TikTok – ikke bare et litterært mirakelmiddel

Skrevet af

HN

15 februar, 2023
Download hele magasinet som pdf:

Der er pludselig blevet rift om bøger, der har stået glemt på bibliotekets hylder. Boganmeldelser på det sociale medie TikTok har via tagget #booktok nemlig fået flere unge til at læse og låne bøger, lød det på DR.dk i starten af året. Og en ekspert pegede på, at den store interesse for bøger er ’en gylden mulighed for bibliotekerne’ til at være med i samtalen og skabe ’lidt mere kvalificeret formidling’.

Foto: colourbox.dk.

To forhold gør imidlertid Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening, loren ved sagen, siger han til Kultur-monitor.dk 12. januar.

I rapporten Børn og unges læsning 2021 (juni 2022) er der blandede signaler i synet på sociale medier – heriblandt Facebook, Instagram og ikke mindst TikTok – som bogformidlingsfænomener. Blandt andet noteres det, at et højt forbrug af sociale medier kan være forbundet med ’en række negative udviklingstendenser’, at unge fanges ind i ’et spil om popularitet, social positionering og sammenligning med andre’.
Dertil kommer hele GDPR-vinklen, de regler der skal sikre privatlivet og deling af ens informationer. Her skal biblioteker være varsomme i forhold til uhensigtsmæssig videreformidling af børns data.

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har snart sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...