Venskab i Norden: Nordisk Biblioteksuge 2015

Skrevet af

Hellen Niegaard

30 november, 2015

At få læst en god historie højt bringer nye verdener og oplevelser til den, der lytter. At få læst en god historie højt, når man er flere sammen skaber desuden nyt fællesskab. Men at få læst en god historie højt, når man sammen sidder stille i stearinlysenes skær med al elektrisk lys slukket i, er en fortælleoplevelse for resten af livet.

Venskab i Norden
I år slukkede man derfor det elektriske lys på bibliotekerne mandag den 9. november mange, mange steder i Danmark. Dels i de knap 300 biblioteker, skoler og lokale afdelinger af Foreningen Norden, som havde registreret sig som officielle deltagere til årets fortælledag. Dels de mange steder, som uden at være registreret, bare gjorde det. Nordens største højtlæsningsarrangement samler traditionelt omkring en kvart million mennesker.
Under det fælles tema “Venskab i Norden” læstes på samme tid overalt i Norden i morgengryet op fra forfatteren Maria Parrs Vaffelhjerte for børn, eller af Skriv i sandet for unge af Marjun Syderbø Kjelnæs – og i Skumringstimen af Islændingesagaerne for voksne.

Fælles nordisk fortælleoplevelse for 19. år i træk
Siden 1995 har først biblioteker, siden kulturforeninger, institutioner og skoler med flere i samarbejde med Foreningen Norden på forskellig vis arbejdet med og gennemført en særlig fælles fortælleoplevelse. Udgangspunktet er et ønske om både at fremhæve vores fælles nordiske fortælletradition og nordiske sprog gennem den særlige stemning og oplevelse, som fælles højtlæsning giver for dem, der læser op og for dem, der lytter med. Første gang for voksne i Skumringstimen i november 1997 i rammen en første fælles Nordisk biblioteksuge. I 1999 kom også højtlæsning for børn ind i billedet, og i den sammenhæng blev der derfor også oplæsning i de tidlige morgentimer – i Morgengryet.

Årets temaer og fælles bøger vælges af PR-foreningen for nordiske biblioteker, se mere på bibliotek.org.

Ikke-brugerne og bibliotekerne

LEDER Tak igen for valget til formand for Danmarks Biblioteksforening. Jeg er beæret og ydmyg over opgaven. Men vil kaste mig ud i arbejdet med min erfaring fra otte år i ...

Set fra MIN stol – Kultur for alle

Om kommuner, kultur og biblioteker – ansvar og adgang. Kultur for alle. Det kan både lyde klichéfyldt og banalt, men tænker man videre over det, så er det faktisk en ret ...