TÆSK igen

Skrevet af

16. oktober, 2012

En afslappet Uffe Elbæk ankom til Københavns Hovedbibliotek i Krystalgade på cykel den 26. september i silende regn og stillede op, klar til årets udgave af ‘Tæsk’. Sidste års nervøsitet var tydeligvis helt væk og med smil og vanlige gestikulationer indtog kulturministeren den lille runde scene.

Som normalt i konceptet for ‘Tæsk’ debatterne, fik ministeren 10 minutter til at lægge op til debat. Det blev dels til en fortælling om den proces, det havde været for ham at træde ind i Kulturministeriet. Dels til oplæg om de tre hovedprioriteter han som kulturminister lægger op til for den kommende tid.

Ikke overraskende samme melding omkring den økonomiske situation for landet som sidste år, og at der derfor ikke er lagt op til yderligere penge til kulturen i forslaget til finanslov.

Publikum gik til debatten med meget forskellige spørgsmål og holdninger. Et par gange efterlyste flere deltagere ministerens holdning til netop de ting, som fylder i kulturbilledet og til at træde i karaktér. Såvel på det digitale område som når det gælder dilettanteri i de danske tv-kanaler. En engageret ung mand i publikum spurgte uden at få klare svar f.eks. om ministerens holdning til, at der er så mange arbejdsløse uddannede kunstnere, der aktivt kunne bidrage til et noget bredere billede af kunsten end det X-factor står for. Eller til mere professionalisering af kulturudbud i det hele taget.

Tonen var hele vejen igennem venlig og jovial, måske fordi der ikke var mange kulturpolitiske slag i bolledejen i oplægget fra Uffe Elbæk. Det var spændende at diskutere it og udvikling af markedet på det digitale område, men det mest markante bud på fremtiden handlede om Danmarks Digitale Bibliotek som en mulig redning af kulturens digitale spredning til hele landet. Du kan høre mere fra ‘Tæsk’-mødet her: http://bibliotek.kk.dk/temaer/taesk/blog/taesk-hva-mae-kulturen-del-2.

Læs mere om TÆSK på http://bibliotek.kk.dk/taesk.

 

 

 

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget