Skrevet af
Inge Tang Nannerup, Ove Hesselbjerg, Sonja Ibach Nissen
14 august, 2011
Medarbejdere, ledere – alle er kommet på arbejde i Aalborg og skal nu lære at agere som den gode vært for bibliotekets brugere. I et nyt projekt er opgaven systematisk at afprøve metoder til formidling i mødet med gæsterne i biblioteket og derud fra at definere et nyt servicebegreb for bibliotekerne.
Metoderne tager deres afsæt i detail- og turistbranchen, men også i en videreudvikling af vore egne erfaringer. Det kan være metoder omkring floorwalking, mersalg, uniformering, personligt salg – alle begreber vi kender fra andre brancher. Men det er nødvendigt for bibliotekerne at definere disse metoder og servicebegrebet til det rum, som bibliotekspersonalet agerer i samt i forhold til vores faglighed.
Projektet Værtensklasse søger at finde svar på, hvordan vi som bibliotekspersonale kan arbejde med netop de meta- og relationskompetencer, der nævnes i Folkebibliotekerne i vidensamfundet. Unikt for projektet er, at disse svar skal danne udgangspunkt for en ny teori på området, der sammen med erfaringerne er grundlaget i et kompetenceudviklingsforløb, som tilbydes biblioteker i hele landet.
For at kunne udvikle et servicebegreb, som alle kan arbejde ud fra, er det naturligvis nødvendigt med en fælles ramme, og der arbejdes derfor i starten af projektet med værtskab indadtil ud fra devisen: Smiler vi selv, så gør vore gæster det også. For at få hele organisationen med arbejder projektgruppen som ambassadører blandt kollegaer bl.a. med interne dialog-møder og sjov fredag, hvor arbejdsglæden er i fokus. Med en ekstern konsulent gennemføres grundkurser i værtskab for alle personalegrupper, ligesom ledelsen coaches i værtskabsledelse for at sikre projektets forankring på alle niveauer.
Her arbejdes med bibliotekets værdier og hvor grænsen skal sættes i forhold til projektet. Vaner og rutiner sættes under lup, og når grundlaget er lagt indadtil skal der arbejdes med værtskab udadtil. Først træner vi og herefter testes målrettet værtskabs- og formidlingsmetoder over for vores gæster.
Konsulentfirmaet Danske Værter med Marianne Hvid er inspirator og medspiller, Carl-Gustav Johannsen fra IVA er følgeforsker og vores kollegaer fra Herning og Silkeborg leger med i projektet, som løber indtil 31. marts 2012. Projektet er støttet af Styrelsen for Bibliotek og Medier og Edvard Pedersens Biblioteksfond.
Følg projektet her i bladet og på www.centralbibliotek.dk.