Veje til viden

Skrevet af

2. december, 2014

Det kan betale sig at gå sammen. For 75 år siden kom Folkebibliotekernes Bibliografiske Kontor til verden og samtidig lagdes grunden for alvor til de fælles løsninger og det samarbejde, der siden har præget de danske folkebiblioteker, og som i dag også omfatter forsknings- og uddannelsesbibliotekerne. Et samarbejde der sammen med fremsynede biblioteksbyggerier og -lovgivning, er årsagen til de danske bibliotekers enestående renommé verden over.

DBC (Dansk BiblioteksCenter), som i 2016 selv runder 25 år, står bag publikationen "Veje til viden" som ikke bare tager et kig tilbage, men også tager temperaturen på samarbejdet i dag. Se omtale side 24 af artiklen “Fællesskab og videndeling – Danbib og bibliotek.dk som afsæt for DDB”, skrevet til bogen af tidligere direktør i Kulturstyrelsen, Jens Thorhauge.

Intet samfund uden bibliotek
Alle artiklerne i "Veje til viden" er læseværdige, her skal blot fremhæves nogle enkelte. Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening står bag artiklen “Intet samfund uden bibliotek”. En introduktion til dansk biblioteksudvikling, som burde være pligtlæsning for ikke bare alle studerende ved Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA – tidligere Biblioteksskolen), men i særdeleshed også for enhver bibliotekschef og dansk politiker. For hvorfor er det nu, at samfundet de sidste mere end 100 år har insisteret på at drive biblioteker som en af demokratiets grundinstitutioner. Og hvad er det nu biblioteket betyder for det enkelte menneske og dets udvikling. Dét er man ikke i tvivl om efter dette essay fra DBs direktør.

“Trædesten” er overskriften på artiklen af Per Mogens Petersen, tidligere divisionschef i DBC. Han skriver om, hvordan man engang måtte nøjes med at låne, hvad det lokale bibliotek havde på hylderne. Nu har man adgang til viden og ressourcer på tværs af kommune- og landegrænser. Udviklingen inden for datakommunikation udgør vigtige skridt på den vej.

“Verdensbibliotekets historie fra år 2025 til 2075” – et finurligt og humoristisk indslag skrevet af Michael Cotta-Schønberg, universitetsbibliotekar ved Det Kgl. Bibliotek/ Københavns Universitet – formuleret som en tale af Verdensbibliotekets præsident i anledning af dette biblioteks 50-års jubilæum!                                                                        

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget