes for at bibliotekerne er nødvendige i fremtidens musik- og informationssamfund.

Efter det indledende kapitel introduceres forskellige tiltag og indsatsområder fra en række biblioteker med det mål at skabe en fornyet energi og fokus omkring musikformidlingen. Fra udvikling af samtalesaloner og brugerinvolverede lytteklubber på Roskilde Bibliotek over Odense Musikbiblioteks fokus på borgerinddragelser og partnerskabsalliancer til udvikling af særegne events på biblioteket.

I tredje kapitel præsenteres forslag om partnerskaber med bibliotekerne fra repræsentanter fra eksterne organisationer. Fra Spil Dansk, der opfordrer til et fælles fokus på musikken som grundlag for brugerfællesskaber til Strøm Schools, som opfordrer bibliotekerne til medvirken i at understøtte den potentielle skaberkraft blandt brugerne som en central del af det inspirationssamfund, som man mener, vi er på vej imod.

Fjerde kapitel handler om perspektiver på bibliotekerne i relation til det digitale samfund. Der rejses debat om, hvordan bibliotekerne skal navigere i nutidens streamingbaserede musikverden, og udviklingen af bibliotekernes digitale musiktjenester opridses.

De afsluttende kapitler belyser nationalbibliotekernes tilbud på musikområdet.

Eksempelkatalogen Biblioteker og Musik-inspirationer
Katalogen opridser en serie gode, konkrete idéer og konkrete koncepter fra flere biblioteker. Hvert kapitel består af en beskrivelse af idéen og en pædagogisk værktøjskasse samt checkliste over, hvilke aspekter og processer der danner grund for konceptet, således at ethvert bibliotek kan implementere det på eget bibliotek.

Manifestation af et positivt fremtidssyn for musikken
Ud over at være yderst inspirerende læsning om de mange spændende aktiviteter og potentielle fremtidsperspektiver, der er forbundet med bibliotekernes fremtidige musikformidling, er de to udgivelser et godt symbol på det positive skifte, der fornemmes mere generelt i synet på fremtidens biblioteker og musikken.

Slots- og Kulturstyrelsen har hermed taget et vigtigt skridt i styrelsens indsats for at få musikken i centrum igen på bibliotekerne, og de to publikationer manifesterer med deres inspirerende og idérige indhold, at der er lys forude.

På trods af de chokbølger, som bibliotekerne oplevede med musikstreamingtjenesternes stigende dominans og de fysiske mediers faldende brug, så stråler kapitlerne af optimisme og engagement: Bibliotekerne er stadig yderst relevante for musikverdenen. Man fristes næsten til at sige “vigtigere end nogensinde”!

Med de to bøger i hånden er der masser af inspiration til bibliotekerne i retning af at intensivere musikformidlingen i de lokale områder. Stor ros til Styrelsen for gode initiativer i retning af en optimistisk fremtid for musikken. Sammen med øvrige institutioner og interessenter i musikbranchen er der potentiale for at skabe banebrydende initiativer til gavn for musikbranchen som helhed og for musikbibliotekerne!

Næste vigtige skridt: Kickstart en ny digital musiktjeneste
Et vigtigt næste skridt fra Slots- og Kulturstyrelsen i den positive retning og i arbejdet med at skabe grobund for en lys og levende musikalsk fremtid på bibliotekerne ville være at kickstarte en værdig afløser for bibliotekernes digitale musiktjeneste.

For en stor del af musikbrugerne er internettet en essentiel del af musikkens fremtid. Vi er nødt til at følge med udviklingen i retning af det digitale, så vi kan glæde biblioteksbrugerne i både det fysiske og det digitale rum.

Jens Winther Bang Petersen og Niels Mark er hhv. Publikums- og Hovedbibliotekschef, Odense Bibliotekerne, og Teamleder ved Odense Musikbibliotek.

Publikationerne kan hentes på: slks.dk/publikationer/

biblioteker-og-musik-perspektiver-og-inspirationer/

Børn fortjener bedre end en læsekrise

LEDER Det er en foruroligende kendsgerning, at mange børn i Danmark mangler evne og lyst til at læse. Ifølge de seneste PIRLS og PISA undersøgelser blandt elever på ...

2024: Hvad er opgaven

På den store klinge er det på mange måder fremtiden, der skal tages stilling til i 2024. Fra massive klimaproblemer til digitale udfordringer omkring kunstig intelligens og ...

Sæt gang i lokal brugerudvikling

Få den store brugerundersøgelse Biblioteksbrug i dag og i morgen som PIXI. Undersøgelsen skaber et overblik og giver ny indsigt i bibliotekernes virksomhed, samt peger på veje ...

Er der nogen, der vil være med?

Vi skal tilbage på sporet kære sektor, opfordrede Pernille Schaltz, biblioteks- og borgerservicechef i Herning, i et debatindlæg i Danmarks Biblioteker nr. 6, 2023. Debatten ...

Set fra MIN stol – Vejen til Vejle Bibliotek og Kulturhus

Biblioteker kan noget særligt for en by og dens borgere, alligevel har vejen til et tidssvarende bibliotek i Vejle været lang. Nu sættes turbo på planerne. Aktuelt er vi gået ...

Velfærd skaber vi sammen

Ny vision undervejs: Roskilde Kommune skal være alle tiders sted at bo og leve i. Borgerne er inviteret med i processen. Det bedste liv er dem, vi deler med andre. Det kræver ...

En stærk læsekultur – en del af løsningen

I Roskilde Kommune er der politisk fokus på at arbejde strategisk med at skabe en stærk læsekultur. Fordi vi ved, at læsning kan være indgangen til et fællesskab, den kan ...

Demokratisk debat og samtale under pres: Hvad er bibliotekets rolle?

Lokaldemokratiet er udfordret, hvordan skaber vi et fælles åbent rum for debat og samtale? Hvordan kan alle komme til orde? Demokratiet lever og har det godt på bibliotekerne. ...