Uventet arv giver ‘nyt’ ø-bibliotek

Skrevet af

Aase Thomsen

26 juni, 2012

– Hold da op, hvor er det blevet flot! Men kan jeg nu finde rundt? Sådan har brugernes reaktion ofte lydt, når de det seneste par måneder er trådt ind ad døren til et fuldstændig nyindrettet Læsø Bibliotek.

Baggrunden er den, at bibliotekarerne en augustdag i 2011 fik en overraskende besked: Johan Evald Dolmers Legat var blevet nedlagt, og det fremgik af fundatsen, at Læsø Bibliotek skulle arve en større sum til brug for indkøb til biblioteket. Og den ganske uventede gave i form af 205.000 kroner har virkelig gjort underværker på vores lettere nedslidte bibliotek.

Med de mange penge blev et længe næret ønske nemlig opfyldt. Det kombinerede folke- og skolebibliotek, hvis grønne gulv røber, at her tidligere var gymnastiksal, var utidssvarende møbleret og inventaret var godt slidt. Med arven blev det muligt at skabe et næsten helt nyt biblioteksrum. Med lette, hvide reoler på hjul, pæne nye borde og blåpolstrede stole, der indbyder til en hyggestund med en god bog eller dagens nyheder. Da inventaret alligevel skulle udskiftes, valgte vi samtidig at nyindrette hele biblioteket, så opstillingen fremstår mere logisk, og lokalet virker større.

Efter godt en uge, hvor biblioteket var lukket, og der blev ryddet grundigt op, blev dørene slået op for, hvad der ligner et helt nyt bibliotek. Og hvor brugerne meget lettere kan finde rundt. De nye, noget lavere reoler er logisk fordelt med børnebøger til højre og voksenlitteratur til venstre, og der er masser af plads og luft rundt om. Også personalet, der tidligere var lidt gemt af vejen inde i et hjørne, har fået en bedre placering med front mod indgangsdøren lige midt mellem de to afdelinger og et godt overblik over hele lokalet.

Læsø skolebibliotek rykkede ind i de nuværende lokaler i 1983, og siden 2001 har folke- og skolebibliotek været drevet sammen. Sin lidenhed til trods kan biblioteket klare det samme som de større. 40.000 titler står der i alt på hylderne, og det der ikke findes her, kan hurtigt skaffes hjem. Biblioteket har 12 computere med internetadgang, der står til rådighed for brugerne.

Der er desuden et særligt småbørnsbibliotek med bogkasser i nå-højde, et lavt, rundt computerbord og et hjørne med siddepuder i glade farver, hvor de mindste kan slappe af med en billedbog eller lytte til højtlæsning.

 

OM LEGATET
Jens Otto Dolmer, der omkring år 1900 grundlagde et værft i Vesterø på Læsø, havde en søn, der hed Johan Evald Dolmer. Faderen var en meget dygtig skibsbygger, som blev kendt – også uden for landets grænser – for sine fine Læsø-kuttere. Jens Otto Dolmer var gift med Læsøpigen Ingeborg Pedersen. Sønnen, Johan Evald Dolmer, født 7. marts 1900, menes at have stiftet ’Johan Evald Dolmer- legatet’

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...