USA: Den magiske samtale

Skrevet af

Lise Vandborg

15 november, 2012

Jeg deltog for nylig i en uges inspirerende studietur til USA, hvor vi stillede skarpt på den litteratur, som bibliotekerne i dag ikke formidler, performance litteratur og elektronisk litteratur – først og fremmest fordi de ikke altid findes som bog, men måske blot findes som performance, se artiklen af Pernille Carneiro Juel i Danmarks Biblioteker nr.8, 2012 s. 28-29. Men vi oplevede samtidig amerikanernes evne til at holde den litterære samtale i gang og skabe liv omkring den, både før og efter den foregår. Hvad enten, der arrangeres samtaler med berømte forfattere eller poesi performances, er det slående, at en event sjældent står alene i USA, men oftest har et rigt liv før og efter selve eventen.

En anderledes, litterær oase
Jeg havde personligt længe set frem til at se det berømte Kelly Writers House, som har til huse på Penn University i Philadelphia. Huset er et vigtigt omdrejningspunkt for forfatterspirer, litterære events og er samtidig drivkraften bag lydarkivet PennSound og webmagasinet Jacket2. Her mestrer man at få alle elementer omkring litteratur til at spille sammen.

Hver uge foregår her en vifte af litterære events, som samtidig optages til PennSound, så de gøres tilgængelige for arkivets mange tusinde brugere. Og samtidig bevares for eftertiden.  Der er f.eks. planlagt 30 events i oktober måned. De forskellige events appellerer til forskellige mennesker, og her opbygges digitale fællesskaber omkring alle events både før og efter den enkelte finder sted. Eventen optages til PennSound, så den kan opleves igen digitalt, og emnet tages måske op i en artikel i webmagasinet Jacket2. På den måde lever hver event sit eget liv – også længe efter den er afholdt. Hvad enten der arrangeres samtaler med berømte forfattere eller poesi performances er det slående, at en litteraturevent sjældent står alene i USA, men oftest har et rigt liv både før og efter selve eventen. Det gælder også mere traditionelle litteraturevents som forfattermøder i biblioteksregi.

LIVE på biblioteket
Hver uge kommer hundredvis af mennesker til forfattersamtalerne på New York Public Library, samtalerne er dog i en helt særlig klasse for sig. Vi besøgte på studieturen direktør Paul Holdengräber for at finde nøglen til disse samtalers store popularitet. Holdengräber er direktør for LIVE, som bibliotekets populære samtalerække kaldes, og som her i efteråret har haft internationalt kendte navne som bl.a. Paul Auster, Zadie Smith og David Byrne på programmet.

Samtalerne er blevet så populære, også hos kunstnerne, at de ikke tager honorar – for det er en ære at medvirke! Holdengräber brænder personligt for at skabe dén samtale, som sætter spor hos publikum. Han blev i 2004 headhuntet fra et kunstmuseum i Los Angeles til at trække nye folk til NYPL. Siden han startede med at stå for LIVE, er gennemsnitsalderen for biblioteksbrugeren faldet til 38 år.

‘Why we are here’
Forklaringen på NYPL’s succes er ifølge Holdengräber, at han med samtalerne faciliterer et “kognitivt teater,” hvor der skabes magi i to timer i det fysiske biblioteksrum. Folk skal have en grund til at tage på biblioteket, fastslår han, og den kontroversielle samtale kan være en af dem. For Holdengräber hører det med til bibliotekets vigtigste opgaver både at inspirere og provokere, og det gør han ved at tage kontroversielle emner op. Også selv om det af og til kan give nogle voldsomme reaktioner fra omverdenen.

Holdengräber er ofte selv moderator på samtalerne og lægger vægt på, at en samtale skal have rum til at udvikle sig. For ham er den vigtigste egenskab hos moderatoren derfor at være god til at lytte, være helt stille og vente til det næsten bliver pinligt. Samtidig må man som moderator være modig nok til at stille de spørgsmål, som udfordrer så meget, at forfatteren afslører nye sider af sig selv. Noget vi kan bruge direkte i forfattermøder på de danske biblioteker.

Alle events optages
Noget andet, vi kan gøre, er at sprede oplevelsen mere bevidst på nettet. LIVE-samtalerne på New York Public Library bliver ligesom på Kelly Writers House streamet og efterfølgende redigeret og lagt på bibliotekets website. Biblioteket arbejder målrettet med at skabe en digital forlængelse af arrangementerne ved, at samtalerne fortsætter på nettet. På den måde har de populære samtaler et liv både før og efter, de faktisk foregår, hvilket vi også oplevede andre steder i USA.
 

Litteratursiden.dk fylder 10 år. Danmarks Biblioteker ønsker varmt tillykke!

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...